ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Helvella costifera

Helvella costifera Nannf. 1953

chřapáč rýhonohý

Systematika

Fungi
Ascomycota
Pezizomycetes
Pezizales
Helvellaceae
Helvella

Popis

Plodnice jsou zřetelně rozděleny na klobouk a třeň.

Klobouk je 20–60 mm široký, nejprve polokulovitý, později miskovitý, nakonec téměř plochý (rozprostřený). Vnitřní plodná strana je hladká, většinou šedá, světle šedá nebo šedohnědá. Vnější strana plodnice je v mládí bíle ojíněná. Okraj klobouku je obvykle nepravidelně zprohýbaný.

Třeň, 10–20 x 10 mm, je výrazně žebrovaný a žebra plynule přechází na spodní stranu klobouku. Jsou bělavá až světle šedá, v mládí dosahují téměř k okraji klobouku, v dospělosti asi do třetiny jeho šířky.

Dužnina je křehká, chrupavčitá, bez výrazné vůně a chuti.

Výtrusy jsou široce elipsoidní, 16–21 x 11–13,5 µm, obvykle s jednou velkou středovou kapkou, hladké.

Ve vřecku je 8 výtrusů. Parafýzy jsou válcovité, přehrádkované, na konci mírně kyjovitě rozšířené.

Helvella costifera      

Výskyt

Roste od června do září, jednotlivě nebo v menších skupinách, především na humózních a vápenitých půdách, v listnatých i jehličnatých lesích, parcích, křovinách, podél cest. Vyhledává vlhčí zastíněná stanoviště. Je uveden v Holec a kol. (2006) jako kriticky ohrožený druh, ale může být i přehlížen. V některých letech je nalézán častěji, jindy chybí.

Možná záměna

Chřapáč obecný (Helvella acetabulum) vytváří větší, spíše hnědě zbarvené plodnice a roste již od dubna. Rozdíly v charakteru žebrování (ostřejší, tupé), uváděné v literatuře, nemusí být význačné.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Helvella costifera Helvella costifera Helvella costifera Helvella costifera
Helvella costifera Helvella costifera    

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš, Oldřich Jindřich

Poznámky k systematice

Také je užíváno české pojmenování chřapáč nebo kališník kosťovitý nebo chřapáč žebernatý.

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Borovička J., Marounek D. (2010): Chřapáče hojné i vzácné.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha

Nálezy

  0071-2020-0048 (20.06.2020, Plzeňský kraj)
  0066-2020-0054 (17.06.2020, Středočeský kraj)
  0071-2020-0045 (13.06.2020, Středočeský kraj)
  0066-2013-0033 (12.06.2013, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Zimní změna úředních hodin

Od 1.12.2022 do 28.2.2023 platí:

  • Pondělí: 9 – 12 a 14 – 18 h
  • Úterý: zavřeno
  • Čtvrtek: 9 - 12 h

Dotazník - znalosti, sběr a využívání hub českou populací

Máte-li chuť a čas, můžete vyplnit anonymní dotazník studentky ČZU Sáry Kružíkové.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Sparassis crispa
kotrč kadeřavý

Spathularia flavida
lopatička kyjovitá

Calvatia gigantea
pýchavka obrovská

Lasiosphaeria moseri

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .