ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Phellinus alni

Phellinus alni (Bondartsev) Parmasto 1976

ohňovec olšový

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Hymenochaetales
Hymenochaetaceae
Phellinus

Popis

Plodnice je víceletá, obvykle kloboukatá, bokem přirostlá. Lze ji celkem snadno oddělit od substrátu.

Klobouk je široký 50–250 mm, kopytovitý nebo konzolovitý, dosti masivní. Povrch klobouku je u starších plodnic hrbolatý, šedohnědý až téměř černý, často rozpraskaný, někdy porostlý řasami nebo mechy. Přírůstková zóna na okraji klobouku je obvykle žlutookrová.

Rourky jsou vrstevnaté, 3–5 mm dlouhé, hnědé nebo rezavě hnědé. Póry jsou drobné, okrouhlé, husté (4–6 na mm), skořicové nebo rezavě hnědé.

Dužnina je tvrdá, dřevnatá, rezavě hnědá, tabákově hnědá, bez výrazné vůně.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou široce eliptické až téměř kulovité, 5–6,5 x 4,5–5,5 µm, hladké.

Výskyt

Plodnice lze spatřit celoročně. Vyrůstají roztroušeně, v podhorském a horském stupni až hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, většinou na živých kmenech olší, habrů, jeřábů, javorů, bříz, někdy i jabloní. Plodnice mohou pokračovat v růstu ještě několik let po uhynutí substrátu.

Možná záměna

Při určování ohňovců je velmi důležité určit druh substrátu, na kterém plodnice vyrostla.

Velmi hojný a makroskopicky téměř identický ohňovec obecný (Phellinus igniarius) roste na vrbách, podle Fellner (2016) výjimečně i na topolu černém. Dříve se objevovaly tendence oba druhy slučovat, genetická data však ukazují, že se skutečně jedná dva druhy.

Ohňovec hladký (Phellinus laevigatus) roste zejména na bříze a má o něco menší výtrusy. Na bříze roste také ohňovec černající (Phellinus nigricans), který je domovem spíše v severní Evropě a má naopak výtrus o něco větší.

Menší a vzácnější ohňovec osikový (Phellinus tremulae) roste na topolech.

Ohňovec ovocný (Phellinus pomaceus) roste na ovocných stromech rodu Prunus (trnky, třešně, meruňky, broskve).

Na borovicích roste ohňovec borový (Phellinus pini), na jedlích ohňovec Hartigův (Phellinus hartigii).

Ohňovec statný (Phellinus robustus) roste na ostatních listnáčích, zejména na dubech. Vytváří obvykle mohutnější plodnice.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Phellinus alni Phellinus alni Phellinus alni  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha

Nálezy

  0066-2017-0050 (01.07.2017, Ústecký kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko exkurze

V sobotu 25.11. v Praze do Klánovic

V sobotu 2.12. Jetřichovské pomrazkobraní

Fotosoutěž ČMS 2023

Letos opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Dendrothele acerina
kornatec babykový

Psathyrella obtusata
křehutka otupělá

Dacrymyces capitatus
kropilka stopkatá

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .