ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Agaricus bernardii

Agaricus bernardii (Quél.) Sacc. 1887

pečárka nepříjemná

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Agaricaceae
Agaricus

Synonyma

Agaricus campestris subsp. bernardii (Quél.) Konrad & Maubl. 1937
Agaricus ingratus (F.H. Møller) Pilát 1951
Agaricus maleolens F.H. Møller 1952
Agaricus robynsianus Heinem. 1957
Fungus bernardii (Quél.) Kuntze 1898
Pratella bernardii (Quél.) Quél. 1888
Psalliota bernardii (Quél.) Quél. 1879
Psalliota ingrata F.H. Møller 1950

Popis

Klobouk je široký 80–200 mm, masitý (dužnina ve středu klobouku může být vysoká přes 30 mm), nejprve polokulovitý s dlouho podvinutým okrajem, později ploše sklenutý. Pokožka klobouku je bílá nebo našedlá, (zejména za sucha) od středu políčkovitě rozpukává.

Lupeny jsou husté, poměrně nízké, u třeně volné, nejprve růžové, nakonec až černo hnědé.

Třeň je masitý, 30–80 x 20–40 mm, zavalitý, často vzhledem k mohutné plodnici poměrně krátký, bělavý nebo našedlý, s odstávajícím prstenem.

Dužnina je masitá, tuhá, bílá, na řezu rychle růžovějící nebo červenající, zejména nad lupeny a ve třeni, později zrůžovělá či červená místa zhnědnou. Za čerstva dosti nepříjemně páchne po karbolu nebo močovině.

Výtrusný prach je purpurově hnědý.

Výtrusy jsou eliptické, 5,5–7,5 x 4,5–6 µm.

Agaricus bernardii      

Výskyt

Roste od května do října, zpravidla po deštích, v posledních letech dosti hojně. V České republice ji najdeme téměř výhradně podél cest a chodníků ošetřovaných v zimě solením, jejím původním biotopem jsou totiž zasolené mořské duny.

Na Slovensku je chráněným druhem.

Kuchyňské využití

Dle některých autorů je jedlá, její nepříjemný pach se tepelnou úpravou údajně ztrácí. Může však způsobovat zažívací problémy a proti jejímu využití v kuchyni svědčí i výskyt poblíž chemicky ošetřovaných (často frekventovaných) komunikací.

Agaricus bernardii Agaricus bernardii Agaricus bernardii Agaricus bernardii

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Poznámky k systematice

Česky také pečárka Bernardova.

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Borovička J. (2007): Poznámky k ekologii pečárky Bernardovy - Agaricus bernardii Quél.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha

Nálezy

  0066-2019-0080 (20.08.2019, Praha)
  0066-2019-0016 (30.05.2019, Praha)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.5.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Crepidotus mollis
trepkovitka měkká

Basidiodendron caesiocinereum
dřevovník našedlý

Hyphoderma setigerum
kornatec štětinkatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .