Lactarius acris (Bolton) Gray 1821
ryzec ostrý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus acris Bolton 1788
Lactifluus acris (Bolton) Kuntze 1891
Lactifluus acris (Bolton) Roussel 1806
Stručný popis
Klobouk je široký 30–80 mm, nejprve sklenutý, brzy plochý a uprostřed mírně prohloubený, méně často s nízký středovým hrbolkem, na okraji jemně vroubkovaný. Pokožka klobouku je v mládí lepkavá, v dospělosti za sucha matná a zvrásněná, krémová, světle okrová až šedohnědá, někdy s olivovými odstíny, často s nepravidelnými světlejšími skvrnami.
Lupeny jsou středně husté, krémové až žlutookrové, po poranění růžovějící, u třeně připojené nebo krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý až mírně kyjovitý, 20–70 x 10–25 mm, bělavý, krémový až světle okrový, v dospělosti dutý.
Dužnina je bělavá, při poranění a na řezu se rychle zbarvuje do růžova až hnědooranžova. Vůně je spíše nepříjemná, chemická. Chuť je zprvu mírná, později mírně štiplavá. Mléko je bílé, na vzduchu se i bez styku s dužninou rychle zbarvuje růžovočerveně, po chvíli ochutnávání je silně palčivé.
Výtrusný prach je světle okrový.
Výtrusy jsou kulovité až široce oválné, 7–9 x 6,5–8 µm, s hřebenitou ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.
Výskyt
Roste od července do října, vzácně, na vápnitých půdách pod buky a habry.
Možná záměna
Hojnější ryzec světlý (Lactarius azonites) rostoucí na podobných stanovištích má bílé mléko, které se zbarvuje do růžova pouze při styku s dužninou, bez styku s dužninou je neměnné.
Ryzec křídlatovýtrusý (Lactarius pterosporus), vytváří o něco větší plodnice, mléko zůstává bělavé a má výtrusy s velmi výraznou hřebenitou (křídlatou) ornamentikou.
Ryzec řídkolupenný (Lactarius ruginosus) má nápadně řidší lupeny.
Ryzec sazový (Lactarius fuliginosus) má o něco tmavší klobouk a hlavně třeň a roste spíše v jehličnatých lesích s břízou nebo olší.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
![]() |
![]() |
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš
Literatura
![]() |
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku |
![]() |
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha |
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha |
![]() |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |