ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Russula amarissima

Russula amarissima Romagn. & E.-J. Gilbert 1943

holubinka nejhořčejší

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Russula

Stručný popis

Střední až velká holubinka.

Klobouk je široký 60–120 mm, extrémně tvrdý a masitý, zprvu polokulovitý, později sklenutý, ploše rozprostřený, v dospělosti nejvýše mělce prohloubený, tmavě karmínově růžový, červený až hnědočervený, purpurově hnědý, někdy růžově hnědý, ve středu tmavší, jindy okrově vybledající. Okraj klobouku je hladký, nerýhovaný. Pokožka je matná, za sucha rozpraskávající, lze ji sloupnout jen obtížně při okraji klobouku nebo vůbec.

Lupeny jsou spíše husté, poměrně tlusté, křehké, nejprve bělavé, později smetanové, na ostří často načervenalé, při zasychání (šafránově) žluté.

Třeň je válcovitý až mírně kyjovitý, 50–90 x 15–30 mm, dlouho tuhý, později houbovitě vycpaný, bílý, narůžovělý, na bázi hnědnoucí.

Dužnina je tuhá, podobně jako u holubinky sličné (Russula rosea), bílá, pod pokožkou klobouku načervenalá, žloutnoucí až hnědnoucí, bez vůně. Chuť je obvykle hořká až velmi hořká.

Výtrusný prach je smetanový (2a–2b).

Výtrusy jsou široce oválné, 7–9,5 x 6–8,5 µm, s nízkou ornamentikou, s bradavkami zčásti propojenými krátkými či delšími spojkami vytvářejícími neúplnou síťku.

Výskyt

Roste od srpna do října, vzácně v listnatých lesích pod duby a buky, ve Středomoří i pod kaštanovníkem.

Možná záměna

Hojná holubinka sličná (Russula rosea) má klobouk světlejší, růžovější, ne karmínově hnědý, chuť dužniny je spíše mentolová nebo pryskyřičná.

Kuchyňské využití

Je nejedlá.

Russula amarissima      

Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Sarnari M. (2005): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 2, AMB, Trento
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia

Znaky v klíčích

Klíč k určování holubinek

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Russula fragilis
holubinka křehká

Russula integra
holubinka celokrajná

Ramaria pallidosaponaria
kuřátka zrosolovatělá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .