ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 605

článek  Z vašich dotazů...

autor článku  Aleš Vít, 14.5.2012

mladý sírovec a jeho pozorný hostitel - foto: Jaromír Slanina

mladý sírovec a jeho pozorný hostitel
foto: Jaromír Slanina

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus - foto: Jaromír Slanina

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
foto: Jaromír Slanina

příprava sírovce ve smetanovém karí - foto: A. Vít

příprava sírovce ve smetanovém karí
foto: A. Vít

Z dotazu...

... na kmeni švestky jsem našel plodnici houby,

o které se domnívám, že se jedná o "sírovec

žlutooranžový". Nafotil jsem ji a zasílám fotografie do Vaší myko poradny s prosbou o posouzení pravosti této houbičky. Děkuji Vám za laskavost.

Jaromír Slanina

Lobendava okres Děčín.

Z odpovědi...

...gratuluji k nálezu krásné mladé a šťavnaté plodnice jedlého druhu sírovec žlutooranžový, někdy též zvaného chorošovec sírový – Laetiporus sulphureus. Doporučím Vám jeden z možných postupů na jeho přípravu. Takto mladou houbu (starší je pro tuhost již nevhodná) nakrájejte na menší sousta, obdělejte na oleji s cibulkou, až trochu zčervená (jako račí masíčko), pak přidejte lžičku prolisovaného česneku, osolte, přilijte smetanu, zalechtanou se lžičkou hl. mouky a lžičkou-lžící kari (to podle osobního gusta), a vše míchejte a provařte do zahoustnutí. K tomu nejlépe dušenou rýži. Vše podle receptu "krevety a la indien". Tuhle úpravu znám z doby, kdy jsem před drahným časem pracoval v dnes již neexistující, tehdy vyhlášené Vaňhově rybí restauraci na Václavském náměstí. Před léty jsem tenhle recept s obměnou vyzkoušel ve spojení se sírovcem a dnes už mezi houbaři žije jeho podoba vlastním životem. A.V.

Z reakce na odpověď...

...děkuji za informace. Seznamuji se s dalším druhem jedlé houby. Sírovec vážil přesně 1 kg. Jedná se skutečně a mladou šťavnatou plodnici. Teď jsem naložil matesy a zítra vyzkouším recept podle vzoru "krevety a la indien". Ještě jednou děkuji a také se těším na další spolupráci v nastávající houbařské sezoně... J.S.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky jaro 2023

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 7.3.2023.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Výjimkou jsou úterý 14.3. (jarní prázdniny) a 16.5. (členská schůze).

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Scutellinia crinita
kosmatka jelení

Scutellinia crinita
kosmatka jelení

Scutellinia crinita
kosmatka jelení

Gymnopus ocior
penízovka hnědá

Mycena speirea
helmovka tenkonohá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .