ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Crepidotus applanatus

Crepidotus applanatus (Pers.) P. Kumm. 1871

trepkovitka zploštělá

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Inocybaceae
Crepidotus

Popis

Klobouk je široký 10–50 mm, nejprve lopatkovitý až vějířovitý, později sklenutý až plochý, v raném mládí obvykle s krátkým plstnatým třeněm, později bokem úzce připojený k substrátu, slabě hygrofánní, hladký, bělavý, v dospělosti okrový až okrově hnědý.

Lupeny jsou husté, s hojnými lupénky, nejprve bílé, později krémové až skořicově hnědé, někdy narůžovělé, s rovným nebo vločkatým ostřím.

Třeň je obvykle patrný jen u mladších plodnic, v dospělosti chybí.

Dužnina je bělavá. Vůně je nevýrazná, chuť míně nepříjemná.

Výtrusný prach je skořicově hnědý až (staro)růžový.

Výtrusy jsou téměř kulovité, 4,5–6 ?m široké, jemně bradavčité.

Bazidie jsou 4výtrusé. Cheilocystidy jsou kyjovité, nejširší v horní části. Přezky jsou přítomny.

Crepidotus applanatus Crepidotus applanatus    

Výskyt

Roste od července do listopadu, dosti hojně, často v bohatých skupinách plodnic s klobouky uspořádanými vedle sebe i střechovitě nad sebou, na silně zetlelém dřevě listnáčů, především buků, méně často jehličnanů (smrk, jedle).

Možná záměna

Charakteristickými znaky jsou v rámci rodu Crepidotus poměrně velké plodnice, kulaté výtrusy a ekologie.

Makroskopicky velmi podobná trepkovitka smrková (Crepidotus stenocystis) roste spíše na jehličnanech, má podobné výtrusy, ale jiný tvar cheilocystid, které jsou spíše lahvicovité, nejširší ve spodní části.

Trepkovitka klamná (Crepidotus malachius) vytváří o něco větší plodnice s většími výtrusy (6–7,5 (9) µm).

Kuchyňské využití

Je nejedlá.

Crepidotus applanatus Crepidotus applanatus Crepidotus applanatus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha

Nálezy

  0066-2022-0154 (03.09.2022, Plzeňský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky podzim 2025

Podzimní cyklus přednášek zahájíme v úterý 7. 10. 2025 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2025

Fotosoutěž ČMS 2025

Připomínáme našim členům fotosoutěž ČMS 2025. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Rhodocybe popinalis
rudoušek rozpraskaný

Calvatia utriformis
pýchavka dlabaná

Russula versicolor
holubinka unylá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .