ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius repraesentaneus

Lactarius repraesentaneus Britzelm. 1885

ryzec honosný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Lactarius scrobiculatus var. repraesentaneus (Britzelm.) Killerm. 1933

Stručný popis

Klobouk 30–160 mm, nejprve vyklenutý, s mírně vmáčklým středem, někdy s drobnou bradavkou, s dlouho podvinutým okrajem, později rozprostřený. Pokožka ve středu hladká, směrem k okraji přisedle šupinatá až chlupatá, zvláště v mládí, lepkavá až slizká, chlupy na okraji suché, směrem k okraji většinou nevýrazně pásovaná, bělavá až chromově žlutá nebo žlutooranžová, u starších plodnic někdy s fialovými skvrnami. Lupeny široce připojené až sbíhavé, u třeně často větvené, krémové, při poranění fialovějící. Třeň 40–120 x 10–30 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, lepkavý, za sucha lesklý, krémový, chromově žlutý až žlutohnědý, směrem k bázi ďubkovaný, v dospělosti dutý. Dužnina bělavá, na řezu se pomalu zbarvuje do šedofialova, chuť mírná, postupně nahořklá, vůně aromatická, hyacintová. Mléko bílé, při zasychání fialovějící, chuť mírná, hyacintová, později nahořklá. Výtrusný prach světle krémový. Roste vzácně ve vlhkých lesích pod smrky, vrbami a břízami ve středních a vyšších polohách na kyselých půdách. Červenec až říjen.

Možná záměna

Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus) je mnohem hojnější a má žloutnoucí mléko.

Ryzec žlutavý (Lactarius flavidus) a ryzec lemovaný (Lactarius aspideus) mají také fialovějící mléko, ale hladký okraj klobouku.

Lactarius repraesentaneus      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Poznámky k systematice

Česky také – například podle Antonín (2006) – ryzec statný.

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0188-2020-0002 (28.06.2020, Jihočeský kraj)
  0071-2019-0519 (09.09.2019, Plzeňský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Montagnea arenaria
květka písečná

Melanoleuca strictipes
tmavobělka světle medová

Mycena acicula
helmovka jehličková

Hypoxylon fuscum
dřevomor hnědý

Kretzschmaria deusta
spálenka skořepatá

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .