ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hygrophorus hypothejus

Hygrophorus hypothejus (Fr.) Fr. 1838

šťavnatka pomrazka

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Hygrophoraceae
Hygrophorus

Synonyma

Hygrophorus aureus Arrh. 1863
Limacium aureum (Arrh.) Ricken 1915
Limacium hypothejum (Fr.) P. Kumm. 1871
Limacium hypothejus (Fr.) P. Kumm. 1871

Popis

Klobouk je široký 30–60 mm, sklenutý s podehnutým okrajem, později ploše rozložený až mírně vmáčklý, někdy s nízkým středovým hrbolem, spíše tenkomasý, za vlhka slizký, hladký, hnědý až olivově hnědý, postupně od okraje hnědožlutě až žlutě vybledající, paprsčitě vláknitý.

Lupeny jsou spíše tlusté a řídké, na třeň sbíhavé, nejprve bělavé, později žluté až žlutooranžové.

Třeň je válcovitý, 40–80 x 5–10 mm, často směrem k bázi zúžený a zakřivený, podélně vláknitý, světle žlutý, někdy s oranžovými odstíny nebo na bázi narůžovělý, v mládí celý slizký, později s pomíjejícím sliznatým prstenem.

Dužnina je bělavá, pod pokožkou klobouku nažloutlá. Chuť je mírná, vůně nevýrazná.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou oválné až válcovité 7,5–10 x 4–5,5 µm.

Výskyt

Roste místy hojně, typicky koncem podzimu nebo začátkem zimy po prvních mrazech pod dvoujehlicovými borovicemi. Vyhledává spíše kyselejší a písčité půdy. Říjen až prosinec.

Možná záměna

Šťavnatka olivově bílá (Hygrophorus olivaceoalbus) roste od léta do podzimu obvykle pod smrky. Má bělavé, nikdy nažloutlé lupeny.

Kuchyňské využití

Šťavnatka pomrazka je dobrá jedlá houba, zvlášť ceněná díky pozdní době růstu.

Hygrophorus hypothejus Hygrophorus hypothejus Hygrophorus hypothejus Hygrophorus hypothejus

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerault A. (2005): Tricholomatales, version 2.1
Zavřel J. (2003): Šťavnatka pomrazka - Hygrophorus hypothejus (Fr.: Fr.) Fr.
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2020-0388 (04.11.2020, Plzeňský kraj)
  0066-2014-0204 (15.11.2014, Středočeský kraj)
  0066-2013-0209 (17.11.2013, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Zimní změna úředních hodin

Od 1.12.2022 do 28.2.2023 platí:

  • Pondělí: 9 – 12 a 14 – 18 h
  • Úterý: zavřeno
  • Čtvrtek: 9 - 12 h

Dotazník - znalosti, sběr a využívání hub českou populací

Máte-li chuť a čas, můžete vyplnit anonymní dotazník studentky ČZU Sáry Kružíkové.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Sparassis crispa
kotrč kadeřavý

Spathularia flavida
lopatička kyjovitá

Calvatia gigantea
pýchavka obrovská

Lasiosphaeria moseri

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .