ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 351

článek  Z houbařských dotazů...

autor článku  Aleš Vít, 2.8.2011

Bělolanýž obecný - Choiromyces venosus - foto: Jan Vidourek

Bělolanýž obecný - Choiromyces venosus
foto: Jan Vidourek

Snímek téhož druhu - foto: Jiří Kuřil

Snímek téhož druhu
foto: Jiří Kuřil

Přihodí se, že dotazů na určení stejného druhu houby přijde do poradny nezávisle na sobě někdy i několik najednou. Vysvětlením je růstová vlna daného druhu na více místech ve stejný čas. Ne jinak tomu bylo o právě uplynulém víkendu v případě jedné, nikoli vždy běžně se objevující houby.

Z dotazů:

On Fri, 29 Jul 2011 11:20:50

…posíláme Vám fotografie, zajímalo by nás, o jakou houbu se jedná. Houbu jsem nalezl 29. 7. 2011 v jehličnatém lese a 10% ji vylézalo ze země.

Děkuji, Jan Vidourek

On Fri, 29 Jul 2011 11:34:49

…v okolí obce Rozseč nad Kunštátem ve smrkovém lese (stáří cca 50 let), jsem našel v zemi téměř zakryté tyto houby, viz. foto v příloze. Prosím o laskavé posouzení a určení, oč se jedná, dříve jsem podobnou houbu ještě neviděl.

S pozdravem, Jiří Kuřil

Z odpovědi:

…jedná se o bělolanýž obecný - Choiromyces venosus Roste těsně pod povrchem půdy a v dospělosti často vyčnívá na povrch. Vyskytuje se v hlinitopíčitých půdách ve všech lesích. Letos se tato houby vyskytuje obzvláště často. Druh je jedlý, aromatický.

J. Landa

Poznámky k jedlosti bělolanýže.

Houbaři tento druh nazývají bílý lanýž, někdy též český lanýž.

Kuchyňskou kvalitou, vyhledávanou u pravých lanýžů, především v podobě silného a neopakovatelného aroma, jedinečné a výrazné chuti, však bělolanýž za svými vzory poněkud zaostává.

I tak, ovšem, je vítaným úlovkem každého znalého houbaře kulináře.

Jeho použití je stejné či v mnohém podobné jako u pravých lanýžů.

Je třeba jej zpracovat začerstva, bezprostředně, během přípravy pokrmu, a podobně jako pravé lanýže jej tepelně upravovat jen krátce.

Nakrájený, nastrouhaný, a byť jen relativně krátkou dobu uskladněný, ztrácí mnoho na svých cenných vlastnostech. Stejně tak pokrmy z něho připravené a ponechané na pozdější dobu.

A. Vít

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Fotosoutěž ČMS 2022

Letos opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2021

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Pleurotus pulmonarius
hlíva plicní

Trichaptum biforme
bránovitec dvoutvarý

Simocybe sumptuosa
kržatka honosná

Inonotus cuticularis
rezavec pokožkový

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Příspěvky a předplatné 2022

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .