ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Mycetinis alliaceus

Mycetinis alliaceus (Jacq.) Earle 1909

špička cibulová

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Omphalotaceae
Mycetinis

Synonyma

Agaricus alliaceus Jacq. 1773
Chamaeceras alliaceus (Jacq.) Kuntze 1898
Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr. 1838
Mycena alliacea (Jacq.) P. Kumm. 1871

Popis

Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve polokulovitý, později široce kuželovitý až ploše rozprostřený, často ve středu s nevýrazným hrbolkem, šedohnědý nebo hnědookrový, za sucha světlejší, až špinavě krémový. Pokožka klobouku je často zvrásněná, okraj je zvlněný a za vlhka nevýrazně rýhovaný.

Lupeny jsou spíše řídké, bělavé až světle krémové, u třeně vykrojené a většinou volné.

Třeň je válcovitý, 50–150 (200) x 2–5 mm, tuhý a pružný, v mládí světle hnědý, rychle však od báze tmavohnědý až černohnědý, plstnatý až sametový, dutý, kořenující.

Dužnina je tenká, s výraznou vůní po česneku.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou eliptické nebo kapkovité, 9–12 x 5–8 µm.

Mycetinis alliaceus      

Výskyt

Roste od června do října, většinou ve skupinách, obvykle na tlejícím dřevě listnáčů, především buku, často ponořeném v zemi. Saprotrof.

Možná záměna

Charakteristickým znakem jsou poměrně vysoké, byť tenkomasé plodnice, a nápadná česneková vůně.

Špička česnekovonná (Mycetinis querceus) je drobnější, s hnědým třeněm a užšími výtrusy. Na rozdíl od špičky cibulové nemá cheilocystidy.

Špička česneková (Mycetinis scorodonius) vytváří výrazně drobnější plodnice a má lesklý hladký třeň.

Kuchyňské využití

Je omezeně jedlá, může být použita jako koření. Sbírají se pouze kloboučky.

Mycetinis alliaceus Mycetinis alliaceus Mycetinis alliaceus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0066-2019-0173 (11.10.2019, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .