ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Fistulina hepatica

Fistulina hepatica (Schaeff.) With. 1792

pstřeň dubový

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Fistulinaceae
Fistulina

Popis

Plodnice jsou jednoleté, kloboukaté. Sousední plodnice někdy srůstají.

Klobouk je zprvu téměř kulovitý, s drobnými bradavkami, postupně jazykovitý až konzolovitý, 50–200 (300) mm široký, až 60 mm tlustý, na svrchní straně oranžový až červenohnědý, vláknitý. Okraj klobouku je v mládí zaoblený, v dospělosti ostrý.

Rourky jsou drobné, válcovité, vzájemně nesrůstající (izolované), husté (4–6 na mm), různě dlouhé, bělavé nebo nažloutlé, při poranění a stářím červenají.

Třeň je krátký, boční, někdy chybí.

Dužnina je masově červená, šťavnatá, žíhaně vláknitá nebo mramorovaná, na řezu připomínající čerstvé hovězí maso. Vůně je příjemná, chuť mírně nakyslá.

Výtrusný prach je červenohnědý.

Výtrusy jsou široce oválné nebo kapkovité, 4–6 x 3–4 ?m.

Výskyt

Roste od července do října, místy hojně, na starých dubových kmenech nebo na pařezech, na dřevě jiných listnáčů jen výjimečně, od nížin do podhůří.

Možná záměna

Pro svoji dužninu připomínající červené maso je prakticky nezaměnitelný.

Vzácnější pstřeňovec dubový (Buglossoporus pulvinus) roste na podobných stanovištích a tvarem i konzistencí plodnic se pstřeni dubovému podobá. Má však žlutohnědou pokožku klobouku a delší výtrusy.

Kuchyňské využití

V mládí je jedlý, pro nakyslou dužninu však vhodný jen pro speciální úpravy. Pro svoji podobu s masem se uplatní do guláše nebo jako houbový ovar.

Fistulina hepatica Fistulina hepatica Fistulina hepatica Fistulina hepatica
Fistulina hepatica Fistulina hepatica Fistulina hepatica Fistulina hepatica
Fistulina hepatica Fistulina hepatica Fistulina hepatica  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Bernichia A. (2005): Polyporaceae, Edizioni Candusso, Italia
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2022-0152 (31.08.2022, Středočeský kraj)
  0087-2022-0135 (31.08.2022, Středočeský kraj)
  0071-2020-0357 (20.10.2020, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.5.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Crepidotus mollis
trepkovitka měkká

Basidiodendron caesiocinereum
dřevovník našedlý

Hyphoderma setigerum
kornatec štětinkatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .