ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Calocera viscosa

Calocera viscosa (Pers.) Fr. 1821

krásnorůžek lepkavý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Dacrymycetes
Dacrymycetales
Dacrymycetaceae
Calocera

Popis

Plodnice jsou keříčkovité, 20–80 mm vysoké. Jednotlivé větvičky jsou asi 2 mm tlusté, válcovité, hladké, za vlhka slizké a zlatožluté, lesklé, v sušším období spíše oranžově žluté, na vrcholu s jednoduchou až krátce rozvětvenou trojitou špičkou. Součástí plodnice je dlouhý kořenovitý oddenek (třeň) prorůstající substrátem, bíle plstnatý.

Dužnina je za vlhka tuhá, chrupavčitá, pružná, za sucha rohovitá, po opětovném zvlhnutí se však pružná konzistence dužniny obnovuje. Chuť a vůně jsou nevýrazné.

Rouško (hymenium) nacházíme na celém povrchu nadzemní části plodnice.

Výtrusný prach je bělavý až světle žlutookrový.

Výtrusy jsou elipsoidní až ledvinovité, 8–13 x 3,5–5 µm, průsvitné, hladké, v době zralosti nejvýše s jednou přehrádkou.

Výskyt

Roste velmi hojně, za příhodných podmínek celoročně, nejvíce v létě a na podzim u pařezů a na odumřelém dřevě (kořenech) jehličnatých stromů, především smrků, často zdánlivě ze země.

Možná záměna

Krásnorůžek vidlený (Calocera furcata) vytváří menší plodnice do výšky 30 mm, větvené obvykle až na vrcholu větviček. Zralé výtrusy jsou jedenkrát až třikrát přehrádkované.

Krásnorůžek rohovitý (Calocera cornea) vytváří drobné nevětvené (růžkaté) plodnice, především na dřevě listnáčů.

Kyjovečka svazčitá (Clavulinopsis corniculata) má větvičky na vrcholu větvené do tvaru písmene U.

Kuchyňské využití

Je nejedlý, v malém množství jej však může použít pro ozdobu do salátů nebo k zavařovaným houbám, kde si uchovává zajímavý tvar i barvu.

Calocera viscosa Calocera viscosa Calocera viscosa Calocera viscosa

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání

Nálezy

  0066-2023-0260 (01.09.2023, Jihočeský kraj)
  0066-2023-0258 (31.08.2023, Jihočeský kraj)
  0071-2023-0094 (20.08.2023, Plzeňský kraj)
  0071-2022-0292 (25.09.2022, Plzeňský kraj)
  0071-2019-0515 (16.11.2019, Praha)
  0071-2019-0518 (09.09.2019, Plzeňský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko exkurze

V sobotu 25.11. v Praze do Klánovic

V sobotu 2.12. Jetřichovské pomrazkobraní

Fotosoutěž ČMS 2023

Letos opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hygrocybe ceracea
voskovka vosková

Arrhenia baeospora
kalichovka drobnovýtrusá

Cystoderma amianthinum
zrnivka osinková

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .