ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Russula violacea

Russula violacea Quél. 1882

holubinka fialová

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Russula

Stručný popis

Drobná až střední holubinka.

Klobouk je široký 30–60 mm, v mládí sklenutý, brzy ploše rozprostřený a ve středu široce prohloubený, barevně velmi proměnlivý, fialový, šedofialový, šedorůžový, šedozelený, ve středu někdy zelený nebo žlutoolivový. Okraj klobouku je v dospělosti nejvýše krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka za sucha matná, za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná asi do 1/2 poloměru klobouku.

Lupeny jsou středně husté, tenké, křehké, ke třeni úzce připojené až volné, obvykle s několika lupénky, některé vidlené, nejprve bělavé, v dospělosti smetanové.

Třeň je válcovitý až kyjovitý, 30–60 x 8–15 mm, na bázi někdy zúžený, křehký, brzy houbovitě vycpaný až dutý, ojíněný, podélně vrásčitý, bílý, od báze žloutnoucí až hnědnoucí.

Dužnina je křehká, bílá, pod pokožkou klobouku někdy nafialovělá, stářím žloutnoucí až hnědnoucí. Vůně je zřetelně ovocná až pelargoniová, chuť je zřetelně palčivá.

Makrochemické reakce: guajak – rychle a intenzivně modrá.

Výtrusný prach je smetanový (2a–2b).

Výtrusy jsou široce oválné, 6,5–8,5 x 6–7,5 µm, se střední až vysokou ornamentikou s izolovanými bradavkami téměř bez spojek.

Výskyt

Roste od července do října, vzácně na světlých travnatých stanovištích v listnatých lesích (buk, dub, habr, osika, bříza).

Možná záměna

Velmi podobná je holubinka pelargoniová (Russula pelargonia), vonící po listech pelargonie, s ornamentikou výtrusů vytvářející až nedokonalou síťku. Existují přechodné formy a někteří autoři soudí, že by se mohlo jednat o jediný druh.

Kuchyňské využití

Je nejedlá.

Literatura

Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia

Znaky v klíčích

Klíč k určování holubinek

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky podzim 2025

Podzimní cyklus přednášek zahájíme v úterý 7. 10. 2025 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2025

Fotosoutěž ČMS 2025

Připomínáme našim členům fotosoutěž ČMS 2025. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Trichoglossum hirsutum
jazourek srstnatý

Leccinum versipelle var. griseotomentosum

Leccinum versipelle var. griseotomentosum

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .