ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hypsizygus ulmarius

Hypsizygus ulmarius (Bull.) Redhead 1984

líha jilmová

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Tricholomataceae
Hypsizygus

Synonyma

Agaricus ulmarius Bull. 1791
Dendrosarcus tessulatus (Bull.) Kuntze 1898
Dendrosarcus ulmarius (Bull.) Kuntze 1898
Hypsizygus tessulatus (Bull.) Singer 1945
Lyophyllum ulmarium (Bull.) Kühner 1938
Micromphale ulmarium (Bull.) Murrill 1916
Pleurocybella tessulata (Bull.) M.M. Moser 1955
Pleuropus ulmarius (Bull.) Gray 1821
Pleurotus tessulatus (Bull.) Pers. 1874
Pleurotus ulmarius (Bull.) P. Kumm. 1871

Stručný popis

Klobouk je široký 60–150 (250) mm, nejprve polokulovitý s podehnutým okrajem, později ploše sklenutý, uprostřed někdy mírně prohloubený, hladký, matný, bělavý, našedlý, šedookrový až šedohnědý. Pokožka klobouku postupně rozpraskává do plochých šupin.

Lupeny jsou husté, bílé až krémové, ke třeni široce připojené až mírně sbíhavé.

Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 50–150 x 15–40 mm, často excentrický a prohnutý, tuhý, vláknitý, na bázi bíle plstnatý.

Dužnina je bílá. Vůně je moučná, chuť trochu nakyslá.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou široce elipsoidní až téměř kulovité, 4–6,5 x 3,5–5 µm, hladké, průsvitné.

Výskyt

Roste od července do listopadu, roztroušeně, jednotlivě nebo v trsech, na odumřelém i živém (oslabeném) dřevě listnáčů, například jilmů, lip, topolů, bříz, javorů, jírovců a vrb.

Možná záměna

Někdy bývá samostatně uváděna líha rozpukaná (Hypsizygus tessulatus) s nahnědlým kloboukem s vodnatými skvrnami, v poslední době jsou však obě jména často synonymizována, což zde uplatňujeme.

Kuchyňské využití

Je jedlá. Obsažené látky účinkují antibakteriálně a protirakovinně.

Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius
Hypsizygus ulmarius Hypsizygus ulmarius    

Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Poznámky k systematice

V Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky v kategorii DD je uvedena pod jménem Hypsizygus tessulatus.

Česky také hlíva rozpukaná.

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Jarní přednášky 2022

Přednášky ČMS se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Program a další informace najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2021

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Gymnopus confluens
penízovka splývavá

Xylaria polymorpha
dřevnatka mnohotvará

Cortinarius rubellus
pavučinec výjimečný

Thelephora terrestris
plesňák zemní

Amanita submembranacea
muchomůrka šedopochvá

Příspěvky a předplatné 2022

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .