ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Imleria badia

Imleria badia (Fr.) Vizzini 2014

hřib hnědý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae
Imleria

Synonyma

Boletus badius (Fr.) Fr. 1832
Boletus castaneus badius Fr. 1818
Ixocomus badius (Fr.) Quél. 1888
Suillus badius (Fr.) Kuntze 1898
Xerocomus badius (Fr.) E.-J. Gilbert 1931

Popis

Klobouk 40 až 150 (200) mm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, plstnatý, za vlhka slizký a lesklý, kaštanově hnědý.

Rourky světle žluté až zelenožluté nebo olivově zelenožluté, až 20 mm vysoké. Póry světle žluté až zelenožluté, v dospělosti poměrně široké a nepravidelné, po otlačení zelenomodrají.

Třeň 40 až 120 mm dlouhý, až 40 mm tlustý, v mládí většinou soudkovitý, později válcovitý, hnědý, světlejší než klobouk, na povrchu hnědě vláknitý nebo vločkatý.

Dužnina světle žlutá, na řezu modrajjící. Nejprve tuhá, později v klobouku měkká a ve třeni mírně dřevnatí. Vůně a chuť mírná a houbová.

Výtrusný prach olivově hnědý.

Roste velmi hojně, většinou ve skupinách v jehličnatých i listnatých lesích, především pod smrky, v listnatých lesích pod duby, od počátku června do listopadu, často až do počátku zimy, mráz ale nesnese.

Možná záměna

Hřib žlučník (Tylopilus felleus) má rourky bílé nebo narůžovělé a chutná výrazně hořce. Nejedlý.

Záměna je možná i s hřibem sametovým (Xerocomellus pruinatus), hřibem modračkou (Cyanoboletus pulverulentus) a některými dalšími i vzácnějšími druhy hřibů, které jsou ale jedlé.

Kuchyňské využití

Jedna z nejhojnějších a kulinářsky nejoblíbenějších jedlých hřibovitých hub. Výborný prakticky v jakékoli úpravě.

Imleria badia Imleria badia Imleria badia Imleria badia
Imleria badia      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin
 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2020

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2019

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .