ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Samostatné zobrazení článku číslo 1357

článek  Z podzimního lesa…

autor článku  Aleš Vít, 10.11.2014

pohoda podzimního lesa…

pohoda podzimního lesa…

kozák šedozelený alias pestrý – Leccinum variicolor, jedlý druh

kozák šedozelený alias pestrý – Leccinum variicolor, jedlý druh

houžovec hlemýžďovitý – Lentinellus cochleatus, aromatický jedlý druh

houžovec hlemýžďovitý – Lentinellus cochleatus, aromatický jedlý druh

liška nálevkovitá – Craterellus tubaeformis, jedlý druh

liška nálevkovitá – Craterellus tubaeformis, jedlý druh

hřib sametový – Xerocomellus pruinatus, jedlý tržní druh

hřib sametový – Xerocomellus pruinatus, jedlý tržní druh

podzimní směs hub...

podzimní směs hub...

nepoživatelné peckovice kaliny obecné – Viburnum opulus - střípky barevné mozaiky každoročního podzimu

nepoživatelné peckovice kaliny obecné – Viburnum opulus
střípky barevné mozaiky každoročního podzimu

...chutné lišky nálevkovité pro houbařovu kuchyni

...chutné lišky nálevkovité pro houbařovu kuchyni

Příjemně strávené odpoledne druhé listopadové soboty v lese pod Příchovicemi v Jizerských horách podtrhlo slunečné a teplé počasí.

Houby tu stále ještě rostou. Téměř již chybí letní hřibovité druhy i další letní houby jako většina muchomůrek a holubinek.

Spíše náhodně se ještě dá najít zdravý opozdilec z rodiny kozáků či křemenáčů.

Z jedlých druhů se tu nyní najde bedla vysoká i červenající, strmělka mlženka a penízovka kuželovitá.

Čirůvka fialová, jako by se letos zdráhala ukázat.

Takřka všudypřítomným průvodcem zdejších podhorských lesů je nejedlá holubinka hlínožlutá.

Z nebezpečných druhů sice roztroušeně, zato však plošně, roste čechratka podvinutá.

Pro nyní spíše již jen ojedinělé houbaře může být zajímavou kratochvílí zapátrat podle intenzívní anýzové vůně, a pak u pařízku, obrostlém mechem objevit, výskytem vcelku nehojný houžovec hlemýžďovitý.

V malých i větších skupinkách tu nyní výskytem dominuje liška nálevkovitá. Jsou jich tu celá hejna, téměř k nevysbírání. A navíc zcela zdravých a svěžích plodniček. Ten, kdo tyhle lišky zná, ocení rychlost, s jakou přibývají do košíku, stejně jako jejich snadné čistění a kuchyňské opracování, včetně jejich všestranného kulinářského použití.

Na své si tu stále ještě přijde i ten, kdo dává přednost hřibovitým houbám. Někdy až dovedně ukryté v listovém opadu tu rostou otužilé hřiby sametové, které je možné sbírat až do příchodu prvních významnějších mrazíků.

Kromě radosti z utěšeně zaplněného košíku připraví návštěvníkům lesa nejednu pěknou podívanou i pestrobarevná okolní příroda vrcholícího podzimu.

Po návratu domů se dostaví radost i pro ty, kteří se rádi věnují houbařskému kulinaření.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .