ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 874

článek  Soutěžní osvěta - 2013 - 7. kolo

autor článku  Aleš Vít, 2.3.2013

1.	Jaký je český název a jedlost této jarní houby, kterou podle atlasu jistě každý znáte, ale jen málo kdo z vás má to štěstí ji v přírodě běžně nacházet? - kresba: Antonín Bielich, 2002

1. Jaký je český název a jedlost této jarní houby, kterou podle atlasu jistě každý znáte, ale jen málo kdo z vás má to štěstí ji v přírodě běžně nacházet?
kresba: Antonín Bielich, 2002

2.	Napište český a slovenský název této vytrvalé bahenní rostliny. Určete, zda se používá se k přípravě bylinného léčivého čaje, nebo je jedovatá?

2. Napište český a slovenský název této vytrvalé bahenní rostliny. Určete, zda se používá se k přípravě bylinného léčivého čaje, nebo je jedovatá?

3.	Pojmenujte česky a latinsky houbu v detailu, ohodnoťte její jedlost, definujte její chuť.

3. Pojmenujte česky a latinsky houbu v detailu, ohodnoťte její jedlost, definujte její chuť.

Vítejte v sedmém kole naší malé soutěžní osvěty o symbolické ceny. Zima polevuje na všech frontách, jak by ne, už je tu březen.

V našich nejteplejších oblastech se už nyní neodvratně zakládá na první jarní houby. Například kačenky české vyrůstají v příznivých letech už kolem MDŽ, (kdo z pamětníků by mohl neznati svátek dne žen, který slavili zejména muži)…

Děkujeme za všechny vaše dosavadní odpovědi.

Jak jste správně vypozorovali, příští kolo vás čeká opět za týden v sobotu…

Otázky a správné odpovědi ze šestého kola:

1.uveďte český, slovenský a latinský název a jedlost méně známé houby na obrázku

(rudoušek uťatý-machovec obyčajný-Rhodocybe gemina, jedlý)

2.napište český a latinský název této vytrvalé, voskově žlutavě hnědé, nezelené byliny stinných lesů a křovin. Vysvětlete pojem (nezelená).

(hlístník hnízdák-Neottia nidus avis, bez schopnosti fotosyntetické asimilace alias tvorby chlorofylové listové zeleně, běžné u většiny ostatních rostlin)

3.napište český a latinský název houby v detailu, určete její jedlost a definujte chuť její dužniny

(hřib kříšť – Boletus calopus, nejedlý, hořká)

Ojoj!… Obratem se projevilo, že v minulém kole jsme pozvedli úroveň nároků na vaše vědomosti.

Počet správných odpovědí poněkud prořídl.

O to více si važte svých vědomostí vy, kteří jste uspěli.

Ovšem, ani v dalších kolech neslevíme a důkladně prověříme vaše znalosti.

Je k vaší cti, že se vás do soutěže zapojuje stále víc a hlavně, že se nezdráháte tipovat alias odpovídat i v případě, že si nejste vždy zcela jisti.

Šťastným vylosovaným a vítězem šestého kola se stává:

Ladislav Špeta, 695 01 Hodonín

A vy ostatní, jako obvykle, pokračujte. Pracujete na sobě a na zdokonalení vašich znalostí, které už za nedlouho prověříte v jarním terénu.

Nadále se těšíme, že k soutěžícím v sedmém i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, kteří zatím jen okukujete a váháte se zapojit, či jste jen příležitostnými návštěvníky našich stránek.

Vaše odpovědi nám zasílejte vždy co nejdříve na adresu:

Více o cenách se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI

Radost i poučení přeje

Vaše e-redakce

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2020

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2019

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .