ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hypsizygus ulmarius

Hypsizygus ulmarius (Bull.) Redhead 1984

líha jilmová

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Tricholomataceae
Hypsizygus

Synonyma

Agaricus ulmarius Bull. 1791
Dendrosarcus tessulatus (Bull.) Kuntze 1898
Dendrosarcus ulmarius (Bull.) Kuntze 1898
Hypsizygus tessulatus (Bull.) Singer 1945
Lyophyllum ulmarium (Bull.) Kühner 1938
Micromphale ulmarium (Bull.) Murrill 1916
Pleurocybella tessulata (Bull.) M.M. Moser 1955
Pleuropus ulmarius (Bull.) Gray 1821
Pleurotus tessulatus (Bull.) Pers. 1874
Pleurotus ulmarius (Bull.) P. Kumm. 1871

Stručný popis

Klobouk je široký 60–150 (250) mm, nejprve polokulovitý s podehnutým okrajem, později ploše sklenutý, uprostřed někdy mírně prohloubený, hladký, matný, bělavý, našedlý, šedookrový až šedohnědý. Pokožka klobouku postupně rozpraskává do plochých šupin.

Lupeny jsou husté, bílé až krémové, ke třeni široce připojené až mírně sbíhavé.

Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 50–150 x 15–40 mm, často excentrický a prohnutý, tuhý, vláknitý, na bázi bíle plstnatý.

Dužnina je bílá. Vůně je moučná, chuť trochu nakyslá.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou široce elipsoidní až téměř kulovité, 4–6,5 x 3,5–5 µm, hladké, průsvitné.

Výskyt

Roste od července do listopadu, roztroušeně, jednotlivě nebo v trsech, na odumřelém i živém (oslabeném) dřevě listnáčů, například jilmů, lip, topolů, bříz, javorů, jírovců a vrb.

Možná záměna

Někdy bývá samostatně uváděna líha rozpukaná (Hypsizygus tessulatus) s nahnědlým kloboukem s vodnatými skvrnami, v poslední době jsou však obě jména často synonymizována, což zde uplatňujeme.

Kuchyňské využití

Je jedlá. Obsažené látky účinkují antibakteriálně a protirakovinně.

Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius
Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius    

Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Poznámky k systematice

V Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky v kategorii DD je uvedena pod jménem Hypsizygus tessulatus.

Česky také hlíva rozpukaná.

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Zimní změna úředních hodin

Od 1.12.2022 do 28.2.2023 platí:

  • Pondělí: 9 – 12 a 14 – 18 h
  • Úterý: zavřeno
  • Čtvrtek: 9 - 12 h

Dotazník - znalosti, sběr a využívání hub českou populací

Máte-li chuť a čas, můžete vyplnit anonymní dotazník studentky ČZU Sáry Kružíkové.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Steccherinum ochraceum
ostnateček okrový

Sparassis crispa
kotrč kadeřavý

Spathularia flavida
lopatička kyjovitá

Calvatia gigantea
pýchavka obrovská

Lasiosphaeria moseri

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .