ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Suillellus queletii

Suillellus queletii (Schulzer) Vizzini, Simonini & Gelardi 2014

hřib Quéletův

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae
Suillellus

Synonyma

Boletus queletii Schulzer 1885

Popis

Klobouk je v mládí polokulovitý, posléze rozložitý, vzhůru vyklenutý, 50 až 150 mm široký. Jeho zbarvení je dosti proměnlivé, kolísá od hnědé přes žlutohnědou k rezavé až sametově oranžové barvu.

Rourky mají v mládí žlutá, posléze žlutooranžová až sytě oranžová ústí, směrem k okraji klobouku většinou přecházející k žlutým odstínům. Otlačením se ústí rourek rychle zbarvují modře; na řezu jsou rourky žlutozelené.

Třeň je víceméně válcovitý až vřetenovitý, 60–130 mm dlouhý. Povrch třeně je drobně barevně vločkovaný, v horní části víceméně žlutý, v dolní části přistupují bledě červené a modrozelené tóny.

Dužnina je žlutavá, ve spodní části třeně červená, na řezu se barví modře. Má příjemně houbovou chuť i vůni.

Výtrusný prach je olivově hnědý.

Výtrusy jsou podlouhlé, velké 9,5–14,5 x 4,5–6,5 µm.

Výskyt

Hřib Quéletův roste poměrně vzácně v listnatých lesích, zejména v doubravách, od června do října. Vyskytuje se především v teplejších oblastech.

Možná záměna

Značně se hřibu Quéletovu podobá hřib koloděj (Suillellus luridus), jehož třeň je opatřen zřetelnou síťkou.

Hřib polosíťkovaný (Suillellus mendax) má síťku přítomnou vždy alespoň na povrchu horní části třeně.

Hřib kovář (Sutorius luridiformis) má třeň zpravidla karmínově červený, stejně jako ústí rourek; jeho klobouk bývá často zbarven sytě hnědě.

Kuchyňské využití

Je jedlý a chutný, žádoucí je však delší tepelná příprava s přihlédnutím k trávicím obtížím, jež se mohou vyskytnout po požití syrových plodnic. Vzhledem k vzácnému výskytu však nejde o druh vhodný ke sběru.

Poznámky

Tento druh byl pojmenován ke cti význačného francouzského mykologa 19. století Luciena Quéleta.

Suillellus queletii Suillellus queletii    

Autorství textů: Vavřinec Klener
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin
 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek začíná v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Psathyrella spadiceogrisea
křehutka hnědošedá

Volvariella gloiocephala
kukmák okázalý

Agaricus sylvaticus
pečárka lesní

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .