ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius spinosulus

Lactarius spinosulus Quél. 1880

ryzec osténkatý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Lactarius lilacinus subsp. spinosulus (Quél.) Singer 1942
Lactarius lilacinus var. spinosulus (Quél.) Bataille 1908
Lactarius spinosulus var. violaceus Cooke 1883
Lactifluus spinosulus (Quél.) Kuntze 1891

Stručný popis

Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve sklenutý s podehnutým okrajem, později plochý až prohloubený, uprostřed často s hrbolkem, za vlhka mírně lepkavý, častěji suchý, růžově nafialovělý až šedofialový, obvykle s tmavšími soustřednými kruhy, jemně šupinkatý, na okraji až krátce chloupkatý, ve stáří olysávající.

Lupeny jsou středně husté až prořídlé, krémové, později narůžovělé, na třeň krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 20–60 x 8–12 mm, obvykle směrem k bázi rozšířený, někdy bočně stlačený, zbarvený podobně jako klobouk, v dospělosti dutý.

Dužnina je křehká, bělavá. Vůně je jemně ovocná, příjemná. Chuť je kořenitá, někdy nahořklá. Mléko je bílé, vodnaté, po chvíli ochutnávání lehce palčivé.

Výtrusný prach je okrový.

Výtrusy jsou široce oválné až téměř kulovité 6–8,5 x 5–6,5 µm, žebernaté.

Výskyt

Roste od léta do podzimu, vzácně, na vlhčích místech pod břízami, se kterými tvoří mykorhizu. Preferuje světlé okraje lesů a remízky uprostřed pastvin.

Možná záměna

Ryzec lilákový (Lactarius lilacinus) roste výhradně pod olšemi.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Lactarius spinosulus Lactarius spinosulus    

Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Červencové myko exkurze

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Kuehneromyces mutabilis
opeňka měnlivá

Russula velenovskyi
holubinka Velenovského

Russula velenovskyi
holubinka Velenovského

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .