Chalciporus piperatus Bull. Bataille 1908
hřib peprný
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Boletales Boletaceae Chalciporus |
Popis
Klobouk 20–80 mm okrově hnědý, hnědorezavý, načervenale hnědý. Za vlhka jemně slizký.
Rourky jemně sbíhají na třeň. Póry mají hnědočervenou, hnědorezavou nebo hnědoskořicovou barvu.
Třeň 20–70 x 4–12 mm válcovitý,barvy stejné jako klobouk a směrem k bázi žloutnoucí.
Dužina žlutá nebo špinavě bílá, bez výrazné vůně, ovšem palčivé chuti.
Častý druh rostoucí hlavně v jehličnatých lesích pod smrky (Picea), méně často také pod listnáči většinou ve všech výškových stupních.
Možná záměna
Hřib maličký (Chalciporus hypochryseus), který je uveden v Červeném seznamu hub (makromycetů) ČR jako druh o němž nejsou zatím dostatečné údaje a jeho póry jsou žluté.
Kuchyňské využití
Používá se sušený a namletý jako koření palčivé chuti.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Autorství textů: Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš
Literatura
![]() |
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku |
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání |
![]() |
Šutara J., Mikšík M., Janda V. (2009): Hřibovité houby. Academia, Praha |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |
![]() |
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin |