ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Suillus grevillei

Suillus grevillei (Klotzsch) Singer 1945

klouzek sličný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Suillaceae
Suillus

Popis

Klobouk má průměr 30–150 mm, zpočátku je polokulovitý, sklenutý, v dospělosti polštářovitý až plochý, někdy s tupým hrbolem. Povrch klobouku je hladký, za sucha lesklý, za vlhka slizký. Má žlutou až oranžově hnědou barvu.

Rourky jsou světle žluté, později olivově žluté, sbíhají na třeň. Póry jsou okrouhlé, později hranaté, stejně zbarvené jako rourky, po otlačení hnědnou. V mládí jsou zakryté nažloutlým závojem.

Třeň je válcovitý, plný, 40–150 mm vysoký, do 25 mm tlustý, za vlhka slizký. V horní části třeně bývá prsten zbylý po závoji, nad prstenem je třeň zabarvený žlutě, často se síťkou, pod prstenem je žlutohnědý, vláknitý nebo vločkatý, ve stáří s červeným nádechem.

Dužnina je měkká, šťavnatá, nažloutlá, na řezu klobouku se zabarvuje do růžova, na řezu třeně slabě zelená. Chuť i vůně je příjemná, ovocná až hřibovitá.

Výtrusný prach je okrový až nažloutle hnědý, výtrusy válcovité, žlutavé, o velikosti 7–11 x 3–4 µm.

Výskyt

Vyrůstá od června do listopadu v lesích všech typů, hlavně na jejich okrajích a podél cest, také v parcích a alejích, a to od nížin do hor. Roste především pod modříny a v jejich okolí.

Možná záměna

Podobné jsou klouzek obecný (Suillus luteus) s žlutohnědým až čokoládovým kloboukem a vzácný klouzek tridentský (Suillus tridentinus) s oranžovými póry.

Kuchyňské využití

Je jedlý a velmi chutný, všestranně použitelný.

Suillus grevillei Suillus grevillei Suillus grevillei Suillus grevillei

Autorství textů: Věra Svobodová
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0013-2020-0023 (20.06.2020, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko vycházky

V sobotu 8.10.
v Praze do obory Hvězda

V sobotu 8.10.
do Českého Švýcarska

Výstava hub v Praze 26. - 28.9. 2022

Pražská výstava hub se koná 26. - 28.9. v obřadní síni radnice MČ Praha 13. Podrobnosti v odkazu výše.

Podzimní výstavy hub

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub. Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Fotosoutěž ČMS 2022

Letos opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Polyporus badius
choroš smolonohý

Otidea onotica
ouško kornoutovité

Russula vesca
holubinka mandlová

Russula versicolor
holubinka unylá

Baeospora myosura
penízečka drobnovýtrusá

Příspěvky a předplatné 2022

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .