ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Helvella crispa

Helvella crispa (Scop.) Fr. 1822

chřapáč kadeřavý

Systematika

Fungi
Ascomycota
Pezizomycetes
Pezizales
Helvellaceae
Helvella

Popis

Plodnice je zřetelně rozdělena na klobouk a třeň.

Klobouk je široký 20–70 mm, tenkomasý, složený z nepravidelných jakoby nakadeřených laloků, někdy i sedlovitý nebo miskovitý. Vnější plodná strana klobouku je bělavá nebo krémová, hladká. Neplodná strana je obvykle o něco tmavší (hnědá), pod lupou s jemnými chloupky. Okraj klobouku nepřirůstá ke třeni.

Třeň je nepravidelně válcovitý nebo kyjovitý, 40–100 x 15–40 mm, výrazně podélně žebrovaný, bílý.

Dužnina je velmi křehká, bělavá. Vůně a chuť jsou nevýrazné, příjemné.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou eliptické, 16–21 x 10–14 µm, hladké, s jednou velkou centrální kapkou.

Ve vřecku je 8 výtrusů. Parafýzy jsou zakončeny kyjovitě.

Helvella crispa      

Výskyt

Roste od srpna do října (za vhodných podmínek někdy i na jaře), jednotlivě nebo ve skupinách, často početnějších. Najdeme jej v listnatých lesích (habr, dub, lípa, líska), často při okrajích cest. Mykorhizní druh.

Možná záměna

Chřapáč jamkatý (Helvella lacunosa) vytváří drobnější plodnice a má tmavší klobouk.

Chřapáč mléčný (Helvella lactea) má neplodnou část klobouku hladkou.

Kuchyňské využití

Je jedlý, i po tepelné úpravě si uchovává chrupavčitou konzistenci a například v polévce může být velmi přínosný. Starší plodnice však mají tužší třeň.

Helvella crispa Helvella crispa Helvella crispa Helvella crispa
Helvella crispa Helvella crispa    

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Jan Borovička, Dalibor Marounek (2010): Chřapáče hojné i vzácné.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Gianfranco Medardi (2006): Ascomiceti d´ Italia, Centro Studi Micologici, Trento
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání

Nálezy

  0071-2019-0398 (14.10.2019, Středočeský kraj)
  0066-2019-0141 (09.09.2019, Zlínský kraj)
  0066-2013-0162 (26.09.2013, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .