ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius scrobiculatus

Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838

ryzec ďubkovaný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Agaricus intermedius Fr. 1815
Agaricus scrobiculatus Scop. 1772
Lactifluus scrobiculatus (Scop.) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 60–200 mm, zprvu sklenutý a mělce vmáčklý, dlouho s podvinutým okrajem, později rozprostřený, výrazně prohloubený. Pokožka je ve středu hladká nebo později šupinkatá, postupně od středu ochmýřená a na okraji chlupatá, zvláště u mladých plodnic, lepkavá, za vlhka velmi slizká, chromově žlutá, krémová, žlutohnědá, často s výrazným medovým pásováním.

Lupeny jsou husté, s hojnými lupénky, někdy větvené, bělavé, chromové až krémové, u třeně připojené až krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 25–80 x 15–40 mm, bělavý, chromově žlutý nebo krémový, výrazně ďubkovaný, v dospělosti dutý.

Dužnina je pevná, bělavá, na řezu se pod pokožkou třeně i klobouku zbarvuje citrónově žlutě. Chuť je nepříjemná, olejově nahořklá a palčivá. Vůně je nakysle ovocná. Mléko je bílé, po chvíli sírově žluté, spíše hojné, chuť po chvíli nahořklá a středně palčivá.

Výtrusný prach je světle krémový.

Výtrusy jsou široce elipsoidní, 7–10 x 6–7,5 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející velmi neúplnou síťku.

Lactarius scrobiculatus      

Výskyt

Roste od července do října, v jehličnatých lesích pod smrky. Upřednostňuje vápnité půdy.

Možná záměna

Ryzec citrónový (Lactarius citriolens) nemá ďubkovaný třeň.

Ryzec jedlový (Lactarius intermedius) nemá kruhatý klobouk a roste pod jedlemi.

Ryzec statný (Lactarius repraesentaneus) má na vzduchu fialovějící mléko.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Lactarius scrobiculatus Lactarius scrobiculatus Lactarius scrobiculatus Lactarius scrobiculatus

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich, Tomáš Chaluš

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0066-2020-0163 (03.10.2020, Ústecký kraj)
  0071-2020-0302 (30.09.2020, Jihočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Montagnea arenaria
květka písečná

Melanoleuca strictipes
tmavobělka světle medová

Mycena acicula
helmovka jehličková

Hypoxylon fuscum
dřevomor hnědý

Kretzschmaria deusta
spálenka skořepatá

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .