ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius deterrimus

Lactarius deterrimus Gröger 1968

ryzec smrkový

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Lactarius deliciosus var. deterrimus (Gröger) Hesler & A.H. Sm. 1979

Popis

Klobouk je široký 30–100 mm, v mládí sklenutý, brzy ploše sklenutý a uprostřed prohloubený, v dospělosti až nálevkovitý, oranžový nebo červenooranžový, téměř vždy se zelenými skvrnami, nanejvýš nevýrazně pásovaný. Pokožka klobouku je za suchého počasí matná a lysá, za vlhka lepkavá. Okraj klobouku je dlouho podehnutý až podvinutý, v dospělosti ostrý a někdy zvlněný.

Lupeny jsou středně husté, vysoké 4–7 mm, oranžové, při poranění zelenající, na třeň široce připojené až krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 30–70 x 10–20 mm, zbarvený podobně jako klobouk, jen bezprostředně pod lupeny světlejší, suchý, nanejvýš velmi nevýrazně ďubkovaný, brzy dutý.

Dužnina je zprvu bělavá, jen nad lupeny a bezprostředně pod pokožkou klobouku a třeně oranžová, později oranžovějící, při poranění zelenající, dosti křehká. Voní po čerstvé mrkvi. Mléko je červenooranžové, při zasychání až (vínově) načervenalé. Chuť dužniny i mléka je mírná až lehce svíravá, příjemně kořeněná.

Výtrusný prach je okrový, jeho barva přibližně odpovídá hodnotě 4a–4b podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).

Výtrusy jsou široce eliptické, 7–11 x 6–8,5 µm, s velmi neúplnou síťkou tvořenou tenkými spojkami.

Lactarius deterrimus      

Výskyt

Roste od července do října v jehličnatých lesích v symbióze (mykorhiza) se smrky. V oblibě má především vlhčí stanoviště, travnatější plochy nebo mech, ve větším množství se vyskytuje především v blízkosti lesních potůčků pěšin a cest. Místy je velmi hojný.

Možná záměna

Dosti podobný je ryzec pravý (Lactarius deliciosus), který mívá o něco masitější plodnice, výrazněji kruhatou pokožku klobouku, ďubkovaný třeň a roste spíše pod borovicemi.

Záměna je možná i za další druhy ryzců s oranžovým nebo červeným mlékem.

Ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor), rostoucí pod borovicemi, má klobouk s šedohnědými až šedomodrými odstíny.

Také ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) a ryzec polokrvomléčný (Lactarius semisanguifluus) rostou pod borovicemi, mají výrazněji kruhatou pokožku klobouku a jejich mléko se zbarvuje ihned nebo po několika minutách vínově červeně. Klobouk ryzce polokrvomléčného je obvykle nápadně ostře zelený.

Ryzec lososový (Lactarius salmonicolor) roste pod jedlemi a chybí u něj zelené zbarvení klobouku.

Kuchyňské využití

Ryzec smrkový je jedlý a velmi chutný. Stačí jej posolit a opéci na pánvi s trochou sádla nebo oleje. Vyhlášenou lahůdkou pak je ryzec smrkový naložený ve sladkokyselém nálevu. Pro křehkost dužniny však dosti špatně snáší nešetrnou manipulaci, neměli bychom plodnice ukládat ve více vrstvách v hlubokém košíku a naprosto nevhodné je pěchovat jej v plátěných či dokonce plastových taškách.

Lactarius deterrimus Lactarius deterrimus    

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Lubomír Opat

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0087-2022-0174 (17.09.2022, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky jaro 2023

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 7.3.2023.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Výjimkou jsou úterý 14.3. (jarní prázdniny) a 16.5. (členská schůze).

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Scutellinia crinita
kosmatka jelení

Scutellinia crinita
kosmatka jelení

Gymnopus ocior
penízovka hnědá

Mycena speirea
helmovka tenkonohá

Pachyella babingtonii
bochníček potoční

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .