ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Russula sardonia

Russula sardonia Fries 1838

holubinka jízlivá

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Russula

Synonyma

Russula chrysodacryon Singer 1923
Russula drimeia Cooke 1881
Russula emeticiformis Murrill 1938

Popis

Holubinka střední velikosti.

Klobouk je široký 50–100 mm, masitý, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, nakonec ploše rozprostřený nebo ve středu mělce prohloubený, někdy s nízkým hrbolkem, fialový, purpurový, hnědočervený, ale i růžový, ve středu někdy tmavší, téměř černý. Jsou popsány variety s kloboukem bělavě nažloutlým (var. cremea), žlutohnědým (var. mellina) nebo olivově zeleným (var. viridis). Okraj je nerýhovaný, u stárnoucích plodnic nejvýše krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka je za sucha matná, za vlhka lepkavá, lze ji sloupnout jen při okraji, nejvýše do 1/3 poloměru.

Lupeny jsou husté, tenké, poměrně nízké (4–6 mm), spíše křehké, ke třeni připojené až krátce sbíhavé, některé větvené, jemně žilkami propojené, v mládí obvykle nápadně sírově žluté, později nažloutle krémové, za vlhka často ronící kapky tekutiny, při zasychání žloutnoucí.

Třeň je válcovitý až mírně kyjovitý, 30–90 x 15–25 mm, v mládí pevný a plný, později houbovitě vycpaný až komůrkovitý, ojíněný, hladký až jemně podélně vrásčitý, zřídka celý bělavý, většinou nachově fialový, narůžovělý, někdy i nazelenalý, od báze žloutnoucí.

Dužnina je nejprve tuhá, později houbovitá, bílá nebo bělavá, někdy nažloutlá, pod pokožkou klobouku narůžovělá, při poraněním a stářím žloutnoucí. Vůně je nakysle ovocná, chuť je ihned ostře palčivá.

Výtrusný prach je smetanový (2c–2d).

Výtrusy jsou eliptické, 7–9,5 x 6–8 µm, s nízkou až střední ornamentikou s bradavkami zčásti propojenými krátkými či delšími spojkami vytvářejícími dosti neúplnou síťku.

Russula sardonia Russula sardonia    

Výskyt

Roste poměrně hojně, obvykle ve skupinách ve vlhkých jehličnatých a smíšených lesích pod borovicemi, upřednostňuje kyselé půdy. Srpen až listopad.

Možná záměna

V jehličnatých lesích pod smrky roste podobná holubinka Quéletova (Russula queletii), vzácnější holubinky angreštová (Russula torulosa) nebo tmavopurpurová (Russula fuscorubroides) mohou růst i pod borovicemi, všechny tři však mají lupeny bez zářivě žlutých odstínů a na klobouku chybí středový hrbolek. Holubinka Quéletova a holubinka tmavopurpurová mají navíc nesíťované výtrusy.

Nehojná, středně palčivá holubinka dutonohá (Russula cavipes), s křehčí konzistencí a obvykle méně barevným (často bílým) třeněm, roste v podmáčených jehličnatých a smíšených lesích pod smrky a jedlemi, obvykle na zásaditých půdách.

Pod borovicemi nacházíme také ostře palčivou holubinku brunátnou (Russula badia) s tmavším výtrusným prachem, s bílým nebo jen zčásti narůžovělým třeněm a často dobře postřehnutelnou charakteristickou pryskyřičnou vůní. Palčivost se projevuje až po několika sekundách.

K nepalčivým holubinkám, které jsou podobně zbarveny a mohou růst s holubinkou jízlivou na téže lokalitě, patří doporučená jedlá holubinka celokrajná (Russula integra) a kulinářsky spíše přehlížená holubinka hořká (Russula caerulea), která mívá i nápadný středový hrbolek na klobouku a při zběžném pohledu je od holubinky jízlivé často obtížně rozlišitelná.

Kuchyňské využití

Nejedlá, pro palčivost nepoživatelná.

Russula sardonia Russula sardonia Russula sardonia Russula sardonia
Russula sardonia Russula sardonia    

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Socha R., Baier J., Hálek V. (2007): Sbíráme holubinky. Aventinum, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Sarnari M. (1998): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 1, AMB, Trento
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia
Svrček M., Erhart J., Erhartová M. (1984): Holubinky. Academia, Praha
Melzer V. (1945): Atlas Holubinek

Znaky v klíčích

Klíč k určování holubinek

Nálezy

  0066-2020-0203 (18.10.2020, Středočeský kraj)
  0066-2013-0184 (13.10.2013, Středočeský kraj)
  0066-2012-0155 (03.11.2012, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky v Praze - změna místnosti

Od úterý 26.3.2024 včetně se přednášky v SŠO Belgická budou konat v učebně č. 12 (druhé patro vpravo od schodů).

Přednášky jaro 2024

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 5.3.2024.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 9.4. a 25.6.2024

Na HS Prahy:
ve středu 24.4. a 15.2.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Hygrocybe splendidissima
voskovka nádherná

Hygrocybe punicea
voskovka granátová

Mollisia cinerea
terčenka popelavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .