ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Volvariella bombycina

Volvariella bombycina (Schaeff.) Singer 1951

kukmák bělovlnný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Pluteaceae
Volvariella

Popis

Plodnice je v mládí uzavřená, podobna hnědavému nepravidelnému kožovitému vejci, jež se vzápětí trhá a vystupuje z něj třeněm nesený klobouk.

Klobouk je v mládí zahroceně vejčitý, posléze se rozevírá do oble kuželovitého až zvonovitého tvaru, v době zralosti je pak ploše kuželovitý, široký až 200 mm. Jeho barva je bílá, později často s citronově žlutým nádechem. Povrch klobouku je pokryt dosti nápadnými, hustými, poměrně dlouhými a jemnými štětinami bílé barvy.

Lupeny jsou husté, odsedlé, v mládí bílé, postupně však růžovějící až do špinavě růžové barvy.

Třeň 70–250 x 10–15 mm, válcovitý, poměrně útlý, bělavé barvy, často prohnutý vzhledem k častém růstu plodnic na kmenech stromů. Na bázi třeně se nachází výrazná a velká kožovitá pochva s hnědě šupinatým, políčkovaně rozpraskaným povrchem.

Dužnina je bělavá, zemité vůně i chuti.

Výtrusný prach je hnědorůžové barvy.

Výtrusy jsou eliptické, 6,5–9,5 x 4,5–9,5 µm velké.

Volvariella bombycina Volvariella bombycina    

Výskyt

Kukmák bělovlnný roste na dřevě živých ale i mrtvých listnatých stromů, např. buků. vrb či topolů, často v puklinách kmenů, ale i na pařezech, kořenech a pod. Vyskytuje se spíše nehojně, od léta do podzimu.

Možná záměna

Jde o velice význačný druh.

Poněkud drobnější je vzácný, na trouchnivém dřevě rostoucí kukmák dřevní (Volvariella caesiotincta) s šedavým kloboukem.

Kuchyňské využití

Je jedlý, pro svůj řídký výskyt a nevalnou chuť však nemá většího kuchyňského významu.

Volvariella bombycina Volvariella bombycina Volvariella bombycina Volvariella bombycina

Autorství textů: Vavřinec Klener
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Vavřinec Klener, Oldřich Jindřich

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání

Nálezy

  0071-2021-0074 (15.07.2021, Středočeský kraj)
  0066-2021-0065 (09.07.2021, Zlínský kraj)
  0071-2018-0036 (15.07.2018, Plzeňský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní přednášky 2021

Přednášky ČMS se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Program a další informace najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Heterobasidion annosum
kořenovník vrstevnatý

Gymnopilus penetrans
plaménka nevonná

Clavulina rugosa
kuřátečko svraskalé

Hygrocybe punicea
voskovka granátová

Hygrocybe colemanniana
voskovka Colemannova

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .