ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius badiosanguineus

Lactarius badiosanguineus Kühner & Romagn. 1954

ryzec červenohnědý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Popis

Klobouk je široký 30–80 mm, nejprve slenutý, později prohloubený, někdy s malým trvalým hrbolem a dlouho podehnutým, v dospělosti zvlněným okrajem. Pokožka je hladká, mastná až suchá, lesklá, zprvu tmavě cihlově nebo načervenale hnědá až vínově hnědá, zbarvena víceméně stejnoměrně, bez výrazněji tmavšího středu nebo světlejších okrajů.

Lupeny jsou středně husté, s hojnými lupénky, okrové, narůžovělé nebo okrově oranžové, později až skořicové, u třeně široce připojené až mírně sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 30–90 x 5–15 mm, směrem k bázi někdy mírně rozšířený, suchý a hladký, žlutooranžový až vínově šedý, v dospělosti dutý.

Dužnina je krémová až okrová, ve třeni tmavší. Vůně je slabě ovocná nebo jako ryzec dubový (Lactarius quietus). Chuť je mírná, po chvíli někdy trochu hořká. Mléko je bílé, víceméně neměnné, chuť mírná a nahořklá nebo palčivá.

Výtrusný prach je krémový.

Výtrusy jsou široce elipsoidní, 7–9 x 5,5–7 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.

Lactarius badiosanguineus      

Výskyt

Roste od června do října, vzácně ve vyšších polohách ve vlhkých jehličnatých lesích pod smrkem a jedlí, někdy i v porostech rašeliníku.

Možná záměna

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) rostoucí hojně ve smrčinách má matnou pokožku klobouku a ihned silně palčivou chuť.

Ryzec rašeliníkový (Lactarius sphagneti) vytváří drobnější plodnice s tmavším středem, světlejším okrajem klobouku a více prosíťovanými výtrusy.

Ryzec játrový (Lactarius hepaticus) je vázaný na borovice (upřednostňuje sušší lokality) a má žloutnoucí mléko.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Lactarius badiosanguineus Lactarius badiosanguineus Lactarius badiosanguineus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich

Poznámky k systematice

Podle Hagara (2014) je jeho české jméno ryzec hnědočervený.

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0071-2020-0299 (30.09.2020, Jihočeský kraj)
  0071-2018-0052 (08.09.2018, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Montagnea arenaria
květka písečná

Melanoleuca strictipes
tmavobělka světle medová

Mycena acicula
helmovka jehličková

Hypoxylon fuscum
dřevomor hnědý

Kretzschmaria deusta
spálenka skořepatá

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .