ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Imleria badia

Imleria badia (Fr.) Vizzini 2014

hřib hnědý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae
Imleria

Synonyma

Boletus badius (Fr.) Fr. 1832
Boletus castaneus badius Fr. 1818
Ixocomus badius (Fr.) Quél. 1888
Suillus badius (Fr.) Kuntze 1898
Xerocomus badius (Fr.) E.-J. Gilbert 1931

Popis

Klobouk je 40–150 (200) mm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, plstnatý, za vlhka slizký a lesklý, kaštanově hnědý.

Rourky jsou světle žluté až zelenožluté nebo olivově zelenožluté, až 20 mm vysoké. Póry světle žluté až zelenožluté, v dospělosti poměrně široké a nepravidelné, po otlačení zelenomodrají.

Třeň je v mládí většinou soudkovitý, později válcovitý, 40–120 x 10–40 mm, hnědý, světlejší než klobouk, na povrchu hnědě vláknitý nebo vločkatý.

Dužnina je světle žlutá, na řezu modrající. Nejprve tuhá, později v klobouku měkká a ve třeni mírně dřevnatí. Vůně a chuť jsou mírné, příjemně houbové.

Výtrusný prach je olivově hnědý.

Výtrusy jsou úzce vřetenovité, 12–16 x 4–5,5 µm, hladké.

Imleria badia      

Výskyt

Roste velmi hojně, většinou ve skupinách v jehličnatých i listnatých lesích, především pod smrky, v listnatých lesích pod duby, od počátku června do listopadu, často až do počátku zimy, mráz ale nesnese.

Možná záměna

Hřib žlučník (Tylopilus felleus) má rourky bílé nebo narůžovělé a chutná výrazně hořce. Nejedlý.

Záměna je možná i s hřibem sametovým (Xerocomellus pruinatus), hřibem modračkou (Cyanoboletus pulverulentus) a některými dalšími i vzácnějšími druhy hřibů, které jsou ale jedlé.

Kuchyňské využití

Jedna z nejhojnějších a kulinářsky nejoblíbenějších jedlých hřibovitých hub. Výborný prakticky v jakékoli úpravě.

Imleria badia Imleria badia Imleria badia Imleria badia
Imleria badia      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0087-2022-0170 (17.09.2022, Středočeský kraj)
  0066-2020-0130 (05.09.2020, Plzeňský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.2.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hygrocybe splendidissima
voskovka nádherná

Hygrocybe punicea
voskovka granátová

Mollisia cinerea
terčenka popelavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .