ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Samostatné zobrazení článku číslo 687

článek  K nálezu pýchavky obrovské...

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea - foto: Michal Bernátek

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea
foto: Michal Bernátek

Z dotazu:

... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...

Red. pozn.:

K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:

Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.

Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.

Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.

Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .