ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Fotoreceptárium - recepty na houbová jídla

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 1 / 6, články 1 - 10 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

článek  Martin Valent: Ztracené vejce s houbovou majonézou na zeleninovém salátu

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.10.2016

Fotorecept ke stažení v PDF

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Martin Valent - Houbařovy podzimní nudle

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.12.2014

liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...

liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...

nudle a houby chutnají v mnoha podobách

nudle a houby chutnají v mnoha podobách

(variace na italské těstoviny aglio olio)

Ingredience na 2 porce:

  • vaječné tagliatelle 180 g
  • lišky nálevkovité a stročky trubkovité 200 g
  • olivový olej extra panenský 3 polévkové lžíce
  • česnek 3 stroužky (velké)
  • feferonka 1 lusk
  • sůl
  • pažitka (zelená petrželka)

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, feferonku na drobné kousky (pálivost pokrmu lze dále upravit ponecháním nebo odstraněním jadérek, případně můžeme feferonku jen orestovat a poté ji vyndat), orestujeme (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký) a přidáme očištěné houby (větší překrojíme, menší můžeme ponechat vcelku).
  2. Houby osolíme, přikryjeme poklicí a podusíme (stačí cca 8 minut).
  3. Souběžně uvaříme těstoviny podle návodu.
  4. Těstoviny slijeme (trochu vody z nich můžeme přidat k houbám), promícháme se směsí na pánvi a servírujeme s nakrájenou pažitkou či zelenou petrželkou.

Tipy:

  • místo nudlí lze použít i jiné těstoviny; domácí nudle jsou samozřejmě lepší než kupované, poněkud však zvyšují pracnost přípravy pokrmu
  • olivový olej je v receptu vzhledem k tomu, že jde o variaci na italské jídlo
  • Italové kombinací těstoviny (bílá) – feferonka (červená) – petrželka (zelená) vytvářejí vlastenecky vybarvený pokrm v barvách své vlajky; se stročky a bez zeleně ovšem získáme vlajku císařského Německa

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 24.11.2013

Houby s králičí obíračkou

Houby s králičí obíračkou

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 16.11.2013

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 9.11.2013

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Fotorecept

ke stažení

ve formátu

Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Barevné houby Martina Valenta

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.11.2013

Barevné houby s kuskusem a grilovanou zeleninou

Barevné houby s kuskusem a grilovanou zeleninou

Pro zvětšení obrazu

klikněte na snímek

Recept ke stažení

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smažený kotrč dle Martina Valenta

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.8.2013

rozborka...

rozborka...

máčení v těstíčku...

máčení v těstíčku...

netradičně úpravený a chutný - smažený kotrč

netradičně úpravený a chutný - smažený kotrč

Hledal jsem recepty na jinou úpravu kotrče, než je tradiční falešná dršťková polévka, nenašel jsem nic, a tak jsem zkusil tento vlastní experiment:

Ingredience:

Kotrč kadeřavý, zeleninový vývar, hladká mouka, vejce a sůl, sádlo na smažení.

Postup:

Z borového lesa jsme si domů přinesli pěknou plodnici kotrče kadeřavého.

Rozebereme ji na menší kusy (podobně jako květák na růžičky), řádně ji osprchujeme a zbavíme zeminy, jehličí, případně i breberek, které v ní bydlí.

Kotrče zvolna čtvrthodinku povaříme v zeleninovém vývaru, scedíme, dáme okapat a vychladnout.

Z osoleného vejce, mouky a trošky vývaru (ten můžeme ochutit lžící piva či zakápnout portským) připravíme hustší těstíčko (řídké kotrčem proteče).

Jednotlivá sousta kotrče důkladně omáčíme v těstíčku a zvolna smažíme.

Pozn. Smažený kotrč chutná neméně dobře namísto v těstíčku, obalený v klasickém trojobalu.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 28.6.2013

Sulc pro houbařova kolena

Sulc pro houbařova kolena

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 15.6.2013

Houby na másle se strouhanou houskou

Houby na másle se strouhanou houskou

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.6.2013

Kovářský houbový guláš

Kovářský houbový guláš

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 1 / 6, články 1 - 10 / 59

 <   1   2   3   4   5   6   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Jarní přednášky ČMS
začínají již v úterý
5. 3. 2019.

Pozor - změna zahájení!

Přednáška začíná již v 17:45.
Houby k určení přineste v 17:15.

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .