ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Agaricus phaeolepidotus

Agaricus phaeolepidotus (F.H. Møller) F.H. Møller 1952

pečárka koroptví

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Agaricaceae
Agaricus

Synonyma

Psalliota phaeolepidota F.H. Møller 1952

Popis

Klobouk je široký 50–120 mm, v mládí polokulovitý, později sklenutý, často s tupým vrcholem (hrncovitý, lichoběžníkovitý), nakonec až ploše rozprostřený. Pokožka klobouku je uprostřed souvislá, hnědá, skořicově hnědá nebo červenohnědá, směrem k okraji rozpukává na bílém podkladě do drobných šupin.

Lupeny jsou husté, u třeně volné, velmi brzy (šedavě) růžové, ve stáří hnědé až hnědofialové.

Třeň je víceméně válcovitý, 60–120 x 8–15 mm, směrem k bázi mírně rozšíšený, bělavý, jemně podélně vláknitý, na bázi s hlízou širokou až 25 mm, na spodní části s bílými spletenými vlákny mycelia (rhizomorfy). Prsten v horní třetině třeně je poměrně široký a dlouho kryje lupeny, přičemž na jeho spodní části se často nachází vatovitý útvar připomínající ozubené kolo. Horní strana prstene bývá zbarvena od výtrusného prachu.

Dužnina je bílá, na řezu se zbarvuje nejprve žlutě, ale ne tak rychle a výrazně jako u pečárky zápašné (Agaricus xanthodermus), později se žlutá barva na otlačených místech může měnit na masově červenou. Zejména při zasychání nebo zapaření páchne po karbolu.

Výtrusný prach je hnědý.

Výtrusy jsou eliptické, 4,5–6 x 3–4 µm, hnědé, hladké.

Agaricus phaeolepidotus      

Výskyt

Roste na obdobných stanovištích jako příbuzná pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus), často v parcích nebo lesoparcích blízko městské zástavby, ale je vzácnější.

Možná záměna

Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus) má šupiny na klobouku méně výrazné nebo zcela chybí. Dužnina při poranění rychle (během jedné či dvou sekund) nápadně žloutne, zejména na bázi třeně a při okraji klobouku.

Velmi podobná je vzácnější pečárka perličková (Agaricus moelleri). Má obvykle spíše šedohnědé šupiny na klobouku a o něco větší výtrusy.

Pečárka lesní (Agaricus sylvaticus) na řezu plodnicí velmi rychle červená.

Pečárka císařská (Agaricus augustus) vytváří často velké až mohutné plodnice, dužnina nežloutne a nápadně voní po anýzu nebo po hořkých mandlích.

Kuchyňské využití

Podobně jako hojnější pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus) je jedovatá a často nechutná. Při vaření se nepříjemná karbolová vůně i chuť dužniny zvýrazní.

Agaricus phaeolepidotus Agaricus phaeolepidotus Agaricus phaeolepidotus Agaricus phaeolepidotus

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha

Nálezy

  0066-2016-0016 (11.06.2016, Praha)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 25.6.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Helvella atra
chřapáč tmavý

Helvella lacunosa
chřapáč jamkatý

Lactarius camphoratus
ryzec kafrový

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .