ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Samostatné zobrazení článku číslo 679

článek  Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012

muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…

muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…

růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…

růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…

knedlíky z růžovek

knedlíky z růžovek

polévkové knedlíčky z růžovek

polévkové knedlíčky z růžovek

Ještě o minulém víkendu rostly muchomůrky růžovky alias masáky téměř všude, což se ale kvapem změnilo. Nic to nemění na tom, že si můžete poznamenat dva recepty z těchto skvělých hub, které mají všestranné kulinářské využití. Recepty zhotovil, textem postupu přípravy opatřil a nafotil pro vás pravidelný přispěvatel našich stránek, přítel Dalibor Marounek.

Knedlíky z růžovek

Suroviny:

50 dkg muchomůrky růžovky, 4 rohlíky, mléko, strouhanka, 2 vejce, petrželka, pepř, sůl, kmín, olej

Postup:

Oloupané růžovky rozsekáme na drobné kousky, posolíme, okmínujeme a podusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Rohlíky namočíme do mléka, necháme je rozmočit, vymačkáním zbavíme přebytečného mléka, promícháme s podušenými růžovkami, přidáme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vypracuje tužší těsto, které dochutíme. Tvoříme koule o velikosti 5-6 cm. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 10 minut, resp. až vyplavou na povrch. Na předehřátém talíři knedlíky přelijeme osmaženou cibulkou a podáváme se zelím.

Polévkové knedlíčky z růžovek

Suroviny:

30 dkg růžovek, 1 paštika Majka, 1 vejce, strouhanka,l žíce másla, česnek, sůl, pepř, muškátový květ, olej.

Postup:

Kuchyňsky opracované růžovky rozsekáme na jemno a na oleji podusíme do měkka podušené houby štouchačkou na brambory rozjemníme na kaši a necháme vychladnout. Promícháme je s paštikou, přidáme vejce, lžíci syrového másla, strouhanku,,ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a důkladně propracujeme.,Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vroucího vývaru nebo použijeme do čiré houbové polévky.,Knedlíčky se osvědčily v kuřecím i uzeném vývaru nebo v houbové polévce s pokrájenými holubinkami a zeleninou. Lze vyrobit i větší množství této zavářky do zásoby a uchovat až 3 měsíce v mrazáku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .