ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Dotazy a odpovědi z poradny ČMS

Přehled článků

Seznam všech článků této sekce

Strana 2 / 3, články 11 - 20 / 29

 <   1   2   3   > 

článek  Co s hnojníky na zahradě?

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.8.2012

hnojník obecný – Coprinus comatus - foto: Alena Gembalová

hnojník obecný – Coprinus comatus
foto: Alena Gembalová

Z dotazu:

...(čtvrtek 9. 8.) posílám obrázek, jestli se můžete prosím podívat, co to je za houby. Vyrostly na zahradě u lesa v Košířích - kolem jsou koloděje, špičky, pýchavky, žampiony, holubinky. Tyhle houby vyrostly těsně u domu, vypadají na povrchu jako bedla, voní jako bedla, ale ten tvar?

Lupeny růžové, na koncích až černé a hodně mokré. Včera jsme tu skupinu hub našli a roste pořád do výšky, klobouky se nerozvíjejí. Největší z nich má v tomhle zavřeném stavu kolem 17 cm (tedy budoucí poloměr klobouku). Nikdy jsem nic takového neviděla. Až to povyroste, mohu donést...

Z odpovědi:

...na zahradě Vám roste hnojník obecný – Coprinus comatus. Patří mezi dobré jedlé houby. Má to však jeden háček, mj. i proto nebudete moci tuto houbu donést do naší houbařské poradny, až povyroste. Hnojník obecný je chutný a v kuchyni dobře upotřebitelný, ovšem pouze pokud jsou jeho plodnice zcela mladé, čerstvě vyrostlé a bílé. V dospělosti houba v lupenech pod kloboukem nejprve zrůžoví, pak zfialoví a posléze zčerná. Vlivem vlastnosti hnojníků způsobující jejich samorozklad, se celá houba postupně roztéká na černou hmotu.

Pokud jde o kuchyňské zpracování hnojníku obecného. Mladé houby opláchněte, pokrájejte na kolečka, dejte dusit a připravte s vejcem jako mozeček, případně na paprice se smetanou, případně jako perkelt apod. Způsobů kuchyňské úpravy téhle málo známé houby je podle aktuálních nápadů mnohem víc. Okřídlené obavy z nepříjemných otrav a zažívacích potíží po požití hnojníku v kombinaci s alkoholem se v tomto případě nemusíte obávat. To platí v případě konzumace hnojníku inkoustového – Coprinus atramentarius (a zástupců z jeho okruhu), což aktuálně není Váš případ...

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  K nálezu pýchavky obrovské...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea - foto: Michal Bernátek

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea
foto: Michal Bernátek

Z dotazu:

... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...

Red. pozn.:

K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:

Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.

Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.

Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.

Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z vašich dotazů aneb stročkovec kyjovitý se vrací...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 6.8.2012

stročkovec kyjovitý - Gomphus clavatus - foto: Marie Mindlová

stročkovec kyjovitý - Gomphus clavatus
foto: Marie Mindlová

tentýž druh - demo foto: Jiří Kubík

tentýž druh
demo foto: Jiří Kubík

Z došlých dotazů:

k obr. č. 1 …před 14 dny jsem u nás v lese (Kašperskohorská vrchovina) našla houbu, o níž jsem si myslela, že by to mohl být stročkovec kyjovitý, který je prý ale velmi vzácný. Bohužel jsem sebou neměla fotoaparát. Tutéž houbu jsem našla i dnes, dokonce na dvou místech, vybavena aspoň mobilem jsem houbu vyfotila a zasílám k posouzení. Vím, že fotografie nejsou zrovna kvalitní, ale snad to bude stačit. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den...

k obr. č. 2 …obracím se na Vás s prosbou o určení vyobrazené houby, kterou moje manželka našla nedaleko obce Větřní (okr. Č. Krumlov) a která jí, jako vášnivé houbařce nedá spát. Houba vyrostla z mechového podrostu ve vzrostlém lese. V publikacích se nám nepodařilo plodnice dohledat. Naše znalosti jsou průměrné, nadšení mojí manželky převeliké. Vaše pomoc by nám udělala radost...

Informace k nálezům:

Na dotazy obou tazatelů odpověděli samostatným sdělením naši kolegové z e-poradny České mykologické společnosti. Pro ostatní návštěvníky našich stránek a zájemce o růst hub dodáváme, že v případě aktuálního nálezu zmíněného druhu stročkovec kyjovitý – Gomphus clavatus, jde o velmi potěšující informaci, spojenou se zatím opatrným, ale o to cennějším návratem tohoto, u nás kdysi hojného druhu, zpět domů na naše území. Pro archivní potřebu s radostí přivítáme další informace o výskytu této vzácné houby, kterou Červený seznam hub (makromycetů) České republiky uvádí v kategorii CR, tedy jako kriticky ohrožený druh!

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  K tržním houbám v Belgii

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 12.7.2012

prodej hub, Belgie, červen 2012 - foto: Ondřej Černý

prodej hub, Belgie, červen 2012
foto: Ondřej Černý

Z dotazu:

...v příloze zasílám foto, které jsem pořídil letos 22. 6. v Belgii. Pokud to jen trochu lze, prosím, můžete určit aspoň některé z hub? Poznal jsem jen lišky, žampiony a u hřibu nevím, o který druh jde...

Ondřej Černý

Rokycany

Odpověď:

Děkujeme za váš houbařský postřeh, zaslané foto hub i dotaz na jejich určení. Údaje, které bylo možné ze snímku rozpoznat, jsou uvedeny v přehledu na konci, pro orientaci na obrázku shora odleva, vždy smerem dolů. Prostý výčet informací by ovšem byl málo, neboť tohle téma si žádá připojit i pro ostatní zájemce ještě několik slov navíc.

Je známo, že na západ od našich hranic se s houbami v kuchyni zachází jinak, než je tomu u nás. Jinými slovy, žádnou variaci na smaženici z koše hub, kopy vajec a hroudy másla tu nečekejte. Na švýcarských, francouzských a italských tržištích je v průběhu sezóny běžně k dostání povícero druhů jedlých hub a je vždy potěšení nacházet mezi nimi ty divoce rostoucí.

Houby jsou ve zmíněných krajích považovány za vybranou pochutinu, z nich pak jsou obzvláště ceněny právě ty z volné přírody. Tomu odpovídá i jejich tržní cena. Na snímku je zastupují špičky, lišky, hřiby a císařky. Cena některých druhů se našinci nutně jeví jako astronomická. Mj. i proto se v uvedených zemích kupují volně rostoucí houby nikoli na kila, nýbrž pouze na jednotlivé kousky.

Informace k houbám na snímku: (orientačně 1 Euro/26 Kč)

Petit Paris, malé bílé žampiony (pěstované), Francie, 8 Euro/kg, 208 Kč/kg

Champignon de Couche, velké bílé žampiony (pěstované), Belgie, 5 Euro/kg, 130 Kč/kg

Pleurotus, hlívy (pěstované), Francie, 12 Euro/kg, 312 Kč/kg

SHII-TAKE, houževnatec jedlý (pěstovaný), Francie, 24 Euro/kg, 624 Kč/kg

ENOKI, penízovka sametonohá (pěstovaná), Jižní Korea, 1,90 Euro/bouquet, 50 Kč/balení

Shimeji, líhovec moučný (pěstovaný), Jižní Korea, 2,50 Euro/bouquet, 65 Kč/balení

Blonde de Paris, velké hnědé žampiony (pěstované), Francie, 8 Euro/kg, 208 Kč/kg

Oronges au Amanites des Césars, muchomůrka císařka (z přírody), Francie, 55 Euro/kg, 1430 Kč/kg

Eryngii, hlíva máčková /h. královská/ (pěstovaná), Jižní Korea, 22 Euro/kg, 572 Kč/kg

Mousserons Marasmes des Oreades, špička obecná (z přírody), Francie, 29 Euro/kg, 754 Kč/kg

Pieds Bleus, čirůvka fialová (pěstovaná), Francie, 39 Euro/kg, 1014 Kč/kg

Girolles pruineuse, liška bledá (z přírody), Francie, 39 Euro/kg, 1014 Kč/kg

Cepes Bronzés, hřib bronzový (z přírody), Pyreneje-Francie, 45 Euro/kg, 1170 Kč/kg

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů, tentokrát jinak...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.6.2012

Ústřední houbařská poradna v Praze vyřizuje agendu, spojenou s četnými dotazy zájemců k určování hub. S naprostou převahou znamenají odpovědi na zasílané dotazy pro účastníky virtuální diskuze radost z naplnění vzájemné komunikace. Bohužel, ojediněle přicházejí i dotazy v záležitostech, které by se byly raději neměly přihodit.

Z dotazu z 11. 6. 2012:

...po internetu se šíří přednáška ing. Jiřího Baiera o plísni "nedohub"

pokrývající plodnice houby "babky". Varuje před rakovinou slinivky

břišní a zažívacích cest. Na dotaz, proč tento fakt není v atlasech,

odpovídá, že mykologové fakt znají, ale neuvádějí jej, aby se populace

přece jen zmenšila. Pokud jde o žert, je přinejmenším nejapný.

Prosím, jde opravdu o člena mykologické společnosti, a co je pravdy na jeho sdělení? Děkuji za odpověď...

Z odpovědi na dotaz z 11. 6. 2012:

...asi víte, že naprostá většina houbařů „babky“ - hřiby žlutomasé běžně jí.

Ovšem speciálně BABKY JSOU EXTRÉMNĚ NÁCHYLNÉ K NAPADENÍ BÍLOU PLÍSNÍ. Při vlhkém počasí je ji vidět jako bílý povlak na rourkách hub, a to někdy již u poměrně mladých, shora krásně vypadajících plodnic! Těch, které mají rourky evidentně zbělené - napadené, se to varování týká zcela jistě. Z toho důvodu se obecně nedoporučuje „babky“ sušit. K ostatním výrokům ing. Baiera tolik, že jmenovaný je dlouholetým členem ČMS, vždy byl ochotným popularizátorem houbaření a šiřitelem osvěty, bohužel, jeho stáří se již občas podepisuje na tom, co na veřejnosti říká. Principiálně děláte správně, že se v takovém případě obracíte na odborníky...

Ze zaslané informace (17. 6. 2012):

Dobrý den,

slyšeli jste už tento rozhovor s ing. Baierem??

Pro vaši informaci ho přeposílám v podobě, jak mi byl zaslán a jak se v současnosti šíří po internetu…

Původní zpráva:

…“prosím rozešlete mezi turisty a známé, co sbírají houby.

Poslechněte si celé, zdraví vás“…

PRAVDIVÝ ROZHOVOR NA ČR 6 SE ŠPETKOU HUMORU.

Udělejte si trochu času a poslechněte si, fakt to stojí za to:

Proč to neřekli dřív, mykologové o tom vědí 40 let!!!!!!!!!!!

http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2459460&drm=

Z odpovědi na zaslanou informaci ze 17. 6. 2012:

V našem následném tel. rozhovoru potom, kdy nám došla Vaše informace, jste se zmínil, že některá konkrétní vyjádření ing. Jiřího Baiera jsou udivující a nesouhlasíte s nimi. Uvedený rozhlasový rozhovor obsahuje ze strany jmenovaného, bohužel, nikoli ojedinělé vybočení z formálního mykologického etického kodexu. Zmíněný rozhovor se prvně objevil ve virtuálním prostředí následně po jeho odvysílání a po internetu nyní koluje opakovaně. Ústředí ČMS v této souvislosti připravuje vhodnou formu stanoviska pro veřejnost i média.

Ing. Jiří Baier toho v rámci houbařské osvěty udělal v minulosti hodně, je to veřejně známá postava. Bohužel, některé jeho výroky z poslední doby jsou obecně nebezpečné, neprospívají jeho osobě, pro veřejnost jsou matoucí a mimo to poškozují dobré jméno České mykologické společnosti. Navíc takto veřejně podané informace mohou (jako jedno z možných vysvětlení) působit v odborných kruzích i u širší veřejnosti jako odraz postupné změny stavu mysli dotyčného.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů…

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 27.6.2012

jelenka obecná – Elaphomyces granulatus - foto: Bohumil Weber

jelenka obecná – Elaphomyces granulatus
foto: Bohumil Weber

pohled na řez týmž druhem na snímku od stejného autora

pohled na řez týmž druhem na snímku od stejného autora

Zatím spíše ojediněle, ale úroveň doprovodných snímků, které posíláte do naší e-poradny spolu s vašimi dotazy na určení houby, bývá někdy velmi zdařilá. Práce kolegů v poradně je pak o poznání snadnější. Tak je tomu i v tomto případě, kdy nám pěkné snímky poslal pan Bohumil Weber. Přejeme vám všem dobré světlo a ostrý obraz. Těšíme se na další vaše dotazy a pěkné snímky hub.

Z došlého dotazu:

...minulý týden v neděli jsem v lese u Nových Domků,(Rozvadov) 49°41'50.039"N, 12°33'15.567"E, vykopnul ve smrkovém lese z hloubky cca 10cm tuto houbu. Velice tvrdá. Strčil jsem ji do kapsy a po týdnu jsem si na ni vzpomněl. Omyl jsem ji pod tekoucí vodou kartáčkem a nafotil. Fotografie přikládám. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Překrojit nešla, musel jsem ji přeseknout pomocí nože a paličky. Sype se z ní černohnědý prášek. Třeba Vám nález udělá radost. Pokud budete mít zájem, houbu doručím nebo pošlu...

Z odpovědi na dotaz:

...je to podzemní houba, z daného rodu je to s největší pravděpodobností druh jelenka obecnáElaphomyces granulatus a roste takhle hluboko v zemi. Zvěř ji "vyčuchá" dle vůně, zatímco mykolog ji musí hledat jinak. Na starých plodnicích jelenky pak parazituje další houba, zvaná housenice cizopasná Cordyceps ophioglossoides. Ta však má plodnice nadzemní, takže ji nalézt lze a pod ní pak je většinou možné vyhrabat jelenku...

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 13.6.2012

límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata - foto: Pavla Güttnerová

límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata
foto: Pavla Güttnerová

Vydatněji zapršelo a vaše dotazy, docházející do e-poradny našich stránek hub se začínají utěšeně množit. U následujícího příspěvku je cenný mj. i dobře zvládnutý snímek s potřebnou informací pro snadnější určení dotazovaného druhu. Je to dobrý příklad pro všechny z vás, kteří se do naší e-poradny obracíte s dotazy o pomoc.

Z dotazu...

...pod okny našeho balkonu v Ostravě - Porubě vysadila sousedka před časem rododendron, je pod ním mulčovací kůra a občas doveze z chalupy i zeminu s chlévskou mrvou. Začátkem června se po dešti objevily pod keřem houby, které považuji za pečárky, ale všechny charakteristickéznaky mi nesedí. Můžete mi prosím poradit?

Z odpovědi...

...máte naši pochvalu, pěkně jste houby vyfotila k odeslání, je to límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata.

Od pečárek se rozezná hlavně podle těch spíše fialovo-šedých lupenů s černým výtrusným prachem, který také vypadává na její shora "vrásčitý" prsten /v dospělosti/.

Je to dobrá jedlá houba, která se ve volné přírodě příliš nevyskytuje. Před lety byla v ČR poměrně hojně pěstována, a také se běžně prodávala její sadba k domácímu pěstováním pod přístřešky a na zahradách. Tím se zpětně víc rozšířila zpět do volné přírody. Dnes ji můžete v hojnějším množství najít například kolem hromady starší vyvezené slámy po okraji pole.

(redakčně upraveno dle odpovědi ing. P. Svobody, člena e-poradny ČMS )

Obecný dodatek - upozornění:

Zdůrazňujeme, že určování hub jen podle snímků (pokud je to dle okolností vůbec proveditelné), nenahrazuje určení hub jejich předložením v houbařské poradně! Podané informace chápejte především jako nasměrování k možnosti vlastního konečného určení, a to porovnáním znaků hub na snímcích s vašimi dalšími poznatky, získanými při jejich sběru a s využitím příslušných mykologických pramenů. Žádnou, byť jen dílčí podanou informaci, nechápejte jako návod ke kuchyňskému použití dotčených hub. Pracovníci houbařské poradny České mykologické společnosti nenesou v rámci odborného poradenství odpovědnost za případný chybný výklad obsahu odpovědí ze strany tazatele, stejně jako za zneužití poskytnutých informací. Děkujeme za pochopení.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z vašich dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 18.5.2012

mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy

mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus

Z dotazu...

...v příloze zasílám foto a hlásím nález 16 cm kozáka /byl zcela

zdravý/ a tašky májovek z lokality Praha 4 - Kamýk. Velmi prosím o odpověď, co je to za tu žlutou houbu na pařezu. Lokalita tatáž. Nález je ze dne 13. 5. 2012.

Děkuji Erna Kholova, Praha 4 – Modřany

Z odpovědi...

...gratuluji k houbařskému úlovku. Rozrůstají se první hřibovité druhy, k nim patří i Váš kozák březový – Leccinum scabrum. U hojné čirůvky májovky, - Calocybe gymbosa, resp. pro její úspěšné využití v kuchyni, rozhoduje v těchto dnech především četnost a míra napadení plodnic larvami hmyzu.

Houba na druhém snímku je mladý sírovec žlutooranžový. Je rovněž jedlý a více o něm a jeden z návodů na jeho přípravu je ve zdejších aktualitách, jen o několik příspěvků zpět... AV

Dovětek s receptem...

...děkuji za odpověď obratem. Můj sírovec je již naložen v mléce a bude na smetaně a karí. Odkaz jsem prostudovala a stránky mne velmi zaujaly.

Jako poděkování uvádím recept:

Phallus impudicus – hadovka smrdutá /50 gr čerstvé nebo 5 gr sušené houby - jen ta malá vejce/ naložte nakrájené na kousíčky do 200g vodky. Nechte stát ve skle 2 týdny v lednici, nefiltrovat. Užití: 1 čajová lžička, 2x denně. Indikace: vysoký krevní tlak, prevence a léčba chřipek, viróz, herpetických

onemocnění, AIDS aj. Podle ruského zdroje. Už jsem to zkoušela, uškodit to nemůže. Tak jako tak smažím plátky z "vajec" ve francouzském těstíčku... Zdravím, Erna Kholova

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z vašich dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 14.5.2012

mladý sírovec a jeho pozorný hostitel - foto: Jaromír Slanina

mladý sírovec a jeho pozorný hostitel
foto: Jaromír Slanina

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus - foto: Jaromír Slanina

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
foto: Jaromír Slanina

příprava sírovce ve smetanovém karí - foto: A. Vít

příprava sírovce ve smetanovém karí
foto: A. Vít

Z dotazu...

... na kmeni švestky jsem našel plodnici houby,

o které se domnívám, že se jedná o "sírovec

žlutooranžový". Nafotil jsem ji a zasílám fotografie do Vaší myko poradny s prosbou o posouzení pravosti této houbičky. Děkuji Vám za laskavost.

Jaromír Slanina

Lobendava okres Děčín.

Z odpovědi...

...gratuluji k nálezu krásné mladé a šťavnaté plodnice jedlého druhu sírovec žlutooranžový, někdy též zvaného chorošovec sírový – Laetiporus sulphureus. Doporučím Vám jeden z možných postupů na jeho přípravu. Takto mladou houbu (starší je pro tuhost již nevhodná) nakrájejte na menší sousta, obdělejte na oleji s cibulkou, až trochu zčervená (jako račí masíčko), pak přidejte lžičku prolisovaného česneku, osolte, přilijte smetanu, zalechtanou se lžičkou hl. mouky a lžičkou-lžící kari (to podle osobního gusta), a vše míchejte a provařte do zahoustnutí. K tomu nejlépe dušenou rýži. Vše podle receptu "krevety a la indien". Tuhle úpravu znám z doby, kdy jsem před drahným časem pracoval v dnes již neexistující, tehdy vyhlášené Vaňhově rybí restauraci na Václavském náměstí. Před léty jsem tenhle recept s obměnou vyzkoušel ve spojení se sírovcem a dnes už mezi houbaři žije jeho podoba vlastním životem. A.V.

Z reakce na odpověď...

...děkuji za informace. Seznamuji se s dalším druhem jedlé houby. Sírovec vážil přesně 1 kg. Jedná se skutečně a mladou šťavnatou plodnici. Teď jsem naložil matesy a zítra vyzkouším recept podle vzoru "krevety a la indien". Ještě jednou děkuji a také se těším na další spolupráci v nastávající houbařské sezoně... J.S.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.4.2012

smrže před chalupou - foto: Svatopluk Janeček

smrže před chalupou
foto: Svatopluk Janeček

nadívané kačenky české - foto: Aleš Vít

nadívané kačenky české
foto: Aleš Vít

Čas smržů je tady.

Svědčí o tom dotazy v naší e-houbařské poradně.

Pro všechny z vás, zájemce o informace na zmíněné téma, čerpáme z korespondence, která k nám přišla od pana Janečka ze Šumavy.

Z dotazu:

...na zahradě u naší chalupy na Šumavě nám během tohoto týdne poprvé vyrostly takovéto houby (v příloze). Domníváme se, (dle popisu v atlase hub), že se jedná o smrže. Nikdy jsme je nesbírali, (hlavně ani nějak nenacházeli), tak bych vás chtěl požádat o radu, zda jsme houby určili správně.

Děkuji, S. Janeček

Z odpovědi:

...děkuji za Váš dotaz.

Máte pravdu jsou to smrže. S ohledem na přítomnost mulčovací kůry odhaduji, že jde o smrž pražský - Morchella pragensis.

Ten vyrůstá obvykle ve spojitosti a nějakou dobu (zpravidla hned příští jaro) po zamulčování terénu. Podle množství kůry a velikosti zamulčované plochy se někdy objevuje ve stovkách polodnic. Bohužel, takto vyrůstá pouze po dobu jednoho, dvou let. Druhý rok je jeho růstová vlna o poznání slabší.

V naší poradně není běžně dovoleno nabádat k požívání hub, určených toliko na základě zaslaného snímku. V tomto případě lze udělat čestnou výjimku. Všechny druhy smržů i jim podobná kačenka česká jsou jedlé a dobré jarní houby.

V kuchyni se používají od pradávna, mezi jinými úpravami například i nadívané.

Sbírejte pouze čerstvé plodnice. Před vlastní kuchyňskou úpravou je doporučuji krátce spařit. Za syrova jsou totiž všechny smržovité, kustřebkovité i chřapáčovité houby pro manipulaci velmi křehké.

Snímek nadívaných smržů nemám právě po ruce, vezměte proto za vděk nadívanými kačenkami.

Přeji Vám kulinářský zážitek.

Aleš Vít

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 2 / 3, články 11 - 20 / 29

 <   1   2   3   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2019

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .