ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Mycetinis alliaceus

Mycetinis alliaceus (Jacq.) Earle 1909

špička cibulová

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Omphalotaceae
Mycetinis

Synonyma

Agaricus alliaceus Jacq. 1773
Chamaeceras alliaceus (Jacq.) Kuntze 1898
Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr. 1838
Mycena alliacea (Jacq.) P. Kumm. 1871

Popis

Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve polokulovitý, později široce kuželovitý až ploše rozprostřený, často ve středu s nevýrazným hrbolkem, šedohnědý nebo hnědookrový, za sucha světlejší, až špinavě krémový. Pokožka klobouku je často zvrásněná, okraj je zvlněný a za vlhka nevýrazně rýhovaný.

Lupeny jsou spíše řídké, bělavé až světle krémové, u třeně vykrojené a většinou volné.

Třeň je válcovitý, 50–150 (200) x 2–5 mm, tuhý a pružný, v mládí světle hnědý, rychle však od báze tmavohnědý až černohnědý, plstnatý až sametový, dutý, kořenující.

Dužnina je tenká, s výraznou vůní po česneku.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou eliptické nebo kapkovité, 9–12 x 5–8 µm.

Mycetinis alliaceus      

Výskyt

Roste od června do října, většinou ve skupinách, obvykle na tlejícím dřevě listnáčů, především buku, často ponořeném v zemi. Saprotrof.

Možná záměna

Charakteristickým znakem jsou poměrně vysoké, byť tenkomasé plodnice, a nápadná česneková vůně.

Špička česnekovonná (Mycetinis querceus) je drobnější, s hnědým třeněm a užšími výtrusy. Na rozdíl od špičky cibulové nemá cheilocystidy.

Špička česneková (Mycetinis scorodonius) vytváří výrazně drobnější plodnice a má lesklý hladký třeň.

Kuchyňské využití

Je omezeně jedlá, může být použita jako koření. Sbírají se pouze kloboučky.

Mycetinis alliaceus Mycetinis alliaceus Mycetinis alliaceus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2022-0258 (16.10.2022, Jihočeský kraj)
  0066-2019-0173 (11.10.2019, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.5.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Crepidotus mollis
trepkovitka měkká

Basidiodendron caesiocinereum
dřevovník našedlý

Hyphoderma setigerum
kornatec štětinkatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .