ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Samostatné zobrazení článku číslo 968

článek  Z pondělní pražské přednášky o houbách

autor článku  Aleš Vít, 11.6.2013

ze včerejšího přednáškového podvečera

ze včerejšího přednáškového podvečera

hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá

hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá

 černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!

černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!

pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření

pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření

vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!

vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!

Zatímco minulá přednáška ČMS se z důvodu uzavření pražských škol v rámci povodňové situace nekonala, včera byla přednášková místnost v SOUO v Belgické č. 29 opět zaplněná do posledního místa.

Jakpak ne, na pořadu totiž byla předposlední letošní jarní přednáška v podání J. Landy, s názvem „Houby pěti kontinentů".

Projekční plocha se jen hemžila rozmanitými a pestrobarevnými zástupci mykoflóry, které jsou ke spatření na vybraných lokalitách napříč naší "Modrou planetou".

Všemu předcházela obvyklá houbařská osvěta, spočívající v bližším výkladu k doneseným čerstvým houbám, které přinesli četní účastníci, aby se o nich dozvědeli více.

Sešlo se odhadem na několik desítek druhů hub.

Objevila se tu mj. všem dobře známá hadovka smrdutá, kterou v lese cítíte dřív, než ji uvidíte. Ta je ve stádiu vajíčka jedlou houbou. Podotýkáme, že nikoli ve všech, nýbrž jen ve vybraných kuchyňských úpravách.

Další, sice také jedlou, ale méně známou a z důvodu jejího uvedení v Červeném seznamu hub ke sběru pro kuchyňské upotřebení nedoporučovanou houbou, je černorosol chrupavčitý. Roste nehojně, zejména na lípách. Bez něj se v kuchyni jistě obejdete a raději ho chraňte!

Pokud v kuchyni používáte pestřec, ať již čerstvý či usušený, případně umletý, pak to čiňte jen v opravdu malých dávkách, odpovídajících používání dochucovacích prostředků. Špetka či plátek této houby ochutí a příjemně provoní každou polévku, omáčku i nádivku. Tak, jak ho vidíte na řezu, je pestřec k použití nejvhodnější. Nepožívejte jeho již zčernalé, vatovitě troupelnaté a měkké plodnice, ty nejsou k ničemu.

Nezapomeňte, že rostou jedovaté houby! Je právě čas dát si pozor na vláknici začervenalou alias Patouillardovu. Je nepříjemně a silně jedovatá a znát by ji měli především ti, kdo si ještě nejsou zcela jisti při sběru čirůvky májovky. Růst obou zmíněných druhů se časově prolíná. Na včerejší přednášce byly k vidění obě dvě.

PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU

KLIKNĚTE NA SNÍMEK

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstava hub v Praze

Letošní výstava se koná 29.9. až 1.10.2023, opět v obřadní síni radnice Prahy 13.

Podrobnosti a program najdete zde.

Podzimní výstavy hub

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub. Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Podzimní myko exkurze

Ve čtvrtek 28.9. v Praze do Klánovic

V sobotu 30.9. do okolí Přísednice

V sobotu 7.10. do CHKO Labské pískovce

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Cystoderma amianthinum
zrnivka osinková

Amanita muscaria
muchomůrka červená

Tricholomopsis rutilans
šafránka červenožlutá

Trichophaea hybrida
bělokosmatka pospolitá

Hymenoscyphus vernus
voskovička jarní

Fotosoutěž ČMS 2023

Letos opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .