ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hydnotrya tulasnei

Hydnotrya tulasnei (Berk.) Berk. & Broome 1846

oříškovec Tulasneův

Systematika

Fungi
Ascomycota
Pezizomycetes
Pezizales
Discinaceae
Hydnotrya

Synonyma

Hydnobolites carneus Corda
Hydnobolites tulasnei Berk.
Hydnotrya carnea (Corda) Zobel 1854
Octaviania carnea Corda 1854
Rhizopogon carneus Corda 1854
Rhizopogon tulasnei Corda 1854

Stručný popis

Plodnice jsou nepravidelně (laločnatě) hlízovité, široké 20–50 (80) mm, s rýhovanou, okrově hnědou až červenohnědou, pokožkou. Na řezu je plodnice protkaná poměrně hustou sítí úzkých labyrintických dutin s bělavou výtrusorodou vrstvou. Některé z dutin ústí na povrch a touto cestou jsou uvolňovány výtrusy. Vůně je popisovaná jako ovocná nebo kořenitá, chuť po tepelné úpravě podle Hagara (2014) připomíná vařený květák.

Výtrusný prach je hnědý.

Výtrusy jsou kulovité, tlustostěnné, o průměru 22–32 µm (bez ornamentiky), s 3–7 µm vysokými polokulovitými bradavkami. Ve vřecku jsou uspořádané ve dvou řadách.

Výskyt

Roste od června do října, spíše vzácně, především pod listnáči (buk, dub, habr), někdy ale i pod jehličnany, obvykle ve skupinách. Mykorhizní druh. Plodnice se vyvíjejí bezprostředně pod povrchem půdy nebo opadu, někdy částečně vyčnívají nad povrch.

Možná záměna

Charakteristickým znakem jsou poměrně velké plodnice, na řezu jen s úzkými komůrkami. Pro rozlišení druhů rodu Hydnotrya je důležitá i velikost výtrusů.

Oříškovec Bailův (Hydnotria bailii) vytváří menší plodnice s válcovitými výtrusy v jedné řadě a patrně roste výhradně pod smrky.

Oříškovec Michaelův (Hydnotrya michaelis) v dospělosti voní po česneku.

Kuchyňské využití

Podle Antonín (2006)Hagara (2014) je jedlý, podle Holec a kol. (2012) nejedlý.

Hydnotrya tulasnei      

Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Zimní změna úředních hodin

Od 1.12.2022 do 28.2.2023 platí:

  • Pondělí: 9 – 12 a 14 – 18 h
  • Úterý: zavřeno
  • Čtvrtek: 9 - 12 h

Dotazník - znalosti, sběr a využívání hub českou populací

Máte-li chuť a čas, můžete vyplnit anonymní dotazník studentky ČZU Sáry Kružíkové.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Sparassis crispa
kotrč kadeřavý

Spathularia flavida
lopatička kyjovitá

Calvatia gigantea
pýchavka obrovská

Lasiosphaeria moseri

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .