ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Boletus aereus

Boletus aereus Bull. 1789

hřib bronzový

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae
Boletus

Synonyma

Boletus edulis f. aereus (Bull.) Vassilkov 1955
Tubiporus edulis subsp. aereus (Bull.) Maire 1937

Popis

Klobouk je široký 50–200 mm, nejprve polokulovitý, později (polštářovitě) sklenutý, někdy hrbolkatý nebo jamkatý, hnědý až tmavě černohnědý, obvykle s olivovými nebo měďovými (bronzovými) odstíny. Pokožka klobouku je suchá, v mládí sametová, v dospělosti lesklá.

Rourky jsou vysoké 5–30 mm. Póry jsou v mládí bílé, v dospělosti žlutoolivové.

Třeň je nejprve soudkovitý, později kyjovitý až válcovitý, 50–100 x 20–40 mm, hnědý, ovšem světlejší než klobouk, s jemnou síťkou.

Dužina je bílá, na řezu neměnná. Za čerstva mírná houbová vůně se sušením zvýrazní.

Výtrusný prach je olivový.

Výtrusy jsou protáhle elipsoidní až vřetenovité, 12–18 x 4–6 µm, hladké.

Boletus aereus      

Výskyt

Roste od května do října, v teplejších oblastech v listnatých lesích nebo na hrázích rybníků, především pod duby, méně často pod buky, jen místy je hojnější. Upřednostňuje vápnité půdy.

Možná záměna

Hřib bronzový patří mezi tzv. bílé (pravé) hřiby, jejichž charakteristickým znakem jsou velké plodnice a na řezu barevně neměnná, bílá dužnina.

Hřib dubový (Boletus reticulatus) má obvykle světlejší klobouk a výraznější síťku na třeni.

Hřib borový (Boletus pinophilus) má na pokožce klobouku červenohnědé odstíny.

Kuchyňské využití

Stejně jako ostatní bílé hřiby je hřib bronzový jedlý, chutný a kuchyňsky všestranně využitelný.

Boletus aereus Boletus aereus Boletus aereus Boletus aereus
Boletus aereus      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich, Petr Souček

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Šutara J., Mikšík M., Janda V. (2009): Hřibovité houby. Academia, Praha
Borovička J. (2007): Znáte pravé hřiby?
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0066-2022-0167 (13.09.2022, Středočeský kraj)
  0087-2022-0096 (14.07.2022, Středočeský kraj)
  0087-2022-0102 (08.07.2022, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.2.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hygrocybe splendidissima
voskovka nádherná

Hygrocybe punicea
voskovka granátová

Mollisia cinerea
terčenka popelavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .