ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hygrophorus marzuolus

Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres. 1893

šťavnatka březnovka

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Hygrophoraceae
Hygrophorus

Synonyma

Agaricus marzuolus Fr. 1821

Popis

Plodnice jsou masité, zůstávají dlouho skryté pod vrstvou humusu (často je vidět jen zdvihnutý kopeček mechu).

Klobouk je široký 30–150 mm, sklenutý, nepravidelně zvlněný, často deformovaný, ve stáří uprostřed někdy prohloubený, nejprve (bez přístupu světla) bělavý, později šedobílý, šedavý, hnědošedný, se světlejšími i tmavšími skvrnami, často silně znečistěný od substrátu.

Lupeny jsou řídké, bělavé, tlusté, ke třeni připojené nebo krátce sbíhavé.

Třeň je nepravidelně válcovitý, 30–70 x 15–40 mm, bělavý, později šednoucí, podélně vláknitý.

Dužnina je bělavá, našedlá. Vůně i chuť jsou příjemné.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou elipsoidní až vejčité, 6–8 x 4–5,5 µm, průsvitné, hladké.

Výskyt

Roste v jarních měsících, především od konce března do začátku května. Vyhledává písčité půdy v borových lesích, ale můžeme ji nalézt i pod smrky, v bučinách či smíšených lesích. Nikde není hojná.

Možná záměna

Pro svůj vzhled a dobu růstu je prakticky nezaměnitelná.

Kuchyňské využití

Je jedlá a chutná, ceněná pro brzký růst. Dříve byla zařazena mezi tržní druhy, ale dnes bychom měli před konzumací upřednostnit její ochranu.

Hygrophorus marzuolus Hygrophorus marzuolus Hygrophorus marzuolus Hygrophorus marzuolus

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich, Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Valter J. (2006): Kdy a kam na březnovky, Mykologický sborník 2/2006
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerault A. (2005): Tricholomatales, version 2.1

Nálezy

  0071-2024-0045 (23.03.2024, Středočeský kraj)
  0087-2022-0047 (23.04.2022, Středočeský kraj)
  0071-2022-0067 (17.04.2022, Středočeský kraj)
  0071-2021-0021 (24.04.2021, Středočeský kraj)
  0071-2021-0004 (25.03.2021, Středočeský kraj)
  0071-2020-0013 (23.03.2020, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.2.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hygrocybe splendidissima
voskovka nádherná

Hygrocybe punicea
voskovka granátová

Mollisia cinerea
terčenka popelavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .