ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Samostatné zobrazení článku číslo 83

článek  Klouzek sličný (modřínový)

autor článku  Aleš Vít, 13.7.2010

Základní suroviny

Základní suroviny

Podruchelská

Podruchelská

Poznámka na úvod:

Klouzky sličné ( modřínové), když přijde jejich čas, vyrůstají zpravidla v požehnaném množství. Pokud je tou dobou deštivo, leskne se jim na kloboucích silná vrstva slizu, která vzbuzuje u mnohých potřebu jim pokožku klobouků oloupat. Část houbařů klouzky právě pro tuto pracnost nemá příliš v oblibě a berou je zpravidla v počtu pouhých několika kousků jen do směsi s ostatními houbami. Na otázku, zda klouzky loupat či neloupat nejeden houbař odpoví, že vlastně neví, ale že je loupá. Že jeho táta a táta jeho táty je taky loupali. Ovšem „Klouzek je proto klouzkem, aby v hubě klouzal“, říkával můj děda. Něco na tom jistě bude. Klouzky proto neloupu. Pouze za vlhka jejich šlemovitý povrch oškrábnu nožem a pak plodnice ukládám do košíku, odděleně od ostatních hub, podobně, jako třeba pýchavky. Za sucha tenhle úkon odpadá. Viskozita klouzků je skryta i uvnitř celé plodnice, a tedy nikoli a jen na onom slizem pokrytém klobouku. Klouzky zřejmě u všech houbařů stejnou měrou neobstojí rovnocenně při veškerých kuchyňských úpravách. Nejspíš je mnozí ani nesuší. To ostatně neplatí jen u nich. Chutnají ovšem dobře v podobě polévek a omáček, v orientálních jídlech v kombinaci se zeleninou a například v bešamelu, gratinované se sýrem.

Nechte se pozvat na jednoduchý a chutný pokrm podle letitého receptu z jižních Čech.

Podruchelská „Klouzanda“

Suroviny: Klouzky, odvar z bobkového listu, kuliček nového koření a černého pepře, hladká mouka, zakysaná či sladká smetana, máslo, nasekaný čerstvý kopr a pár kapek octa, brambory.

Postup: Plátečky kuchyňsky opracovaných klouzků vařte čtvrthodinku v osolené vodě. Do sklenky vychladlého odvaru z koření vmíchejte mouku, vlijte k houbám a dobře po dalších deset minut provařte. Přidejte dohladka vyšlehanou zakysanou smetanu či podle chuti použijte smetanu sladkou, (nebo kombinaci obou), zamíchejte a po chvilce zmírněte plamen. Podle gusta pak přidejte kopr a nakonec po dochucení ještě na prst silný plátek syrového másla pro zjemnění. Hotovou, řádně klouzavou omáčkou přelijte v hlubokém talíři přes horké brambory na loupačku. Někdo má také rád „Klouzandu“ nepatrně zakápnutou octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky podzim 2025

Podzimní cyklus přednášek zahájíme v úterý 7. 10. 2025 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2025

Fotosoutěž ČMS 2025

Připomínáme našim členům fotosoutěž ČMS 2025. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Stereum gausapatum
pevník dubový

Gymnopus erythropus
penízovka červenonohá

Russula carpini
holubinka habrová

Tubaria furfuracea
kržatka otrubičnatá

Mycena tenerrima
helmovka přeútlá

Ascocoryne sarcoides
čihovitka masová

Mycena pseudocorticola
helmovka koromilná

Diatrype bullata
korovitka vakovitá

Geopora arenicola
hrobenka pískomilná

Geopora arenosa
hrobenka písečná

Otidea alutacea
ouško kožové

Geoglossum cookeanum
jazourek Cookeův

Trichoglossum hirsutum
jazourek srstnatý

Leccinum versipelle var. griseotomentosum

Leccinum versipelle var. griseotomentosum

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Galerina clavus

Elaiopezia boudieri
řasnatka Boudierova

Suillus collinitus
klouzek žíhaný

Pseudobaeospora pyrifera
penízovka kyjocystá

Mycena pseudopicta
helmovka malovaná

Lactarius porninsis
ryzec modřínový

Otidea bufonia
ouško kaštanové

Suillus granulatus
klouzek zrnitý

Phlebia radiata
žilnatka oranžová

Clavulina reae
kuřátečko měnlivé

Pseudoclitocybe cyathiformis
strmělka číškovitá

Ascocoryne cylichnium
čihovitka větší

Galerina marginata
čepičatka jehličnanová

Clitocybe vibecina
strmělka žlábkovitá

Daedalea quercina
síťkovec dubový

Trametes versicolor
outkovka pestrá

Russula fragilis
holubinka křehká

Rhodocybe popinalis
rudoušek rozpraskaný

Calvatia utriformis
pýchavka dlabaná

Russula versicolor
holubinka unylá

Cuphophyllus russocoriaceus
voskovka juchtová

Entoloma madidum

Omphalina mutila
kalichovka zkomolená

Entoloma prunuloides
závojenka mechovkovitá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .