Lactarius pubescens Fr. 1838
ryzec pýřitý

Systematika
|
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus pubescens Fr. 1815
Lactarius torminosus var. pubescens (Fr.) S. Lundell 1956
Lactifluus pubescens (Schrad.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 40–100 mm, zprvu sklenutý s podvinutým okrajem, uprostřed mírně prohloubený, později až mělce nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka klobouku je suchá, hladká až paprsčitě vláknitá, u okraje zvláště u mladých plodnic výrazně chlupatá, krémová či pleťová.
Lupeny jsou světle krémové, u třeně široce připojené až sbíhavé, někdy větvené.
Třeň je válcovitý nebo směrem k bázi mírně zúžený, 30–70 x 10–20 mm, hladký, suchý, bělavý, nažloutlý nebo narůžovělý.
Dužnina je bělavá. Chuť je většinou ihned palčivá, vůně nakysle ovocná. Mléko je bílé, neměnné, chuť ihned velmi palčivá.
Výtrusný prach je světle krémový.
Výtrusy jsou oválné, 6–8 x 4,5–6 µm (Qav 1,2–1,4), hřebínkaté.
![]() |
Výskyt
Roste hojně od srpna do října, pod břízami na sušších půdách, v trávě, podél cest, často i ve městech.
Možná záměna
Ryzec skotský (Lactarius scoticus) je drobnější, s kratšími chlupy na okraji klobouku. Roste na podmáčených stanovištích.
Ryzec kravský (Lactarius torminosus) vytváří větší, obvykle růžově zbarvené plodnice.
Ryzec vodopásý (Lactarius aquizonatus) má žloutnoucí mléko.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
![]() |
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Vavřinec Klener
Literatura
![]() |
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku |
![]() |
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha |
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |
![]() |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |







