ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Zprávy z mykologických akcí a setkání

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 21 / 35, články 201 - 210 / 346

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   > 

článek  Ratíškovické otevírání lesa 2013…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.4.2013

Došly na mňa mrazové.

Urputně přetrvávající paní Zima se, přestože astronomové už hlásili jaro, přejídala i ratíškovickým houbařům. A tak trochu ze zoufalství se 22. března vydali odemykat Důbravu, aby snad vyhnali mráz a sníh a přivábili jarní povětří.

V Rúdníčku u skupiny ohnivců otočili klíčem, připili sobě i lesu na zdraví, slíbili jemu i přírodě, že se k nim budou po celou sezonu chovat šetrně a uctivě a zazpívali tradiční "Dúbravěnko zelená."

Při procházce si sdělili nejnovější informace-i o tom, že se o nich ví také v mykologické veřejnosti. To díky novému Atlasu jarních hub, na kterém spolupracovali Ladislav Špeta a Roman Maňák. Jejich fotografie hub zdobí, nebo se podílí na prezentaci kroužku v této publikaci. Roman zpracovává i další nález, který z opatrnosti tají, ale měl by mít premiéru na výstavě hub, kdy si ratíškovičtí připomenou, že výstavy hub už budou mít pětatřicetiletou tradici.

Debata byla také o zatím nenaplněném snu, nebo přání, najít a potěšit se šťavnatkou březnovou, která se ve stejnou dobu snad objevila na Podluží a podle indicií by měla růst i u vacenovických sousedů Na Hantálech.

Ohnivec rakouský se také probíral a to díky Daně Voříškové. Ta autorovi článku věnovala francouzský atlas hub, ve kterém jsou u této houby tři příbory, čili delikatesa. Názor pražského ústředí mykologů je, že se tam prostě vloudila chyba. A tak na případnou konzumaci se bude muset najít dobrovolník, jehož názor také nemusí být směrodatný, protože každému chutná něco jiného.

Ve zdraví prožitou a úspěšnou sezonu přeje všem

Vašek Koplík, prezident mykologického kroužku

foto: Petr Turek

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 21.3.2013

V sobotu 9. 3. uspořádal obnovený nivnický mykologický kroužek velkolepou mykologickou akci, které se zúčastnilo neuvěřitelných 130 návštěvníků.

Program houbařského odpoledne sestával hned ze tří částí.

V té první, nejpodstatnější, si návštěvníci vyslechli přednášku s promítáním fotografií vzácných hřibovitých hub v ČR, kterou přednesl a svými nádhernými snímky doložil renomovaný přerovský mykolog Jiří Polčák. Až by nad těmi „praváky“- hřiby dubovými, smrkovými i borovými – člověk zaplesal. Ale dověděli jsme se i o hřibech vzácných: královském, bronzovém, medotrpkém, horském či růžovníku, se kterým jsme se mohli seznámit na naší výstavě v říjnu.

No a hřib satan, žlučník, kříšť - ty zase reprezentují hřiby jedovaté či nejedlé.

Přednáška poučná, zajímavá, oku lahodící. Už se těšíme na příští rok na další, jak máme panem Polčákem přislíbeno.

Druhá část byla náročná na chuťové pohárky; degustovaly se totiž houby ve sladkokyselém nálevu. Soutěže se s 37 vzorky zúčastnili houbaři nejen z Nivnice, ale i třeba Holíče, Lukova, Přerova, Slavkova a dokonce Týna nad Vltavou. Srdečně děkujeme všem, kteří přinesli vzorek, i těm, kteří ochutnávali.

A poslední část byla ve znamení přátelského posezení, dobrého pití a jídla z hub.

Návštěvníci si mohli vybrat z tohoto houbového menu:

Guláš václavkový

Guláš zvěřinovo-houbový

Topinka s houbovou směsí

Nivnický kuba

Houbová tlačenka

Těstovinový salát s houbami

Štrúdl s houbovou plňkou

Houbová bábovka

Za přípravu těchto specialit patří vřelé díky ženskému osazenstvu mykologického kroužku. Bylo to moc dobré J

O tom, že se houbové odpoledne setkalo s příznivým ohlasem, svědčí i zápisy v návštěvní knize.

„Přednáška byla na jedničku! Ochutnávky výborné, moc se nám to líbí.“

„Super akce, moc se povedla! Těšíme se na další.“

„Vzdělávací akce spojená s lukulskými hody nám příjemně vyplnila sobotní odpoledne s přáteli z Nivnice, Strání a Vřesovic. Děkujeme pořadatelům!“

A samotný přednášející Jiří Polčák napsal:

„Přejeme mykologickému kroužku hodně dalších zdařilých akcí. Bylo nám tady moc hezky a rádi zase přijedeme. Tato akce je v rámci České republiky na opravdu vysoké úrovni.“

K tomu není co dodat, jenom si přát, aby letošní houbařská sezóna byla aspoň tak dobrá, jako ta loňská.

Autor: Vlasta Ondrová

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z ochutnávky v Pardubicích.

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013

z průběhu ochutnávky

z průběhu ochutnávky

z vyhlášení vítězky v kategorii č. 2, Marie Sobotkové

z vyhlášení vítězky v kategorii č. 2, Marie Sobotkové

Uplynulou sobotu se v krásném historickém centru Pardubic, v kavárně Evropa a v Evropském spolkovém domě, uskutečnilo 39. celostátní finále ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech.

Tato akce se každoročně koná v době před zahájením houbařské sezóny a je příležitostí k setkání přátel z celé republiky. I tentokrát byla soutěž hojně obsazena zajímavými vzorky, které předtím prošly ochutnávkami v předkolech jednotlivých mykologických klubů a kroužků.

Porota soutěže měla nelehký úkol, vybrat mezi delegovanými, více než sedmdesáti vzorky v obou kategoriích, ty nejlepší. Ochutnávka byla rytířským soubojem znalců tohoto způsobu úpravy hub. S přehledem a rutinou soutěž tradičně moderoval zkušený Olda Jindřich z Hořovic.

Veškerá organizace soutěže byla ve znamení bezchybné práce členů teprve nedávno založeného mykologického klubu v Pardubicích. O to více je třeba ocenit i smeknout klobouk před tím, že soutěž proběhla zcela hladce a ke spokojenosti přítomných.

Poděkování tedy patří nejen všem soutěžícím, členům ČMS a příznivcům hub a houbaření, kteří se o víkendu do Pardubic vydali, ale plně i všem, kteří se na uspořádání soutěže přímo či sponzorsky podíleli.

Atmosféru akce i pořadatelské pocity vystihují slova Terezy Tejklové z MK Pardubice po skončení soutěže.

„ Když u nás doma poprvé padl návrh uspořádat 39. ročník celostátních ochutnávek, byla z toho tichá domácnost. Z pořádání akce jsem měla strach, vždyť náš pardubický mykologický klub má pouhopouhých sedm členů. Laťka byla díky minulým ročníkům nasazena hodně vysoko, ale snad se mnou budete souhlasit, když řeknu, že jsme to nakonec úspěšně zvládli. Ještě jednou bych chtěla poděkovat Vám všem účastníkům za to, že jste se dostavili v hojném počtu, za to, že mnoho z vás přišlo nabídnout pomocnou ruku a hlavně za psychickou podporou a laskavá slova, kterými nikdo z Vás nešetřil“.

AV

VÝSLEDKOVÁ LISTINA

ke stažení v PDF:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 4.3.2013

čilý zájem o snímky z fotosoutěže 2012

čilý zájem o snímky z fotosoutěže 2012

J. Landa prezentuje ceny pro vítěze fotosoutěže ČMS 2012, Fr. Hanzla

J. Landa prezentuje ceny pro vítěze fotosoutěže ČMS 2012, Fr. Hanzla

penízovka sametonohá-Flammulina velutipes a urnička kráterová-Urnula craterium

penízovka sametonohá-Flammulina velutipes a urnička kráterová-Urnula craterium

Každoročně tradiční úvodní přednáškou jarního běhu je vyhlášení výsledků fotosoutěže z právě uplynulé houbařské sezóny.

Soutěže se účastnilo celkem 25 soutěžících, kteří do všech čtyř kategorií celkem obeslali úctyhodných 244 snímků.

Po úvodní elektronické prezentaci, všech do soutěže obeslaných snímků, měli přítomní návštěvníci příležitost na místě porovnat své bezprostřední dojmy s expozicí vybraných fotografií v papírovém provedení.

Vítězem hlavní kategorie (snímek houby v přirozeném prostředí) se stal nový účastník foto soutěže František Hanzl z Březí u Říčan.

Právě jemu přináleželo právo volby pro kategoiii "Vybraný druh houby" v příštím ročníku.

Oním vybraným druhem, stojícím v představě už nyní před objektivem vašeho fotoaparátu, je hadovka smrdutá-Phallus impudicus.

Z vítězného úspěchu Fr. Hanzla je patrné, že soutěž je určena komukoli z vás, kdo rádi fotíte houby a zatím jen s ostychem zvažujete svou účast v naší soutěži.

Stejně jako v jiných případech i tady jednoznačně platí, že, kdo se bojí, nesmí do lesa!

Součástí příjemně strávaného podvečera byla také demonstrace aktuálně rostoucích hub.

Jakoby symbolicky se tu loučila uplynulá zima s neodvratně nastupujícím jarem.

Aktuálně odcházející zimu prezentovala penízovka sametonohá - Flammulina velutipes , X.-IV., rostoucí v chladných obdobích na odumírajícím či mrtvém dřevě listnáčů, zejména na jeho pahýlech a pařezech.

Současné předjaří zastupovala (opět staronově pojmenovaná) urnička kráterová - Urnula craterium, II.- IV., po jistou dobu v minulosti uváděná jako zvoneček pohárkovitý. Vzácně roste na tlejících větví, kořenech a zbytcích dřeva listnáčů, zejména jilmů a lísky, v teplejších oblastech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z Fracolhotského kyseláče 2013

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013

staronová vítězka kyseláče 2013

staronová vítězka kyseláče 2013

vítězové koštu o nejlepší slivovici

vítězové koštu o nejlepší slivovici

defilé nefalšované dobroty

defilé nefalšované dobroty

v Půlčinských ledopádech

v Půlčinských ledopádech

V osmém ročníku soutěže o nejlépe naložené houby se uplynulou sobotu sešlo 36 vzorků.

Nejvíce chutnal ten, který přivezla z Lipníku na Bečvou Yvona Janotová, která soutěž vyhrála už po třetí v řadě.

Druhý skončil Jindřich Šeliga a třetí Milan Ptáček , oba z Francovy Lhoty.

V boji o nejlepší slivovici zvítězil Karel Matůš , na druhém místě se umístil Josef Kocourek a na třetím Vojtěch Kabrhel - všichni osvědčení místní borci.

Průběh soutěže vhodně doplnila zajímavá přednáška Jirky Polčáka na téma léčivé houby.

Dominantou okolní přírody byly Půlčinské ledopády.

O pohodu z vydařené akce se dělíme s ostatními houbaři.

Za spolek hřibařů

Francovy Lhoty

Luděk Hřib

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013

z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body

z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body

defilé soutěžních vzorků

defilé soutěžních vzorků

radost z ocenění

radost z ocenění

Třináctý byl Měsíc československo sovětského přátelství, dvanáct známe apoštolů, jedenáct je fotbalistů, deset je Božích přikázání, devět stojí kuželek, osm je tónů do stupnice, sedm je dní v týdnu, za šest dní stvořil Bůh tento svět, pět je hrdinů knihy Karla Poláčka, čtyři jsou roční období, tři Božské osoby, dva jsou do páru - ale jenom jeden na celé zeměkouli je košt sviňůrek naložených v octě, který bývá v Ratíškovicích.

Těmito slovy začal už XIX. ročník Slováckého koštu sviňůrek naložených v octě, který byl 11. ledna 2013 v prostorách kavárny restaurace Sport. Letošní rok je význačný tím, že v roce 1978, čili před třiceti pěti lety, byla v Ratíškovicích první výstava hub.

V úvodu koštu byl připomenut průběh uplynulé houbařské sezony, která se dlouho podobala té před osmdesáti lety, v roce 1932. Pan kronikář Jan Mikl tehdy napsal: "Pro velká sucha nerostly ani v létě ani na podzim žádné hřiby, čímž chudina připravena byla o značný vedlejší příjem." Závěr té právě uplynulé sezóny se ale nakonec přece jenom vydařil a projevilo se to i na druzích hub, které byly k degustování dodány. A shodou okolností reprezentovaly jehličnatou část Dúbravy, která bývá na podzim štědrá jak množstvím nabízených plodnic, tak počtem druhů hub.

V kategorii zbytku světa zvítězil, nejvíc chutnal, ryzec borový Markéty Antošové a druhý byl opět ryzec borový v podání Michala Příkaského ml. Ve hřibovitých zazářil klouzek obecný Markétiny babičky Žofie Koplíkové a kategorie "sviňůrek se stala jasnou záležitostí Františka Polišenského. Ten získal nejen medaili za první místo, ale i zbylé dva stupínky na stupních vítězů.

Mykorhizní symbioza je pojmenování pro soužití hub a rostlin, to jsou i kořeny stromů ve kterém si houba a rostlina vzájemně předávají některé látky. A tak se vkrádá myšlenka, že se chuť pryskyřice možná přenáší do plodnic ryzců, klouzků a čirůvek a proto tyto houby jsou tak kořenné a tím tolik chutnají. Oponenti mohou namítnout, že hřib hnědý (suchohřib, panšťák atd.) se někde nazývá "slaďák"a tak výrazný v chuti není.

Pořadatelé, mykologický kroužek v Ratíškovicích, tímto děkují kolektivu restaurace Sport za ochotu a vstřícnost při pořádání tohoto podujetí, Dík náleží i pekařství Petra Příkaského a Ladiku Tomanovi za sponzorování, všem obětavcům za dodané vzorky od Slovenska až za Vysočinu, a stejně tak i paní Žofii Koplíkové za odtajnění vítězného receptu.

Vítězný nálev.

Svaříme tyto ingredience: 1/4l octa, 1/3l vody, 2dkg soli, 5dkg cukru, 7 cukerinů (umělé sladidlo), 1 bobkový list (vavřín), 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1 hřebíček,1a 1/2kávové lžičky hořčičného semínka a ½ kávové lžičky kuliček koriandru.

Úspěšnou sezónu 2013 a chutně naložené houby vám všem přeje Václav Koplík, prezident mykologického kroužku.

Foto: Laďa Špeta

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z posledního výšlapu 2012...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.1.2013

pozdrav ze silvestrovské vycházky hořovického MK s přáteli - foto: Olda Jindřich

pozdrav ze silvestrovské vycházky hořovického MK s přáteli
foto: Olda Jindřich

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ze zamykání lesa s MK Ratíškovice…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 18.12.2012

na houbách až v Ratíškovicích...

na houbách až v Ratíškovicích...

ministerské sviňůrky...

ministerské sviňůrky...

Při tomto aktu houbaři každoročně děkují a ohlížejí se, rekapitulují uplynulou sezonu. A tak trochu s nadhledem přeslýchají připomínky mudrců a rádoby odborníků „však ještě rostou, co to zavíráte a proč“? Ano, je podstatné vážit si darů a každý slušně vychovaný člověk také za každý dar poděkuje. I když si jej v tomto případě musí najít a správně určit sám.

Datum 17. listopad byl vybrán proto, aby se zavírání mohl účastnit každý náš člen, který může a chce. Ve sváteční sobotní odpoledne ratíškovičtí houbaři procházel Dúbravou, vzpomínali a děkovali.

Třeba na natáčení seriálu Na houby s Arnoštem Goldflammem, Josefem Poláčkem a Vladimírem Antonínem, kterého se Ratíškovičtí účastnili, a to v době, kdy jinde nerostlo nic. Na všechny naše nálezy nebyl ani prostor. Poslechli jsme si přednášky v brněnském muzeu, rozdávali vědomosti při besedách v Klubu zdraví v Hodoníně. Brněnská Česká televize nás natáčela při focení vzácného ucháče svazčitého i při určování hub na letním táboře ve Vřesovicích v Pevnosti Boayard. TV ukázala i další exotické druhy, které rostou kolem Ratíškovic, určitý úspěch jsme měli i v pořadu Před půlnocí, a pověst hub z našeho okolí se dostala i do země vycházejícího slunce, do Japonska. Fotografie našeho "dvorního fotografa" byly otištěny v různých periodikách. A "naložené sviňůrky"? Ty byly odměněny Krajáčem za nejchutnější pokrm od krajského hejtmana v jihomoravské soutěži Vesnice roku. Sviňůrky zachutnaly i ministru zahraničních věcí, knížeti Schwarzenbergerovi. Na výstavě hub v září, byl nejen rekordní počet druhů, ale i dosud nikde nevystavovaná rarita s názvem hřib sírový. Víc jak tisíc lidí v hodonínské ZOO obdivovalo fotografie Ladislava Špety i exponáty, vystavované při Dnech zdraví. Podpořili jsme i na výstavy hub v Dubňanech a v Nivnici a tradičně i v nedaleké slovenské Mariance. Co se týká prezentace v tisku, to je záležitostí a zájmem samotných redaktorů. My se samostatně tradičně snažíme anoncovat jen výstavu, o které dáváme vědět, kde se dá. Také filatelisté byli obohaceni o dva korespondenční lístky s přítiskem s kresbami Jirky Polčáka.

Zatím, co aktivit bylo průběžně dostatek, tak s houbami to nejen u nás až do podzimu nevypadalo vůbec dobře. Teprve koncem září, čtyři dny po skončení výstavy, začaly houby růst. A rostou dál, tolik populární čirůvky zelánky a ryzce, i v době, kdy se píše teto článek, tedy na konci listopadu. Nakonec ještě dvě citace z letošního zavírání lesa. "Rok a měsíc trval půst, než začaly houby růst" a "Loni jsem ti děkoval za jednu sviňůrku. Teď je mám zavařené, zamražené a ještě jsem dost rozdal".

Takže Dúbravěnko, poděkovali jsme ti, připili a zazpívali, zamkli na jeden západ, odpočiň si ty i my a na jaře s nadějí a ve zdraví očekávejme další houbařskou sezonu. Ať si ji bez újmy prožijeme.

Václav Koplík

prezidet mykologického kroužku

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Hamrovský hubník – 15. ročník.

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.12.2012

Velké Hamry - místo konání soutěže

Velké Hamry - místo konání soutěže

k vánoční houbařské tradici patří i sladký hubník

k vánoční houbařské tradici patří i sladký hubník

Jablonec nad Nisou, Jesenný, Plavy, Praha, Smržovka, Úpice, Velké Hamry…

Ze všech uvedených lokalit přišli, nebo přijeli v sobotu osmého prosince 2012 do Velkých Hamrů mistři v pečení tradičního štědrovečerního jídla Jizerských hor a Krkonoš – hubníku.

Klání v pečení hubníků pořádali členové ČMS Velké Hamry již po patnácté – takže šlo o malé jubileum. V posledních několika ročnících se soutěží v kategoriích „slaný“ a „sladký“ hubník. Jak název napovídá – tato v troubě pečená dobrota obsahuje především houby, dále vajíčka, pokrájené housky, mléko a další ingredience se liší právě dle dané kategorie. Do slaného hubníku patří cibule, česnek, majoránka, popř. kmín a další koření, do sladkého třeba zbytky vánoček, sušené švestky, perník, badyán a vše další, co takový „zaručený“ recept obsahuje. Neméně důležitou součástí je postup při zpracování surovin a pečení.

I letošní ročník proběhl ve dvou kategoriích. Před tříčlennou ochutnávací porotou, hodnotící důležité atributy předložených vzorků, se postupně objevilo sedmnáct hubníků slaných a pět sladkých.

V kategorii slaných hubníků se o první místo podělily Hana Vařeková s Marcelou Pavlíčkovou z Vel. Hamrů , následovali je osmiletá Barča Koťátková z Jablonce n. Nisou a Dan Bartovič z Vel. Hamrů.

Barča si všechny přípravné práce na hubníku dělala sama, s pečením jí samozřejmě pomohla maminka Martina, která navíc vyhrála v kategorii sladký hubník. Za ní se umístili Hana Vařeková z Vel. Hamrů a Aleš Vít z Prahy.

Poděkování patří všem zúčastněným organizátorům, hamrovským hasičům a vedení města, ale i country skupině „Koháti “, která se postarala o závěr akce a pěkný večer.

Za MK Velké Hamry

Petr Hampl

foto: A. Vít

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z pondělních akcí…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 5.12.2012

v posterizované podobě zleva: - J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět

v posterizované podobě zleva:
J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět

z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky

z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky

Symbolickou tečkou za významným počinem pro odbornou mykologickou veřejnost i všechny houbaře byl odpolední křest očekávané knihy „Přehled hub střední Evropy“ v kavárně prodejny knih Academia na Václavském náměstí v Praze.

Přítomné hosty krátce přivítal ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět.

Pak už se spoluautorský tým ve složení Jan Holec, Antonín Bielich a Miroslav Beran rozhovořil o radostech i strastech z přípravy tohoto ojedinělého díla.

Kniha volně vychází a navazuje na původní dvoudílnou publikaci R. Veselého „Československé houby“ ze čtyřicátých, resp. padesátých let minulého století, s čb. i barevnými kresbami autora a následně i na neméně oblíbenou knihu autorů R. Veselého, F. Kotlaby, Z. Pouzara „Přehled československých hub“ z roku 1972, s černobílými pérovkami Antonína Zezuly.

Po čtyřiceti letech je tu tedy další odborná publikace podobného zaměření, tentokrát s více než 1200 barevnými kresbami našeho předního kreslíře hub Antonína Bielicha.

Kniha si nepochybně najde místo v knihovnách mykologů, houbařů, škol i četných odborně orientovaných institucí.

Autorům gratulujeme a knize přejeme na prvních krocích do života vše nej…

Zanedlouho po vernisáži uvedené knihy se v posluchárně SOUO v Belgické ulici v Praze 2 konala prezentace podzimního přednáškového cyklu ČMS „Naše špičky a penízovky“. Přednášejícím byl náš přední odborník, brněnský mykolog Vladimír Antonín. Součástí večera byla i prezentace stále ještě rostoucích čerstvých hub, mezi nimiž nechyběly i některé hřibovité druhy a myko kulináři si alespoň virtuálně pochutnali na houbách připravených „nasladko“.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 21 / 35, články 201 - 210 / 346

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .