ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 687

článek  K nálezu pýchavky obrovské...

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea - foto: Michal Bernátek

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea
foto: Michal Bernátek

Z dotazu:

... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...

Red. pozn.:

K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:

Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.

Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.

Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.

Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky jaro 2023

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 7.3.2023.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Výjimkou jsou úterý 14.3. (jarní prázdniny) a 16.5. (členská schůze).

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Nectria dematiosa

Sarcoscypha austriaca
ohnivec rakouský

Hypogymnia physodes
terčovka bublinatá

Cladonia coccifera
dutohlávka červcová

Dimelaena oreina
rohovka horská

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .