ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Russula viscida

Russula viscida Kudrna 1919

holubinka lepkavá

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Russula

Popis

Střední až velká holubinka.

Klobouk je široký 80–120 (150) mm, tlustě masitý, v mládí polokulovitý, dlouho vyklenutý, nakonec ploše rozprostřený a ve středu mělce prohloubený, barevně velmi proměnlivý, vínově červený, hnědofialový, hnědý, ve středu někdy téměř černý nebo naopak světle okrově skvrnitý, ojediněle z větší části či zcela bledě okrový, žlutookrový nebo zelenožlutý. Okraj je zprvu podehnutý, hladký, v dospělosti vzácně krátce a nevýrazně rýhovaný, často zvlněný nebo laločnatý. Pokožka klobouku je za sucha spíše lesklá, hladká nebo jemně zdrsnělá, za vlhka slizká, lepkavá až rosolovitá, lze ji sloupnout jen při okraji, nejvýše do 1/3 poloměru klobouku.

Lupeny jsou spíše husté, později trochu prořídlé, 4–10 mm vysoké, ke třeni úzce připojené, obvykle s několika lupénky, některé větvené, žilkami propojené, nejprve bělavé, nakonec smetanové a na ostří okrovějící, v mládí někdy ronící kapky tekutiny.

Třeň je kyjovitý, zřídka válcovitý, 40–80 x 20–35 mm, obvykle pod kloboukem mírně rozšířený, dlouho pevný a plný, později pod tvrdou kůrou houbovitě vycpaný, spíše hladký, nejprve bělavý, brzy žloutnoucí nebo okrovějící, od báze hnědnoucí.

Dužnina je dlouho tuhá, nakonec houbovitá, bílá, pod pokožkou klobouku někdy načervenalá, stářím hnědnoucí nebo rezavějící. Vůně je nevýrazná, u dospělých plodnic udávána jako slabě ředkvová nebo medově ovocná, chuť je mírně palčivá, zejména v lupenech. Báze třeně působením KOH rychle zrezne nebo zčervená.

Výtrusný prach je smetanový (2a–2b).

Výtrusy jsou široce eliptické až téměř kulaté, 7,5–11 x 6–9,5 µm, s nízkou ornamentikou vytvářející téměř úplnou síťku.

Russula viscida Russula viscida    

Výskyt

Roste nehojně až vzácně v jehličnatých a smíšených lesích, obvykle pod staršími vzrostlými smrky nebo jedlemi, upřednostňuje jílovité půdy od středních poloh výše. Srpen až září.

Možná záměna

Hojná holubinka černonachová (Russula atropurpurea) je křehčí, má nanejvýš bělavý výtrusný prach a obvykle bílý nebo jen nevýrazně žloutnoucí třeň.

Holubinka medovonná (Russula melliolens) při zasychání nápadně voní po medu, má velké, téměř kulaté výtrusy a zcela mírnou chuť dužniny.

Často fialově zbarvenou holubinkou vytvářející velké a v mládí tuhé plodnice rostoucí v jehličnatých lesích je holubinka celokrajná (Russula integra), která má však žlutý výtrusný prach, zcela odlišnou ornamentiku výtrusů a mírnou chuť dužniny.

Žluté nebo okrové formy holubinky lepkavé lze zaměnit s příbuznou a velmi hojnou holubinkou hlínožlutou (Russula ochroleuca), která obvykle tvoří menší plodnice a má nejvýše bělavý výtrusný prach.

Žluté, okrové nebo hnědé formy holubinky lepkavé se za vlhkého počasí mohou díky rosolovité pokožce klobouku podobat některým velkým holubinkám ze sekce Ingratae, které odlišuje vůně, chuť, případně ornamentika výtrusů.

Kuchyňské využití

Někdy je uváděna jako jedlá houba nižší kvality, podobně jako holubinka hlínožlutá (Russula ochroleuca), dle našeho názoru však spíše nejedlá. Pro vzácnost ji ke kuchyňskému využití nelze doporučit.

Russula viscida Russula viscida Russula viscida Russula viscida
Russula viscida Russula viscida    

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Sarnari M. (2005): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 2, AMB, Trento
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia
Svrček M., Erhart J., Erhartová M. (1984): Holubinky. Academia, Praha
Melzer V. (1945): Atlas Holubinek

Znaky v klíčích

Klíč k určování holubinek

Nálezy

  0066-2020-0139 (11.09.2020, Zlínský kraj)
  0066-2016-0091 (20.08.2016, Zlínský kraj)
  0066-2014-0130 (13.09.2014, Zlínský kraj)
  0066-2014-0131 (13.09.2014, Zlínský kraj)
  0066-2014-0139 (13.09.2014, Zlínský kraj)
  0066-2014-0068 (06.08.2014, Zlínský kraj)
  0066-2014-0069 (06.08.2014, Zlínský kraj)
  0066-2014-0063 (05.08.2014, Zlínský kraj)
  0066-2012-0122 (29.09.2012, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.5.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Suillus grevillei
klouzek sličný

Mitrula paludosa
čapulka bahenní

Cudoniella tenuispora
vodnička terčovitá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .