ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Agaricus campestris

Agaricus campestris L. 1753

pečárka polní

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Agaricaceae
Agaricus

Popis

Klobouk je široký 50–120 mm, v mládí téměř kulovitý s podvinutým okrajem, později polokulovitý, sklenutý až plochý, bílý, hedvábně vláknitý nebo vláknitě šupinatý (existují i variety s kloboukem hnědě šupinkatým nebo hnědým). Okraj klobouku zůstává dlouho ověšen zbytky vela.

Lupeny jsou spíše husté, 3–10 mm široké, dlouho růžové, postupně hnědnoucí až černohnědé, u třeně vykrojené.

Třeň je válcovitý, 50–80 x 8–20 mm, někdy na bázi mírně kyjovitý nebo naopak zúžený, bílý. V horní třetině se ze zbytků závoje vytváří nevýrazný prsten, který obvykle brzy mizí.

Dužnina je pevná, bílá, na řezu téměř neměnná, někdy mírně růžovějící nebo hnědnoucí. Vůně je jemná, chuť příjemná.

Výtrusný prach je černohnědý.

Výtrusy jsou eliptické, hnědé, 5,5–10 x 4–7 µm.

Cystidy na lupenech chybí.

Agaricus campestris      

Výskyt

Roste od června do listopadu, hojně, obvykle ve skupinách (někdy s velkým množstvím plodnic), v trávě i na holé zemi, obvykle mimo les, na loukách, na polích, v parcích, s oblibou na pastvinách, kde se pase dobytek.

Možná záměna

Pečárka polní je dosti proměnlivý druh, pokožku klobouku může mít čistě bílou a hedvábnou nebo zdobenou různě hustými a světlými či tmavými šupinkami. Důležitým znakem je (ne)reakce dužniny na řezu plodnicí a z mikroznaků absence hymeniálních cystid.

Pečárka opásaná (Agaricus bitorquis) roste na podobných stanovištích, zpravidla má na bázi třeně zřetelnou pochvičku. Klobouk dosti dlouho zůstává částečně (okrajem) zanořen v substrátu, pokožka klobouku je lysá.

Pečárka dvouvýtrusná (Agaricus bisporus) má bisporická basidia a v naší přírodě je spíše vzácná.

Kuchyňské využití

Pečárka polní (Agaricus campestris) je jednou z nejchutnějších a hojně se vyskytujících pečárek, která se v kuchyni plně vyrovná pěstovaným žampionům.

Agaricus campestris Agaricus campestris Agaricus campestris Agaricus campestris
Agaricus campestris      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0066-2018-0183 (10.11.2018, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní přednášky 2021

Přednášky ČMS se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Program a další informace najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Cortinarius traganus
pavučinec kozlí

Ramaria myceliosa
kuřátka kořínkatá

Encoelia fascicularis
kornice svazčitá

Sclerencoelia fraxinicola
kornice jasanová

Ramaria largentii
kuřátka horská

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2021

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .