ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius salmonicolor

Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair 1953

ryzec lososový

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Lactarius salmoneus R. Heim & Leclair 1950
Lactarius subsalmoneus Pouzar 1954

Popis

Klobouk je 30–120 mm široký, zprvu ploše vyklenutý, ve středu obvykle mírně prohloubený, s dlouho podehnutým okrajem, později plochý až nálevkovitý, s okrajem ostrým a někdy zvlněným. Pokožka je lososově až broskvově oranžová, nejvýše nepříliš zřetelně soustředně pásovaná, za vlhka lepkavá, v dospělosti jen vzácně s nekontrastními šedozelenými skvrnami.

Lupeny jsou mírně sbíhavé, někdy větvené nebo propojené, oranžové, s lupénky.

Třeň je válcovitý nebo směrem k bázi mírně zúžený, o velikosti 10–70 x 10–25 mm, hladký, lesklý, lososově až broskvově oranžový, ďubkovaný, v dospělosti dutý.

Dužnina je bělavá až krémová, na řezu se rychle zbarvuje do oranžova, postupně až vínově. Chuť je mírná, kořeněná, později svíravá, vůně ovocná. Mléko je za čerstva zářivě oranžové, po chvíli až vínově oranžové, chutná obdobně jako dužnina.

Výtrusný prach je okrový (#FDA), jeho barva přibližně odpovídá hodnotě 3b–3c podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).

Výtrusy jsou eliptické, 7,5–10 x 6,5–7,5 µm velké, s nízkou až střední ornamentikou tvořenou nepravidelnými hřebínky až neúplnou síťkou. Heilmann-Clausen a kol. (2000) uvádí velikost výtrusů až 11,8 x 9,5 µm.

Lactarius salmonicolor      

Výskyt

Roste od července do října, nehojně od pahorkatin výše, výhradně pod jedlemi. Upřednostňuje vápnité až neutrální půdy.

Možná záměna

Od ostatních druhů ryzců s oranžově červeným mlékem jej odlišuje ekologie – růst výhradně pod jedlemi. Dobrou indicií je absence nebo jen vzácný výskyt nazelenalých barevných odstínů na pokožce klobouku.

Kuchyňské využití

Je jedlý, ne však tolik chutný jako ryzec pravý (Lactarius deliciosus) nebo ryzec smrkový (Lactarius deterrimus). Před sběrem ke kuchyňskému využití bychom měli dát přednost jeho ochraně.

Lactarius salmonicolor Lactarius salmonicolor Lactarius salmonicolor  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Svoboda J. (2003): Ryzec lososový - Lactarius salmonicolor na Kopci sv. Jana.
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0071-2020-0301 (30.09.2020, Jihočeský kraj)
  0066-2014-0136 (13.09.2014, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Montagnea arenaria
květka písečná

Melanoleuca strictipes
tmavobělka světle medová

Mycena acicula
helmovka jehličková

Hypoxylon fuscum
dřevomor hnědý

Kretzschmaria deusta
spálenka skořepatá

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .