Agaricus bohusii Bon 1983
pečárka Bohusova
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Agaricaceae Agaricus |
Synonyma
Agaricus caespitipes Hlaváček 1982
Agaricus elvensis Berk. & Broome 1865
Popis
Klobouk 60–150 mm široký, nejprve polokulovitý s podvinutým okrajem, později vyklenutý až plochý. Pokožka klobouku je u velmi mladých plodnic hnědá, ale brzo rozpukává do mnoha hnědých vláknitých šupin na bílém podkladě.
Lupeny husté, volné, v mládí bělavé, brzo růžově masové a nakonec až černohnědé.
Třeň 80–150 dlouhý, až 50 mm tlustý, obvykle válcovitý až vřetenovitý, na bázi ztenčený až kořenující, bílý, hnědnoucí.
Dužnina bílá, pevná, na řezu mírně růžoví, později až hnědné. Chuť i vůně příjemně houbová.
Výtrusný prach čokoládově hnědý.
Výtrusy vejčité, hnědé, 6–7 x 4,5–6 μm.
Roste nehojně, většinou v trsech (výjimka mezi pečárkami) v lesích i v městských parcích, na holé půdě i v trávě. Červenec až listopad.
Možná záměna
Záměna je možná za jiné druhy pečárek s hnědými šupinami na klobouku, například za pečárku pařeništní (Agaricus subperonatus) nebo pečárku koroptví (Agaricus phaeolepidotus), které ale nerostou v trsech.
Kuchyňské využití
Jedlá houba, pro relativní vzácnost kuchyňsky nevýznamná.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš
Poznámky k systematice
Česky také pečárka trsovitá.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání |