ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Russula badia

Russula badia Quél. 1881

holubinka brunátná

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Russula

Popis

Střední až velká holubinka.

Klobouk je široký 50–120 mm, tlustě masitý, v mládí polokulovitý, později sklenutý, ploše rozložený až široce prohloubený, hnědý, červenohnědý, ale i krvavě červený nebo nafialovělý, ve středu někdy až černohnědý nebo naopak okrově vybledlý, často okrově, narůžověle nebo červenohnědě skvrnitý. Okraj je dlouho hladký, v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka je za sucha spíše matná, v mládí při okraji někdy ojíněná, později často radiálně vrásčitá nebo zdrsnělá, za vlhka lepkavá a lesklá, lze ji sloupnout asi do 1/2 poloměru klobouku.

Lupeny jsou spíše husté, později prořídlé, poměrně tlusté, vysoké 4–10 mm, křehké, ke třeni úzce zaobleně připojené až volné, vzácně s několika lupénky, některé větvené, jemně žilkami propojené, nejprve bílé, nakonec okrové, s ostřím při okraji klobouku někdy načervenalým.

Třeň je válcovitý nebo mírně kyjovitý, 40–90 x 15–30 mm, pod kloboukem mírně rozšířený, dlouho pevný a plný, v dospělosti pod tvrdou kůrou houbovitě vycpaný, ojíněný, jemně podélně vrásčitý, bílý nebo zčásti narůžovělý, stářím na bázi okrovějící nebo rezavějící.

Dužnina je dlouho značně tuhá, až v dospělosti ve třeni houbovitá, bílá, pod pokožkou klobouku načervenalá nebo nahnědlá, po poranění někdy pomalu žloutnoucí nebo rezavějící. Vůně je za vlhka někdy nevýrazná, za sucha nebo při zasychání plodnice znatelně pryskyřičná. Chuť je po několika sekundách ostře palčivá, palčivost dlouho přetrvává.

Makrochemické reakce: FeSO4 – oranžově růžová; fenol – hnědá; guajak – pomalu a nevýrazně modrá.

Výtrusný prach je sytě okrový až žlutý (3c–4b), dle Kränzlin (2005) RGB = (255/204/128).

Výtrusy jsou široce oválné, 7,5–11 x 6,5–8,5 µm, se středně vysokou ornamentikou, s bradavkami propojenými krátkými či delšími spojkami vytvářejícími dosti neúplnou síťku.

Russula badia Russula badia    

Výskyt

Roste od července do listopadu, poměrně hojně, v jehličnatých lesích, především pod borovicemi a smrky, upřednostňuje kyselé půdy ve středních a vyšších polohách.

Možná záměna

Holubinka brunátná (Russula badia) roste často ve společnosti podobně zbarvených a kulinářsky hodnotných jedlých druhů holubinek, s holubinkou celokrajnou (Russula integra), holubinkou révovou (Russula xerampelina), holubinkou tečkovanou (Russula vinosa) nebo s holubinkou jahodovou (Russula paludosa), od kterých ji bezpečně odlišíme podle její ostře palčivé chuti. Nechceme-li každou plodnici ochutnávat, můžeme to zkusit čichem – pryskyřičnou vůni holubinky brunátné si lze poměrně snadno zapamatovat.

Palčivým druhem holubinky rostoucím na obdobných lokalitách (pod borovicemi) je holubinka jízlivá (Russula sardonia), která má třeň obvykle výrazně fialově nachový, v mládí sírově nažloutlé lupeny a palčivost dužniny se projevuje ihned po ochutnání.

Palčivá holubinka Quéletova (Russula queletii) roste pod smrky, má křehčí dužninu, obvykle hnědofialový klobouk s olivovými odstíny a výrazně červenofialově zbarvený třeň.

Ostře palčivá holubinka vrhavka (Russula emetica) má zářivě červený klobouk, vždy bílý třeň a nanejvýš bělavé lupeny. Roste na vlhčích lokalitách, obvykle pod smrky.

Mírně palčivá holubinka černonachová (Russula atropurpurea) má třeň v mládí vždy bílý a bílý nebo bělavý výtrusný prach. Roste hojně spíše v listnatých a smíšených lesích nižších poloh pod duby a borovicemi.

Kuchyňské využití

Nejedlá, pro palčivost nepoživatelná.

Russula badia Russula badia Russula badia Russula badia
Russula badia Russula badia Russula badia  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Poznámky k systematice

Podle Sarnari (1998) patří do sekce Russula, subsekce Urentes.

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Socha R., Baier J., Hálek V. (2007): Sbíráme holubinky. Aventinum, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Sarnari M. (1998): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 1, AMB, Trento
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia
Svrček M., Erhart J., Erhartová M. (1984): Holubinky. Academia, Praha
Melzer V. (1945): Atlas Holubinek

Znaky v klíčích

Klíč k určování holubinek

Nálezy

  0066-2020-0252 (31.10.2020, Středočeský kraj)
  0066-2014-0116 (11.09.2014, Vysočina)
  0066-2014-0087 (23.08.2014, Vysočina)
  0066-2014-0077 (12.08.2014, Plzeňský kraj)
  0066-2013-0140 (14.09.2013, Středočeský kraj)
  0066-2012-0144 (20.10.2012, Středočeský kraj)
  0066-2012-0145 (20.10.2012, Středočeský kraj)
  0066-2012-0067 (11.08.2012, Vysočina)
  0066-2009-0048 (12.09.2009, Vysočina)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky podzim 2025

Podzimní cyklus přednášek zahájíme v úterý 7. 10. 2025 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Mykologické akce 2025

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Pozvánky a propozice Vámi pořádaných akcí zasílejte na adresu .

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2025

Fotosoutěž ČMS 2025

Připomínáme našim členům fotosoutěž ČMS 2025. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Jak se stát členem ČMS nebo objednat časopis Mykologický sborník?

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Stereum gausapatum
pevník dubový

Gymnopus erythropus
penízovka červenonohá

Russula carpini
holubinka habrová

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .