ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Fotoreceptárium - recepty na houbová jídla

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 5 / 6, články 41 - 50 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

článek  Silvestrovský hřib alias Boletus silvestrus

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011

Suroviny:

15 dkg podušených hub, 15 dkg nivy, 10 dkg eidamu, 2 lžíce měkkého tvarohu, 1 lžíce másla, mletý černý pepř, sůl, špetka mletého čili.

Postup:

Houby podusíme a necháme vychladnout, pak jemně nasekáme. Sýry nastrouháme a smícháme s tvarohem a máslem. Vmícháme nasekané houby, osolíme, opepříme a necháme v lednici 1-2 hodiny ztuhnout. Pak vytvarujeme do podoby houby, klobouk poprášíme čili. Hřib usadíme na talíř do nazdobeného okolí. Podáváme jako pomazánku s plátky veky a zapíjíme kvalitními nápoji.

Dalibor Marounek

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Pikantní houbová směs

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2011

Letní směs hřibovitých hub - foto: archiv myko.cz (A.Vít)

Letní směs hřibovitých hub
foto: archiv myko.cz (A.Vít)

Pikantní houbová směs - autorský snímek

Pikantní houbová směs - autorský snímek

Když houby rostou jako právě teď, je to vždy výzva pro všechny houbaře, kteří se rádi postaví za plotnu.

 

Pikantní houbová směs

 

Suroviny:

500 g tvrdých hřibovitých hub, 200 g anglické slaniny, 1 červená paprika,1 cibule, 2 stroužky česneku, mletá červená pálivá paprika, mletý černý pepř, sůl, majoránka, instantní jíška, půllitr kuřecího vývaru, škvařené sádlo.

 

 

Postup:

Na sádle opečeme cibuli a pokrájenou anglickou slaninu, když slanina a cibule zezlátne, přidáme papriku pokrájenou na kostičky a houby a zalijeme kuřecím vývarem, nebo bujónem ze dvou kuřecích kostek. Povaříme do měkka, osolíme a ochutíme majoránkou, pepřem a přiostříme mletou paprikou. Nakonec zahustíme jíškou a dohladka povaříme. Podáváme například s těstovinami, v tomto případě jsou to barevné nudle, upravené do úhledných kopečků. Na talíři ještě ozdobíme pokrájenou cibulí a pažitkou.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Tatarák ze syrovinek

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.7.2011

Ryzec syrovinka - autorské foto

Ryzec syrovinka - autorské foto

Tatarák ze syrovinek - autorské foto

Tatarák ze syrovinek - autorské foto

Houbařské experimentování v kuchyni přináší nejedno milé překvapení.

Stejně tak tomu je i v případě syrovinek, které právě na některých místech vyrazily naplno.

Nasbíral jsem jich včera celý koš a už v lese jsem přemýšlel o nějakém tom gurmánském zážitku.

Klasiky v podobě opečených syrovinek „na tálku“ jsem si za léta už docela užil.

Napadl mě „tatarák“, a tak hned po příchodu z lesa jsem začal tvořit, abych se teď s vámi podělil o následující recept.

Suroviny:

0,5 kg ryzců syrovinek, 1 cibule, 1 vejce (žloutek), po lžíci sojové a worcesterské omáčky, trochu kečupu, sůl, mletý černý pepř, najemno pokrájená pažitka, sekaná zelená petrželka. Trochu tuku a chléb na topinky, česnek.

Postup:

Mladé, zcela zdravé, šťavnaté a dobře očištěné ryzce (v syrovém stavu) pokrájíme a rozemeleme na masovém strojku. Meleme na tácu, aby neuniklo vytékající mléko. K umletému přidáme kečup, zakápneme sojovou a worcesterskou omáčkou, osolíme a okořeníme špetkou pepře. Na talíři vytvoříme ze směsi bochánek, v něm uděláme jamku a do ní dáme vaječný žloutek. Přidáme jemně krájenou cibuli, posypeme pažitkou a přizdobíme petrželkou.

Tuto vybranou záležitost podáváme s křupavými česnekovanými topinkami.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - májovky v kuchyni

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.6.2011

Calocybe gambosa - čirůvka májovka

Calocybe gambosa - čirůvka májovka

Salát z májovek

Salát z májovek

Salát z májovek

Suroviny:

500 g čirůvek májovek, 1/2 brokolice, svazek ředkviček, 200 g tvrdého sýra (cihla, ementál), majolka, sůl, mletý pepř.

Postup:

májovky povaříme v osolené vodě, propláchneme, brokolici rovněž povaříme, scedíme a po vychladnutí pokrájíme společně s ředkvičkami a sýrem na kostičky. Přidáme vymíchanou majolku s bílým jogurtem, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Vychlazené podáváme s pečivem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Recept ze sírovce

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Mykologický kroužek Čelákovice, 7.5.2011

Mladý sírovec žlutooranžový alias chorošovec sírový - foto: A. Chvojka

Mladý sírovec žlutooranžový alias chorošovec sírový
foto: A. Chvojka

Matesy ze sírovce - foto: A. Chvojka

Matesy ze sírovce
foto: A. Chvojka

Příroda jakoby se pyšnila a ukazuje v těchto dnech krásně vybarvené, mladé a ještě šťavnaté sírovce. Aby recept na salát ze sírovce a chřestu přítele Marounka nezůstal osamocený, posíláme další zajímavou úpravu této dobré jedlé houby.

"Matesy" ze sírovce

Mladé plodnice sírovce žlutooranžového nakrájíme na plátky, přibližně půl centimetru silné. Vložíme do osolené vody a necháme krátce projít varem. Scedíme a necháme oschnout. Oloupeme přibližně stejné množství cibule, jako hub, nakrájíme na proužky a promícháme se sírovcem. Proložíme kuličkovým pepřem, novým kořením a bobkovým listem a vydatně osolíme. Takto připravenou směs zakapeme citronovou šťávou a zalijeme slunečnicovým olejem. Zatížíme a necháme v chladu uležet tři dny.

Ozdobíme zelenou cibulkovou natí a citronem.

Dobrou chuť!

Aleš Chvojka a Jana Červenková

MK Čelákovice

Do sekce Houby / Fotoreceptárium přesunul příspěvek správce stránek.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Sírovec a chřest…

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.5.2011

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový - v konzumní velikosti Foto: A. Vít

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
v konzumní velikosti Foto: A. Vít

Salát ze sírovce s chřestem - Foto: D. Marounek

Salát ze sírovce s chřestem
Foto: D. Marounek

Ano, sezóna obojího uvedeného je tady. Mladý a šťavnatý sírovec žlutooranžový je vítaným obohacením kuchyně každého kulinářsky zdatnějšího houbaře. O zajímavé spojení sírovce a chřestu se s námi podělil a fotorecept poslal člen ČMS a přispěvatel našich stránek Dalibor Marounek.

Salát ze sírovce s chřestem

Suroviny:

300 g sírovce, 300 g bílého chřestu, 1 kostka špenátových nudlí, 1 červená paprika, bujónová kostka.

Zálivka:

6 lžic oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 2 stroužky česneku, kari, mletý černý pepř, sůl

Postup:

Mladý sírovec povaříme v bujónu, až sklouzne z vidličky jako ovar, scedíme a odstavíme. Chřest oloupeme a povaříme v osolené vodě. Sírovec pokrájíme na kostičky a chřest na špalíčky. Povaříme kostku špenátových nudlí, nudle pokrájíme na kousky, přidáme nakrájenou papriku. Přilijeme zálivku, vše dobře vymícháme a dáme vychladit. Salát s pečivem vhodně doplníme bílým suchým vínem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Májovky v koprové smetaně

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 28.4.2011

Suroviny:

Houby, čerstvý kopr, domácí zelenina v soli, sladká smetana na vaření, hladká mouka, máslo

Postup:

Očištěné májovky přelijte vývarem ze zeleniny a poduste. Přilijte dohladka vyšlehanou záklechtku ze studené smetany a mouky. Solte už jen opatrně. Míchejte a během provaření přidejte jemně nasekaný kopr. Na konec vložte pro zjemnění plátek syrového másla a odstavte z ohně.

Dobrá rada:

Tuto houbovou omáčku netřeba kombinovat s pečeným či vařeným masem. Pro zvýraznění jedinečné chuti a vůně májovek ji postačí podávat s houskovým, či kynutým knedlíkem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houbový aspik

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.4.2011

Houbový aspik

Houbový aspik

Z nespočtu nápaditých receptů houbařského kulináře Dalibora Marounka tentokrát vybíráme osvěžující

Houbový aspik

Suroviny: /na 6 porcí/

3 sklenice 0,3l směsi různých druhů zavařených hub v sladkokyselém kořeněném nálevu (v tomto receptu byly použity slizák lepkavý, václavky a ryzce smrkové), 2 sáčky želatiny, čtvrtka celeru, 2 mrkve, 4 na tvrdo uvařená vejce, 2 kostky masoxu, sůl, mletý černý pepř, ocet (případně lze použít část láku z hub).

Postup:

Želatinu rozpustíme ve studené vodě a krátce povaříme, ochutíme ji masoxem, vmícháme scezené houby, pokrájená vejce, přidáme nastrouhaný celer a mrkev. Osolíme, okořeníme pepřem, ochutíme octem, nebo lákem z hub. Směs vlijeme do formy a necháme ztuhnout. Pokrájené plátky aspiku tvoří pohlednou mozaiku. Houbový aspik podáváme obložený pokrájenou čerstvou zeleninou, nebo stejně jako tlačenku, tedy sypaný krájenou cibulkou, opepřený a zakápnutý octem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Něco pro labužníky od Dalibora Marounka

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 27.2.2011

Salát z uzených lišek a listového špenátu

Rozpis na 4 porce:

0,3l uzených lišek naložených v oleji, hlávka listového špenátu, cherry rajčata, 20 dkg šunky, miska uvařených špaget, svazková cibulka, mladý kopr, olej z naložených uzených lišek, 3 stroužky česneku, sůl, pepř citrónová št'áva

Postup:

Špenát opláchněte a nakrájejte na malé kousky, uvařte špagety a překrojte je na délku 5cm, nakrájejte cherry rajčata, šunku, česnek a mladou cibulku, vše promíchejte s uzenými houbami. Přidejte pár lžic oleje z uzených hub, k tomu sůl, pepř a citronovou št'ávu. Důkladně promíchejte a dejte na hodinu vychladit. Posypejte najemno krájeným mladým koprem a podávejte.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ceny čerstvých hub

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 27.12.2010

Ilustrační foto...

Ilustrační foto...

Aktuální prodejní ceny hub v Makro vč. DPH, uvedené v přepočtu na 1 kg váhy a s označením země původu.

Žampiony bílé (klasické druhy) 110 Kč / CZ

Žampiony hnědé Portobello 240 Kč / CZ

Hlíva ústřičná 110 Kč / CZ

Hlíva královská (máčková) 415 Kč / J.Korea

Houževnatec jedlý - Šiitake 330 Kč / CZ

Liška obecná 740 Kč / Kanada

Lanýž (Tuber indicum) 3 400 Kč / Čína

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 5 / 6, články 41 - 50 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2019

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .