Gomphidius roseus (Fr.) Fr. 1838
slizák růžový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Boletales Gomphidiaceae Gomphidius |
Popis
Klobouk 20 až 60 mm široký, v mládí polokulovitý s podvinutým okrajem, později sklenutý až plochý nebo mírně vmáčklý, růžový, za vlhka slizký, za sucha lesklý, pokožku lze sloupnout.
Lupeny řídké, na třeň sbíhavé, bělavé, později šedé až téměř černé, v mládí překryty blanitým závojem.
Třeň 40 až 60 mm dlouhý, kolem 10 mm tlustý, bílý, válcovitý, na bázi ztenčený a nahnědlý, s pomíjivým sliznatým prstenem.
Dužnina bělavá, na bázi třeně nahnědlá, na řezu neměnná nebo slabě růžovějící. Chuť i vůně nevýrazné.
Výtrusný prach olivově černý.
Roste vzácně v jehličnatých lesích pod borovicemi. Červenec až říjen.
Možná záměna
Snad jen s některými masově růžovými šťavnatkami, jako je šťavnatka načervenalá (Hygrophorus erubescens) nebo šťavnatka holubinková (Hygrophorus russula).
Kuchyňské využití
Krásná jedlá houba, kterou je ale třeba spíše chránit. Na Slovensku je chráněn zákonem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš
Literatura
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |
![]() |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání |