ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Agaricus bernardii

Agaricus bernardii (Quél.) Sacc. 1887

pečárka nepříjemná

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Agaricaceae
Agaricus

Synonyma

Agaricus bernardiiformis Bohus 1975
Agaricus campestris subsp. bernardii (Quél.) Konrad & Maubl. 1937
Agaricus ingratus (F.H. Møller) Pilát 1951
Agaricus maleolens F.H. Møller 1952
Agaricus robynsianus Heinem. 1957
Fungus bernardii (Quél.) Kuntze 1898
Pratella bernardii (Quél.) Quél. 1888
Psalliota bernardii (Quél.) Quél. 1879
Psalliota ingrata F.H. Møller 1950

Popis

Klobouk je široký 80–200 mm, masitý (dužnina ve středu klobouku může být vysoká přes 30 mm), nejprve polokulovitý s dlouho podvinutým okrajem, později ploše sklenutý. Pokožka klobouku je bílá nebo našedlá, (zejména za sucha) od středu políčkovitě rozpukává.

Lupeny jsou husté, poměrně nízké, u třeně volné, nejprve růžové, nakonec až černo hnědé.

Třeň je masitý, 30–80 x 20–40 mm, zavalitý, často vzhledem k mohutné plodnici poměrně krátký, bělavý nebo našedlý, s odstávajícím prstenem.

Dužnina je masitá, tuhá, bílá, na řezu rychle růžovějící nebo červenající, zejména nad lupeny a ve třeni, později zrůžovělá či červená místa zhnědnou. Za čerstva dosti nepříjemně páchne po karbolu nebo močovině.

Výtrusný prach je purpurově hnědý.

Výtrusy jsou eliptické, 5,5–7,5 x 4,5–6 µm.

Agaricus bernardii      

Výskyt

Roste od května do října, zpravidla po deštích, v posledních letech dosti hojně. V České republice ji najdeme téměř výhradně podél cest a chodníků ošetřovaných v zimě solením, jejím původním biotopem jsou totiž zasolené mořské duny.

Na Slovensku je chráněným druhem.

Kuchyňské využití

Dle některých autorů je jedlá, její nepříjemný pach se tepelnou úpravou údajně ztrácí. Může však způsobovat zažívací problémy a proti jejímu využití v kuchyni svědčí i výskyt poblíž chemicky ošetřovaných (často frekventovaných) komunikací.

Agaricus bernardii Agaricus bernardii Agaricus bernardii Agaricus bernardii

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Poznámky k systematice

Česky také pečárka Bernardova.

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Jan Borovička (2007): Poznámky k ekologii pečárky Bernardovy - Agaricus bernardii Quél.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha

Nálezy

  0066-2019-0080 (20.08.2019, Praha)
  0066-2019-0016 (30.05.2019, Praha)

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .