Russula lilacea Quél. 1877
holubinka liláková
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Russula |
Stručný popis
Spíše drobná holubinka.
Klobouk je široký 20–70 mm, v mládí sklenutý, brzy ploše rozprostřený a mělce prohloubený, vínově nebo lilákově červený, růžovofialový, olivově či okrově vybledající. Okraj klobouku je až v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný, jemně zrnitý. Pokožku lze sloupnout více jak do poloviny poloměru.
Lupeny jsou dlouho bílé, v dospělosti světle krémové, vzájemně žilkami propojené (anastomozované), v dospělosti prořídlé.
Třeň je válcovitý nebo mírně kyjovitý, 20–60 x 8–15 mm, v mládí pevný a plný, brzy houbovitě vycpaný až dutý, bílý, někdy narůžovělý.
Dužnina je brzy křehká, bílá, s mírným sklonem k šedivění. Vůně je nevýrazná, chuť je zcela mírná.
Makrochemické reakce: guajak – pomalu a nevýrazně modrá, téměř negativní.
Výtrusný prach je bílý až bělavý (1a–1b), dle Kränzlin (2005) RGB = (255/255/230).
Výtrusy jsou široce oválné, 6–8,5 x 5–7 µm, se středně vysokou až vysokou ornamentikou s izolovanými nebo jen vzácně pospojovanými bradavkami.
Výskyt
Roste od července do října, nehojně v listnatých lesích (dub, habr, buk, líska). Upřednostňuje vlhčí stinné lokality.
Možná záměna
Velmi podobná může být holubinka vrhavkovitá (Russula emeticicolor), taktéž s jemně zrnitým kloboukem, mírnou chutí dužniny a podobnou mikroskopií, spíše však s červeným nebo růžovým kloboukem. Holubinka vrhavkovitá byla původně popsána jako varieta holubinky lilákové (Russula lilacea var. emeticicolor).
Holubinka azurová (Russula azurea) má vždy bílý třeň, roste v jehličnatých lesích a má více prosíťovanou ornamentiku výtrusů.
Holubinka lesklá (Russula nitida) a holubinka Turkové (Russula turci), obě s obdobnou stavbou plodnic, barvou klobouku a mírnou chutí dužniny, mají tmavší výtrusný prach.
Další vzhledově podobné druhy s bílým nebo bělavým výtrusným prachem, např. holubinka křehká (Russula fragilis) nebo holubinka tmavočervená (Russula atrorubens), jsou palčivé.
Kuchyňské využití
Je jedlá, pro vzácnost a křehkou konzistenci však kulinářsky bezvýznamná.
Poznámky k systematice
Podle Sarnari (2005) patří do sekce Lilaceinae, subsekce Lilaceinae.
Literatura
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Eekelen P. (2014): Over een nieuwe Russula-variëteit voor Nederland, Russula lilacea var. carnicolor. |
![]() |
Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain |
![]() |
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Sarnari M. (2005): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 2, AMB, Trento |
![]() |
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia |
![]() |
Melzer V. (1945): Atlas Holubinek |