ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Peziza succosa

Peziza succosa Berk. 1841

řasnatka síromléčná

Systematika

Fungi
Ascomycota
Pezizomycetes
Pezizales
Pezizaceae
Peziza

Synonyma

Aleuria succosa (Berk.) Gill. 1879
Galactinia succosa (Berk.) Sacc. 1889
Otidea succosa (Berk.) Thüm. 1879
Paragalactinia succosa (Berk.) Van Vooren 2020
Plicaria succosa (Berk.) Rehm 1894

Popis

Plodnice je miskovitá, ve stáří téměř ploše rozložená, bez třeně středem přisedlá k substrátu, široká 10–60 (80) mm, v dospělosti se zvlněným okrajem. Vnitřní plodná strana (rouško) je hladká, okrová až šedohnědá, někdy s olivovým nádechem. Vnější neplodná strana plodnice je zpravidla světlejší, bělavá, žlutookrová, někdy s nádechem do oranžova, vločkatá až šupinatá.

Dužnina je velmi křehká, při poranění roní sírově žlutou tekutinu. Vůně a chuť jsou nevýrazné.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou elipsoidní, 16–22 x 8–12 µm, nepravidelně hrubě bradavčité, obvykle se dvěma velkými kapkami.

Vřecka jsou na vrcholu amyloidní, s osmi výtrusy.

Výskyt

Roste od června do října, roztroušeně, v některých letech dosti hojně, jednotlivě nebo v malých skupinách na holé zemi v lesích pod listnáči, se kterými tvoří mykorhizu.

Peziza succosa Peziza succosa    

Možná záměna

Žlutou nebo žloutnoucí tekutinu uvolňuje při poranění několik dalších druhů řasnatek.

Řasnatka zelenomléčná (Peziza succosella) vytváří drobnější plodnice a má ve výtrusech obvykle jen jednu velkou kapku.

Řasnatka Micheliova (Peziza michelii) má rouško v mládí se zřetelně nafialovělými odstíny a užší výtrusy s jemnější ornamentikou.

Kuchyňské využití

Je nejedlá.

Peziza succosa Peziza succosa Peziza succosa Peziza succosa
Peziza succosa Peziza succosa    

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání

Nálezy

  0071-2021-0163 (16.08.2021, Středočeský kraj)
  0066-2021-0189 (14.08.2021, Středočeský kraj)
  0068-2012-0030 (22.07.2012, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Jarní myko exkurze

V sobotu 1.6. v Brdech na Tři Trubky

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.5.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Boletus reticulatus
hřib dubový

Amanita rubescens
muchomůrka růžovka

Byssomerulius corium
dřevokaz kožový

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .