Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 32 / 47, články 311 - 320 / 462
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 >
- 11.6.2013 Z pondělní pražské přednášky o houbách
- 28.5.2013 Z akce Českým krasem za Hagenem
- 28.5.2013 Z akce Za houbami do PR Broumovská bučina
- 7.5.2013 Z pražské pondělní přednášky 6. 5. 2013
- 30.4.2013 Z jarního cyklu přednášek ČMS 2013
- 25.4.2013 Den Země s překvapením.
- 2.4.2013 Ratíškovické otevírání lesa 2013…
- 21.3.2013 V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu
- 20.3.2013 Z ochutnávky v Pardubicích.
- 4.3.2013 Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013
Z pondělní pražské přednášky o houbách
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 11.6.2013
ze včerejšího přednáškového podvečera
hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá
černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!
pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření
vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!
Zatímco minulá přednáška ČMS se z důvodu uzavření pražských škol v rámci povodňové situace nekonala, včera byla přednášková místnost v SOUO v Belgické č. 29 opět zaplněná do posledního místa.
Jakpak ne, na pořadu totiž byla předposlední letošní jarní přednáška v podání J. Landy, s názvem „Houby pěti kontinentů".
Projekční plocha se jen hemžila rozmanitými a pestrobarevnými zástupci mykoflóry, které jsou ke spatření na vybraných lokalitách napříč naší "Modrou planetou".
Všemu předcházela obvyklá houbařská osvěta, spočívající v bližším výkladu k doneseným čerstvým houbám, které přinesli četní účastníci, aby se o nich dozvědeli více.
Sešlo se odhadem na několik desítek druhů hub.
Objevila se tu mj. všem dobře známá hadovka smrdutá, kterou v lese cítíte dřív, než ji uvidíte. Ta je ve stádiu vajíčka jedlou houbou. Podotýkáme, že nikoli ve všech, nýbrž jen ve vybraných kuchyňských úpravách.
Další, sice také jedlou, ale méně známou a z důvodu jejího uvedení v Červeném seznamu hub ke sběru pro kuchyňské upotřebení nedoporučovanou houbou, je černorosol chrupavčitý. Roste nehojně, zejména na lípách. Bez něj se v kuchyni jistě obejdete a raději ho chraňte!
Pokud v kuchyni používáte pestřec, ať již čerstvý či usušený, případně umletý, pak to čiňte jen v opravdu malých dávkách, odpovídajících používání dochucovacích prostředků. Špetka či plátek této houby ochutí a příjemně provoní každou polévku, omáčku i nádivku. Tak, jak ho vidíte na řezu, je pestřec k použití nejvhodnější. Nepožívejte jeho již zčernalé, vatovitě troupelnaté a měkké plodnice, ty nejsou k ničemu.
Nezapomeňte, že rostou jedovaté houby! Je právě čas dát si pozor na vláknici začervenalou alias Patouillardovu. Je nepříjemně a silně jedovatá a znát by ji měli především ti, kdo si ještě nejsou zcela jisti při sběru čirůvky májovky. Růst obou zmíněných druhů se časově prolíná. Na včerejší přednášce byly k vidění obě dvě.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Z akce Českým krasem za Hagenem
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 28.5.2013
ani přeháňky neubraly na zájmu účastníků o houbařskou osvětu
krasavec flóry Českého krasu, vstavač nachový - Orchis purpurea
vodní hladina lomu Malá Amerika pohledem ze štoly
foto: L. Vavrdová
užitečná informace související s houbařskou osvětou
foto: L. Vavrdová
Na okraj pro ty z vás, kteří netušíte, kdo je-byl Hans Hagen. Mimoto je tohle jméno spojeno s každoroční jarní akcí EDCHÚ.
Soudě podle počtu účastníků letošního ročníku, neubral ani déšť nic na tom, aby se zájemci vydali na cestu o několika zajímavých a poučných zastaveních. Všichni ti, kdo vedou sami sebe i své blízké k aktivnímu způsobu využívání volného času, si opět přišli na své.
Na trase tohoto turistického, vlastivědně poznávacího výšlapu, byla na každém kroku k vidění jedinečná a mnohdy vzácná jarní květena.
Zřejmě jen málokdo si odřekl navštívit i jedno z míst, kam veřejnost běžně nemá přístup, a sice do labyrintu štol, vytvořených těžbou vápence v dnes již bývalých lomech v okolí Mořiny nedaleko Karlštejna.
Na stanovišti u lomu Školka (známého více pod jménem Malá Amerika), provádí již po léta houbařskou osvětu Česká mykologická společnost. Seznamuje příchozí s jarním aspektem zdejších rostoucích hub, podmínkami chování houbařů v chráněných územích a v rámci prevence otrav jedovatými houbami zde vystavuje i podává výklad k tabulím s vyobrazením zdraví a životu nebezpečných druhů hub.
O užitečnosti takového projektu svědčí mj. i pozdrav a osobní dojmy, které nám poslala jedna z účastnic akce. Připojila k nim odkaz na snímky, které při akci pořídila a píše:
Zdrávi došli :-) posílám odkaz na fotky z dnešní opravdu povedené akce, ať z toho taky něco máte :-) Prodloužila jsem si výlet „pešo“ až do Srbska na vlak, celkem tedy něco málo přes 20 km. Posílám pozdrav všem zúčastněným mykologům a díky…
Ludmila Vavrdová
Z akce Za houbami do PR Broumovská bučina
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 28.5.2013
Ve spolupráci s CHKO Český les uspořádal MK ČMS Slavkovský les akci pro veřejnost za poznáním hub v přírodní rezervaci Broumovská bučina.
Přes počáteční nepřízeň počasí se 18. 5. 2013 symbolicky dostavilo 18 účastníků.
Kromě členů Mykologického klubu Slavkovský les byla velkým přínosem účast pracovníků CHKO, kteří se věnovali návštěvníkům a vysvětlili jejich dotazy z oblasti botaniky, historie a vzniku rezervace.
Mezi zajímavé nálezy hub patřila slizečka porcelánová, déle tu byly rosolovka listovitá, outkovka řadová, válečkovka keříčkovitá, hlíva připjatá, dřevnatka niťovitá i některé další, touto dobou rostoucí dřevokazné houby.
Mimo rezervaci byly nalezeny i jiné druhy, m.j. ucháč obecný, třepenitka svazčitá a z jedlých druhů smrž obecný, třepenitka maková, čirůvka májovka.
Pracovníci CHKO nás v rezervaci upozornili na některé zástupce zdejší jarní flóry, jakými jsou svízel vonný, dymnivka dutá, kyčelnice devítilistá, samorostlík klasnatý, osladič obecný a jiné zdejší byliny.
Počasí se přece jenom umoudřilo a rozhodlo se nás podpořit, vysvitlo i sluníčko, což ještě umocnilo krásné prostředí bučiny a okolí.
Účastníci nám poděkovali za odborný výklad a umožnění návštěvy této výjimečné lokality.
Na závěr akce byl nejmladším účastníkem symbolicky otevřen les.
Text a foto:
Jiří Pošmura
Z pražské pondělní přednášky 6. 5. 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 7.5.2013
pohled do sálu při demonstraci hub
vzácný masečník kulovitý - Sarcosoma globosum
ukázky aktuálně rostoucích druhů hub
Návštěvnost tradičně vysoká, zastoupení aktuálně rostoucích hub hojné. Tak se dá přiblížit včerejší přednáška přítele Pavla Hrušky z MK Praha na téma „Houby borovic a borů“.
Na úvod oslovil přítomné předseda České mykologické společnosti ing. Landa.
Upozornil, že ve vybraných elektronických médiích se s nastávající letošní houbařskou sezónou prezentují i příklady nevhodného chování některých houbařů (ať již členů či nečlenů společnosti). Na příkladu doložil, že zmíněné jednání je spojené s ukázkami nekritického vytěžování některých významných lokalit růstu jarních hub, což označil za eticky nepřijatelné. Vzniká i neodbytný dojem, že se tak může dít v místech, kde sběr lesních plodů a hub není dovolen. Vyzval přítomné i veškerou houbařskou veřejnost k obecné intoleranci podobných jevů.
Dalším samostatným bodem podvečera byla jedinečná ukázka čerstvých plodnic vzácného masečníku kulovitého – Sarcosoma globosum, jehož referenční plodnice k nám byly darem, pro vědecké účely, zaslány z Finska. V souvislosti s touto výjimečnou událostí je vhodné připomenout, že masečník patří k nejvzácnějším houbám v Evropě, vyrůstá ve starých původních smrkových lesích a u nás byl naposledy nalezen v šedesátých letech uplynulého století. V Červeném seznamu hub (makromycetů) ČR je veden v kategorii ?EX (extinct) - nezvěstný druh.
Vlastní demonstrace donesených hub byla opravdu pestrá. Mimo další druhy měli zájemci příležitost shlédnout a vyposlechnout si informace o základních poznávacích znacích aktuálně a ve více druzích rostoucích smržů a ucháčů. Nechyběla ani destice chřapáčová – Discina perlata, již končící kačenka česká – Verpa (Ptychoverpa) bohemica, kapitální exemplář tmavobělky žlutavé – Melanoleuca cognata, která na snímku zneviditelnila více než 20 cm vysoký smrž tlustonohý – Morchella crassipes z okruhu smrže obecného – Morchella esculenta. Překvapily už i první pečárky polní – Agaricus campestris a polničky rané Agricola praecox. Z jedovatých druhů byly zastoupeny závojenka (zvonovka) jarní - Entoloma vernum a ucháč obecný – Gyromitra esculenta. Z jedlých druhů, na které se v nejbližších dnech houbaři nejvíce těší, nechyběly čirůvka májovka – Calocybe gambosa a závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum.
Využijte blížícího se středečního svátečního dne a vyjděte si na houby…
Z jarního cyklu přednášek ČMS 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 30.4.2013
jarní cyklus přednášek o houbách ČMS provází trvalý zájem návštěvníků
destice chřapáčová-Discina perlata, tržní druh
čirůvka májovka-Calocybe gambosa, tržní druh
sírovec žlutooranžový-Laetiporus sulphureus, jedlý
houževnatec tygrovaný-Lentinus tigrinus, jedlý
hnojník třpytivý-Coprinellus micaceus
choroš šupinatý-Polyporus squamosus, tržní druh, vzrostlé exempláře
Hlavní přednášce pondělního večera „Zajímavé mykologické lokality v Posázaví“ v podání dr. Jana Borovičky předcházela kromě fotoreceptu „Kačenky pro labužníky“, tradičně i pravidelná demonstrace aktuálně rostoucích hub.
Současné jaro, jakoby se řídilo heslem „dohnat a předehnat“, patrně v důsledku opoždění, vyplývajícího z letošního chladného předjaří.
K ostatním, doposud již běžně rostoucím jarním houbám, přibývají další druhy. Ty zatím převážně pocházejí z nižších a teplejších poloh.
Do posledního místa zaplněnou přednáškovou místností tak kolovaly mj. i destice chřapáčová, čirůvka májovka, sírovec žlutooranžový, houževnatec tygrovaný, hnojník třpytivý ad.
Přítomné zaujal na tuto dobu již vzrostlý choroš šupinatý, pocházející z lužních lesů na Mladoboleslavsku.
Podle předpovědi nás v prvních dnech května čeká chladnější a deštivé počasí, které je dobrým příslibem pokračujícího růstu dalších druhů jarních hub.
NOVINKA:
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Den Země s překvapením.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.4.2013
ukázka aktuálně rostoucích hub na Dni Země v Hodoníně
Veronika při demonstraci hub pro příchozí návštěvníky
Seznámit účastníky Dne Země v Hodoníně s houbami připadlo ratíškovickým houbařům. Protože mj. i výskyt jarních hub je těžko předvídatelný a moc lidí (natož dětí), kteří běžně nehoubaří, je vlastně ani nezná, zbývalo jediné řešení. Využít umění "dvorního fotografa" MK Ratíškovice, Ladislava Špety, vystavit jeho myko fotografie a nechat příchozí určovat houby podle snímků.
Příroda ale nakonec byla ratíškovickým přece jen nakloněna, a tak, kromě zobrazených hub, našli, přinesli a vystavovali i houby čerstvé, právě rostoucí.
Přítel Milan Matula nás všechny, nad rámec akce, mile překvapil nálezem krasočíšky žluté, nejprve jen oznámením a pak i ukázkou její plodnice.
O výpravu za krasočíškami se rádi podělíme v samostatném příspěvku.
Zmíněný Den Země ratíškovičtí houbaři všem příchozím nápaditě ozvláštnili. Při určování zdatně pomáhala (a někdy - pouze slabě dostatečné znalosti zájemců - i napravovala) zástupkyně naší dorůstající houbařské generace, Laďova vnučka Veronika.
Vašek Koplík (text)
Laďa Špeta (foto)
MK Ratíškovice
Ratíškovické otevírání lesa 2013…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.4.2013
Došly na mňa mrazové.
Urputně přetrvávající paní Zima se, přestože astronomové už hlásili jaro, přejídala i ratíškovickým houbařům. A tak trochu ze zoufalství se 22. března vydali odemykat Důbravu, aby snad vyhnali mráz a sníh a přivábili jarní povětří.
V Rúdníčku u skupiny ohnivců otočili klíčem, připili sobě i lesu na zdraví, slíbili jemu i přírodě, že se k nim budou po celou sezonu chovat šetrně a uctivě a zazpívali tradiční "Dúbravěnko zelená."
Při procházce si sdělili nejnovější informace-i o tom, že se o nich ví také v mykologické veřejnosti. To díky novému Atlasu jarních hub, na kterém spolupracovali Ladislav Špeta a Roman Maňák. Jejich fotografie hub zdobí, nebo se podílí na prezentaci kroužku v této publikaci. Roman zpracovává i další nález, který z opatrnosti tají, ale měl by mít premiéru na výstavě hub, kdy si ratíškovičtí připomenou, že výstavy hub už budou mít pětatřicetiletou tradici.
Debata byla také o zatím nenaplněném snu, nebo přání, najít a potěšit se šťavnatkou březnovou, která se ve stejnou dobu snad objevila na Podluží a podle indicií by měla růst i u vacenovických sousedů Na Hantálech.
Ohnivec rakouský se také probíral a to díky Daně Voříškové. Ta autorovi článku věnovala francouzský atlas hub, ve kterém jsou u této houby tři příbory, čili delikatesa. Názor pražského ústředí mykologů je, že se tam prostě vloudila chyba. A tak na případnou konzumaci se bude muset najít dobrovolník, jehož názor také nemusí být směrodatný, protože každému chutná něco jiného.
Ve zdraví prožitou a úspěšnou sezonu přeje všem
Vašek Koplík, prezident mykologického kroužku
foto: Petr Turek
V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 21.3.2013
V sobotu 9. 3. uspořádal obnovený nivnický mykologický kroužek velkolepou mykologickou akci, které se zúčastnilo neuvěřitelných 130 návštěvníků.
Program houbařského odpoledne sestával hned ze tří částí.
V té první, nejpodstatnější, si návštěvníci vyslechli přednášku s promítáním fotografií vzácných hřibovitých hub v ČR, kterou přednesl a svými nádhernými snímky doložil renomovaný přerovský mykolog Jiří Polčák. Až by nad těmi „praváky“- hřiby dubovými, smrkovými i borovými – člověk zaplesal. Ale dověděli jsme se i o hřibech vzácných: královském, bronzovém, medotrpkém, horském či růžovníku, se kterým jsme se mohli seznámit na naší výstavě v říjnu.
No a hřib satan, žlučník, kříšť - ty zase reprezentují hřiby jedovaté či nejedlé.
Přednáška poučná, zajímavá, oku lahodící. Už se těšíme na příští rok na další, jak máme panem Polčákem přislíbeno.
Druhá část byla náročná na chuťové pohárky; degustovaly se totiž houby ve sladkokyselém nálevu. Soutěže se s 37 vzorky zúčastnili houbaři nejen z Nivnice, ale i třeba Holíče, Lukova, Přerova, Slavkova a dokonce Týna nad Vltavou. Srdečně děkujeme všem, kteří přinesli vzorek, i těm, kteří ochutnávali.
A poslední část byla ve znamení přátelského posezení, dobrého pití a jídla z hub.
Návštěvníci si mohli vybrat z tohoto houbového menu:
Guláš václavkový
Guláš zvěřinovo-houbový
Topinka s houbovou směsí
Nivnický kuba
Houbová tlačenka
Těstovinový salát s houbami
Štrúdl s houbovou plňkou
Houbová bábovka
Za přípravu těchto specialit patří vřelé díky ženskému osazenstvu mykologického kroužku. Bylo to moc dobré J
O tom, že se houbové odpoledne setkalo s příznivým ohlasem, svědčí i zápisy v návštěvní knize.
„Přednáška byla na jedničku! Ochutnávky výborné, moc se nám to líbí.“
„Super akce, moc se povedla! Těšíme se na další.“
„Vzdělávací akce spojená s lukulskými hody nám příjemně vyplnila sobotní odpoledne s přáteli z Nivnice, Strání a Vřesovic. Děkujeme pořadatelům!“
A samotný přednášející Jiří Polčák napsal:
„Přejeme mykologickému kroužku hodně dalších zdařilých akcí. Bylo nám tady moc hezky a rádi zase přijedeme. Tato akce je v rámci České republiky na opravdu vysoké úrovni.“
K tomu není co dodat, jenom si přát, aby letošní houbařská sezóna byla aspoň tak dobrá, jako ta loňská.
Autor: Vlasta Ondrová
Z ochutnávky v Pardubicích.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
z průběhu ochutnávky
z vyhlášení vítězky v kategorii č. 2, Marie Sobotkové
Uplynulou sobotu se v krásném historickém centru Pardubic, v kavárně Evropa a v Evropském spolkovém domě, uskutečnilo 39. celostátní finále ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech.
Tato akce se každoročně koná v době před zahájením houbařské sezóny a je příležitostí k setkání přátel z celé republiky. I tentokrát byla soutěž hojně obsazena zajímavými vzorky, které předtím prošly ochutnávkami v předkolech jednotlivých mykologických klubů a kroužků.
Porota soutěže měla nelehký úkol, vybrat mezi delegovanými, více než sedmdesáti vzorky v obou kategoriích, ty nejlepší. Ochutnávka byla rytířským soubojem znalců tohoto způsobu úpravy hub. S přehledem a rutinou soutěž tradičně moderoval zkušený Olda Jindřich z Hořovic.
Veškerá organizace soutěže byla ve znamení bezchybné práce členů teprve nedávno založeného mykologického klubu v Pardubicích. O to více je třeba ocenit i smeknout klobouk před tím, že soutěž proběhla zcela hladce a ke spokojenosti přítomných.
Poděkování tedy patří nejen všem soutěžícím, členům ČMS a příznivcům hub a houbaření, kteří se o víkendu do Pardubic vydali, ale plně i všem, kteří se na uspořádání soutěže přímo či sponzorsky podíleli.
Atmosféru akce i pořadatelské pocity vystihují slova Terezy Tejklové z MK Pardubice po skončení soutěže.
„ Když u nás doma poprvé padl návrh uspořádat 39. ročník celostátních ochutnávek, byla z toho tichá domácnost. Z pořádání akce jsem měla strach, vždyť náš pardubický mykologický klub má pouhopouhých sedm členů. Laťka byla díky minulým ročníkům nasazena hodně vysoko, ale snad se mnou budete souhlasit, když řeknu, že jsme to nakonec úspěšně zvládli. Ještě jednou bych chtěla poděkovat Vám všem účastníkům za to, že jste se dostavili v hojném počtu, za to, že mnoho z vás přišlo nabídnout pomocnou ruku a hlavně za psychickou podporou a laskavá slova, kterými nikdo z Vás nešetřil“.
AV
ke stažení v PDF:
Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2013
čilý zájem o snímky z fotosoutěže 2012
J. Landa prezentuje ceny pro vítěze fotosoutěže ČMS 2012, Fr. Hanzla
penízovka sametonohá-Flammulina velutipes a urnička kráterová-Urnula craterium
Každoročně tradiční úvodní přednáškou jarního běhu je vyhlášení výsledků fotosoutěže z právě uplynulé houbařské sezóny.
Soutěže se účastnilo celkem 25 soutěžících, kteří do všech čtyř kategorií celkem obeslali úctyhodných 244 snímků.
Po úvodní elektronické prezentaci, všech do soutěže obeslaných snímků, měli přítomní návštěvníci příležitost na místě porovnat své bezprostřední dojmy s expozicí vybraných fotografií v papírovém provedení.
Vítězem hlavní kategorie (snímek houby v přirozeném prostředí) se stal nový účastník foto soutěže František Hanzl z Březí u Říčan.
Právě jemu přináleželo právo volby pro kategoiii "Vybraný druh houby" v příštím ročníku.
Oním vybraným druhem, stojícím v představě už nyní před objektivem vašeho fotoaparátu, je hadovka smrdutá-Phallus impudicus.
Z vítězného úspěchu Fr. Hanzla je patrné, že soutěž je určena komukoli z vás, kdo rádi fotíte houby a zatím jen s ostychem zvažujete svou účast v naší soutěži.
Stejně jako v jiných případech i tady jednoznačně platí, že, kdo se bojí, nesmí do lesa!
Součástí příjemně strávaného podvečera byla také demonstrace aktuálně rostoucích hub.
Jakoby symbolicky se tu loučila uplynulá zima s neodvratně nastupujícím jarem.
Aktuálně odcházející zimu prezentovala penízovka sametonohá - Flammulina velutipes , X.-IV., rostoucí v chladných obdobích na odumírajícím či mrtvém dřevě listnáčů, zejména na jeho pahýlech a pařezech.
Současné předjaří zastupovala (opět staronově pojmenovaná) urnička kráterová - Urnula craterium, II.- IV., po jistou dobu v minulosti uváděná jako zvoneček pohárkovitý. Vzácně roste na tlejících větví, kořenech a zbytcích dřeva listnáčů, zejména jilmů a lísky, v teplejších oblastech.
Strana 32 / 47, články 311 - 320 / 462
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 >